Kínában is bemutatkozott a magyar felsőoktatás

2015.04.24.

Hír | Felsőoktatás

Peking - A magyar felsőoktatást népszerűsítő hétvége és részvétel az APAIE konferencián

Campus Hungary Program – A Tempus Közalapítvány koordinációjában felsőoktatási delegáció vett részt az egyik legkiválóbb ázsiai felsőoktatási konferencián, kiállításon és vásáron március végén Kínában. E mellett a pekingi Magyar Intézet is szervezett egy, kizárólag csak a magyar felsőoktatást népszerűsítő kiállítást a fővárosban.

2015. március 21-22-én a Tempus Közalapítvány koordinációjában, a Campus Hungary Programban magyar felsőoktatási delegáció vett részt a pekingi Magyar Intézet által szervezett magyar felsőoktatást népszerűsítő kiállításon. A 3-400 érdeklődő között voltak diákok, szülők, kínai felsőoktatási intézmények és közvetítő ügynökségek képviselői. Megismerkedtünk Li Honggal, Kínai Ösztöndíj Bizottság Európai ügyekért felelős igazgatójával, akinek felhívtuk a figyelmét a Tempus Közalapítvány tevékenységére és a magyar egyetemekre. Felkeresett minket az októberi kínai vásár (CEE) szervezője abból a célból, hogy elmondja, az őszi kínai vásáron is szeretettel várják a magyar delegációt.
Március 23-án a China Soong Ching Ling Alapítvány látott vendégül minket, ahol először az alapítvány bemutatkozó kisfilmjét néztük meg. Ezt követően Qi Mingqiu elnökhelyettessel találkoztunk, akinek egyenként bemutatkozhattak az intézmények. Az alapítvány csereprogramokat szervez a világ minden részére, eddig a fiatalabb korosztálynak, de most szeretnének a felsőoktatási szintéren is jelen lenni. Nagy megtiszteltetés, hogy Magyarországot az elsők között hívták meg. Tervezik, hogy bizottságot küldenek Magyarországra, amely felméri a felsőoktatási intézményeket, majd kínai diákokat küldenének. Konkrétumok még nem hangzottak el, de mindkét fél biztosította egymást a komoly együttműködési szándékról.


A 10. alkalommal megrendezésre kerülő APAIE (Asia-Pacific Association for International Education) konferenciára 2015. március 23-26. között került sor a Pekingi Egyetem közreműködésével. A rendezvény központi témája az „ázsiai és csendes-óceáni térség egyetemeivel való együttműködés új paradigmái ”.
Az előadások mellett fontos szakmai része volt a konferenciának a szervezett intézménylátogatás. A magyar résztvevők összesen 6 pekingi egyetemet és annak működését ismerhették meg közelebbről, leendő együttműködések előkészítését is nagyban segítette a személyes látogatás.
A konferenciát kísérő kiállításon közel száz szervezet és intézmény jelent meg.

Fotó: Tempus Közalapítvány

A pályázat útján kiválasztott részt vevő intézmények: Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Szolnoki Főiskola, Tomori Pál Főiskola, Eszterházy Károly Főiskola, Óbudai Egyetem, valamint a Szent István Egyetem. A delegáció tagja volt még a Magyar Rektori Konferencia.

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg a Campus Hungary Programban.

Érdekesség:


Kínában a külföldi felsőoktatásban részt vevők száma 2008 óta megközelítőleg 20 százalékkal nő, az oktatási minisztérium adatai szerint 2012-ben már 400 ezer körül volt.
Az APAIE az egyik legkiválóbb fórum az ázsiai és csendes-óceáni térségben, mely évről évre összehoz több mint ezer felsőoktatási szereplőt, politikai döntéshozót és oktatási szakértőt a világ minden tájáról, elősegítve ezzel a nemzetközi trendek és változások megismerését, a nemzetközi tapasztalatcserét.

 

 

Utolsó módosítás: 2016.03.16.