100 új élmény: boldog 20. szülinapot, EVS!

2016.12.20.

Magazin | Felsőoktatás, Köznevelés, Nonprofit szervezet, Önkormányzatok, Szakképzés

20 éves az Európai Önkéntes Szolgálat: ezalatt összesen 100 000 fiatal és 5000 szervezet vett részt a nemzetközi önkéntes programban. Magyarországról évente átlagosan 250 fiatal vág bele külföldi önkéntességbe, és ugyanennyien érkeznek hozzánk más országokból. Önkéntesként a fiatalok rengeteg élményt gyűjtenek, és nemcsak tapasztalatot szereznek, hanem nyitottabbá és toleránsabbá válnak.

Az EVS (European Voluntary Service – Európai Önkéntes Szolgálat) 1996-ban pilot projektnek indult, de annyira sikeresnek bizonyult, hogy az aktuális európai ifjúsági támogatási programok szerves részévé vált (Youth/Ifjúság 2000-2006; Youth in Action/Fiatalok Lendületben 2007-2013; Erasmus+ 2014-től).
Az EVS lehetőséget nyújt a fiataloknak arra, hogy önkéntes munkát végezzenek külföldön és igazán fontos társadalmi ügyeket támogassanak: dolgozhatnak például környezetvédelmi témákon, foglalkozhatnak gyerekekkel vagy idősekkel, bevándorlókkal vagy kisebbségi csoportokkal, művészeti vagy emberi jogi projektekben.
A kezdetek óta összesen már több, mint 100 000 fiatal vett részt az Európai Önkéntes Szolgálatban, csak 2014-ben a számuk elérte a 10 000 főt. Az Európai Bizottság tervei szerint 2014-2020 között további 100 000 fiatalnak nyújt majd lehetőséget a program, hogy nemzetközi tapasztalatot szerezzenek önkéntesként.
Élmények, kihívás, változás: ez is az EVS, a résztvevők szemével. Egy korábbi kutatás szerint nemcsak nagy kaland az önkéntesség, hanem a munkaerőpiacon is hasznosítható készségeket szerezhet meg közben egy fiatal. A programban 17-30 év közötti fiatalok vehetnek részt, a program támogatja többek között az önkéntes utazását, szállását, étkezését, nyelvi felkészítését is. Szervezetként az Erasmus+ programban önkéntesek küldésére és fogadására lehet pályázni: egy külföldi önkéntes izgalmas új nézőponttal gazdagíthatja a szervezet munkáját.

Az év során Magyarországon minden régióban valósultak meg programok az EVS 20. évfordulója kapcsán. Az év záró eseménye, az EVS Live 2016. december 5-én került megrendezésre az A38 hajón, a Tempus Közalapítvány szervezésében - inspiráló előadásokkal, szakmai kerekasztal-beszélgetéssel és ünnepi fogadással.

„Tegnap elmentem biciklivel egy tengerparti városba, ahol még sohasem jártam, és ahogy végignéztem a lassú naplementét, átgondoltam mi is történt velem ez alatt a fél év alatt. Megtanultam egy ősi salentoi kosárfonási technikát, meg tudok különböztetni ötven féle tésztát és nagyon sok olasz ételt. Rájöttem, hogyan érdemes a főnökömmel és a munkatársaimmal kommunikálni. Felfedeztem, mi az, ami nem tesz boldoggá, és elkezdtem csak az igazán fontos és lényeges részletekre koncentrálni. Ez után a hat hónap után bármit elképzelhetőnek tartok. Alig várom a folytatást, a további kalandokat és a véget nem érő tanulást.” (János Kamilla, a #100újélmény blog szerzője, Olaszországban volt EVS önkéntes)

 „Lifelong learning, azaz élethosszig tartó tanulás – ez az Eramus+ programok egyik fontos üzenete. Az én értelmezésem szerint ez annyit tesz, hogy nem számít milyen élethelyzetben, vagy éppen mennyi idős valaki, meg kell adni mindenkinek a lehetőséget a tanulásra és az új dolgok megtapasztalására. A változás felé viszont mindenképpen nyitni kell.” (Szőke Dorottya, #100újélmény blog szerzője, Finnországban volt EVS önkéntes)

Honnan lehet látni, hogy Finnországban élek már egy jó ideje?

  • Integetek a busznak a megállóban, ha fel szeretnék rá szállni.
  • Egy kis (hó)zápor vagy vihar nem lehet akadálya egy szuper kirándulásnak!
  • Hiányolom a szaunákat a lakásokból és más intézményekből.
  • Csodálkozom, ha nem kapunk csoportos kedvezményt három buszjegy vásárlásakor.
  • Kiakadok, ha nem tudok ott csatlakozni  jelszó nélküli wifi-re, ahol éppen szeretnék!
  • Ha megfáztam, a legjobb gyógyírnak a lékúszást tartom.
  • A kávészünet a hétköznapok legszentebb pillanatai, annyi annak, aki ilyenkor megzavar!
  • Az étkezések mit sem érnek vajas kenyér nélkül! Legyen szó milánói makaróniról vagy lazac saliról, a kenyér mindig ott van a tányérom mellett!
  • Elvárom, hogy a vonatok minimum 140 km/h sebességgel közlekedjenek
  • Nem tartom ördögtől valónak a rénszarvasos hot dog bódét.
  • Meglep, ha vidéki településekre mennek rendszeres buszjáratok - EVS-esként egyetlen opciód van Finnországban, ha egy kis községben vagy: stoppolás!
  • Soha nem olvasom el a Kalevalát, a finnek sem teszik:)

    (Szőke Dorottya, EVS blogger, Finnországban volt EVS önkéntes; a teljes írás a blogon olvasható)

#100újélmény blog, ahol külföldön levő EVS önkéntesek kalandjait követheted: 100ujelmeny.blog.hu

EVS adatbázis, ahol szervezeteket, projekteket kereshetsz: bit.ly/evsadatbazis

5 lépés, hogyan lehetsz EVS önkéntes: www.eplusifjusag.hu/hu/evs/volunteer

 

A cikket összállította:
Tarján Enikő, Tempus Közalapítvány, Kommunikációs Egység

 

A cikk a Pályázati Pavilon 2016/őszi számának a 48. oldalán olvasható

Utolsó módosítás: 2017.05.02.