Tippek az önfejlesztéshez: miben különbözik egy frissdiplomás egy frissdiplomástól?

2017.07.18.

Europass | Felsőoktatás, Ifjúság

Most már a csapból is az folyik, hogy megkülönböztető jegy a nyelvtudás, a munkatapasztalat, a specifikus tudás. De ha minden frissdiplomás feldíszíti az önéletrajzát ezekkel, akkor hogyan különböztethetők meg egymástól?

A kompetencia-alapú álláskeresés világában kalandozva felismertük, hogy rengeteg időt kell fektetnünk saját magunk fejlesztésébe, hogy hitelesen meg is tudjuk mutatni leendő munkaadónknak, miért ránk van szüksége a cégnek.

Hogyan kezdjünk hozzá? – A belső tartalom

A nulladik lépés a „kompetencia” szó meghatározása: mit is értünk alatta. Vegyünk egy nagyon száraz definíciót: „a személy ismereteinek, készségeinek, képességeinek, magatartási, viselkedési jegyeinek összessége, amely által a személy képes lesz egy meghatározott feladat eredményes teljesítésére” (2001/CI. törvény a felnőttképzésről, 29 § 10.).

Igazi kalandnak tűnik a rengeteg felületes önfejlesztő módszer világában rálelni a testreszabott eszközre, amellyel fentieket fejleszteni tudjuk, azonban itt is, mint bármilyen márkánál igaz Bill Gates mondása: „Content is king”. A munkavállalói márka építésének és az önfejlesztésnek az első lépése, hogy feltérképezzük, miből főzhetünk, mi az a belső tartalom, amit árnyalni tudunk. 

Ki vagyok én és hová tartok? Képességeinket mindig saját céljainkkal, tehát a megszerezni kívánt állással összhangban kell feltérképeznünk. Ha még ez is távoli lépésnek tűnik, akkor kereshetünk olyan önértékelő teszteket, amelyek segítenek beazonosítani, hogy az élet mely területén van szükségünk fejlődésre, vagy éppen segítenek felállítani a fontossági sorrendet. 

Ilyen például az Életkerék teszt, ahol életünk minden szegmensére adhatunk egy értéket a skálán, és ebből levonhatjuk magunk számára a tanulságot és összhangba hozhatjuk karriercéljainkkal. Például ha valakinél a szórakozás és feltöltődés 10-es értéket kapott, akkor érdemes csak rugalmas munkaidőben végezhető munkát találnia. Ha a személyes fejlődés kapott prioritást, akkor olyan céget keressünk, amelyik támogatja ezt a karriertörekvést, rengeteget lehet tanulni, képződni.

Online önismereti tesztekből is bőségesen válogathatunk a neten, amire figyelni kell, hogy pszichológiai tesztek értékelését csak pszichológus végezheti, tehát ha ilyen jellegű tesztet találunk, akkor óvatosan bánjunk vele, érdemes inkább az önértékelős verziókat választani, azok is rengeteg információt nyújtanak.

Az önfejlesztés kettős fókuszú az álláskeresés időszakában: egyrészt felpróbáljuk az álláskereső szerepet, megnézzük, mennyire kényelmes, és ha valahol szorít (például nincs nyelvtudás a birtokunkban), akkor ott energiát fektetünk be. Rengeteg díjmentes nyelvtanuló oldal létezik, amelyek rövid idő alatt segítenek szintre hozni a nyelvtudást. 

Másrészt a saját „tartalmunk” vagy „márkánk” gazdagítása és önismeretünk fejlesztése mellett érdemes tanulni a munkaerőpiacot, megismerni a másik oldalon ülő partner szempontjait is. A Proactivetalent oldal összegyűjtötte a legújabb alkalmazásokat, eszközöket, amelyeket a toborzással foglalkozó szakemberek használnak. Ezek az oldalak segítik az álláskeresőt abban, hogy megismerje a másik fél működését, jobban felkészüljön az állástalálásra, új ismeretekre tegyen szert és esetleg új álláskeresési csatornák nyíljanak meg előtte. 

Kihagyhatatatlan minden pályakezdő számára a saját Linkedin-profil létrehozása: a Linkedin a Facebookhoz és társaihoz hasonló közösségi oldal, de kimondottan szakmai fókuszú, rengeteg vállalat használja toborzásra, mert gyors és hatékony. A saját profilban első pillantásra megállapítható, hogy a jelölt mennyi energiát fektet az önfejlesztésre, további előnye, hogy az „Endorse” funkcióval azonnal látható kompetenciaajánlásokat is adhatnak nekünk referenciaszemélyek, pl. tanárok, mentorok, gyakornoki programvezetők.

Kívülről megszerzett tudás

Néhány példa, hogy mit üzen a folyamatos tanulás és önfejlesztés leendő munkáltatónknak: 

Ha az önéletrajzban szerepel, hogy szakmai közösség tagja, netán kezdeményezője vagy, az tudatosságot, felelősségvállalást, proaktivitást, jó tanulási képességeket, rugalmasságot, csapatszellemet mutathat. Szakmai csoportokhoz a Linkedinen is tudsz csatlakozni, de érdemes használni a Meetupot is, ahol virtuális és valódi közösséget alapíthatsz egy-egy érdeklődési kör mentén, vagy beléphetsz már működő csoportokba és részt vehetsz sokszor díjmentes szakmai eseményeken is. 

Az önfejlesztés kiapadhatatlan forrása természetesen a Youtube! Könnyen el lehet veszni a kínálatban, ezért érdemes néhány fajsúlyosabb csatornára feliratkozni, például kimondottan pályakezdőknek kínál hasznos információkat a Skillopedia.

Ha az álláskeresőnek van saját csatornája, ahol hobbijával, egyéb teljesítményével kapcsolatos információkat oszt meg a világgal, érdemes belinkelni az önéletrajzba, természetesen csak akkor, ha vállalható tartalmat közöl.

Egy pályakezdőt egy másik pályakezdőtől főleg a motivációja és a saját életpályájával szemben mutatott felelősségérzete különbözteti meg. Ahogy John C. Maxwell írja: „a legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy a sikertelen és a sikeres emberek alapvetően nem a képességeik terén különböznek egymástól, inkább abbéli vágyukban, hogy kibontakoztassák a bennük szunnyadó lehetőségeket. Márpedig ha a lehetőségek kibontakoztatásáról van szó, akkor mi sem eredményesebb, mint elkötelezni magunkat a személyünk fejlesztése mellett."

Összeállította: Svéda Dóra humánerőforrás szakértő, tréner 

Utolsó módosítás: 2017.07.20.