Erasmus+: újabb rekordév

2017.12.04.

Hír | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Ifjúság, EU, Nonprofit szervezet, Önkormányzatok

Az Erasmus program 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek végeztével az Európai Bizottság beszámolt az Erasmus+ program 2016. évi eredményeiről.

Az Erasmus+ programról szóló 2016. évi jelentés megerősíti, hogy a program kulcsfontosságú szerepet játszott a közös európai értékekre épülő stabilabb Európa kialakításában.

Az Erasmus+ költségvetését az előző évhez képest 7,5%-kal megnövelve az EU minden eddiginél többet, azaz 2,27 milliárd eurót fordított a programra. Ebből az összegből 725.000 európai számára nyújtott mobilitási támogatást külföldi tanulmányokhoz, képzésekhez, oktatási tevékenységhez, munkavállaláshoz, illetve önkéntes tevékenységekhez. Így a jelenlegi program 2014-es kezdete óta immár több mint 2 millióan vehették igénybe a támogatást. 2016-ban a programból 21.000 projekt kapott támogatást, amelyek összesen 79.000 oktatási, képzési és ifjúsági szervezetet érintettek. Mindez 2015-höz képest 15% növekedést jelentett.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos kijelentette:

Az Erasmus+ hétéves időtartamának feléhez értünk. Büszke vagyok, mert azt látom, hogy a program az európai egység mozgatórugójaként mind az egyén, mind a társadalom szintjén növelte az elkötelezettség érzését. Az Erasmus+ mobilitási program nemcsak a készségek és a kompetenciák fejlesztését szolgálja, hanem a nemzeti és a regionális identitásérzést kiegészítéseként és gazdagításaként az európai identitás erősödését is. Ezért ösztönöztük a 2017. november 17-én Göteborgban ülésező uniós vezetőket arra, hogy folytassák az európai oktatási térség kialakítása érdekében megkezdett munkát, és 2025-re tegyék a mobilitást mindenki számára elérhetővé az Erasmus+ program résztvevői számának kétszeresére növelése, valamint a hátrányos helyzetűek elérése által.

Az eredmények azt mutatják, hogy az Erasmus+ jó úton halad azon célkitűzésének elérése felé, hogy 2014 és 2020 közötti időszakban az EU-ban élő fiatalok összesen 3,7%-a számára nyújtson támogatást. Az eredmények azt is igazolják, hogy a programban megvan a lehetőség, hogy hozzájáruljon egy olyan nyitott Európa kialakulásához, ahol elvárás a tanulási célú mobilitás, amint azt a Bizottság Az európai identitás megerősítése az oktatás és a kultúra révén című közleményében is meghatározta, amelyet az uniós vezetők november 17-én a svédországi Göteburgban tartott munkaebéd keretében megtárgyaltak.

A 2015/2016-os tanévben az Erasmus+ program lehetővé tette a felsőoktatási intézmények számára, hogy 330.000 diákot és tanárt küldjenek külföldre, illetve fogadjanak hazájukban, beleértve a partnerországok közötti 26.000 főt érintő mozgást is. Franciaország, Németország és Spanyolország volt a három legfontosabb küldő ország, ugyanakkor Spanyolország, Németország és az Egyesült Királyság volt a három legnépszerűbb fogadó ország.

A jelentés azt is bemutatja, hogy 2016-ban az Erasmus+ miként járult hozzá a tágabb társadalmi kihívások kezeléséhez. Ennek keretében tárgyalja például a társadalmi befogadás előmozdítását, valamint annak biztosítását, hogy a fiatalok szociális, állampolgári és interkulturális kompetenciákat sajátítsanak el, és megtanuljanak kritikusan gondolkodni:

  • 2016-ban az Erasmus+ program keretében 200 millió euró támogatást nyújtottak 1200 együttműködési projekt számára, amelyek a tolerancia, a megkülönböztetésmentesség és a társadalmi befogadás előmozdítására irányultak.
  • Az ifjúsági ágazat a menekülteket, a menedékkérőket és a migránsokat támogató projektek révén különösen aktív volt ezen a területen.
  • Külön pályázati felhívást tettek közzé (13 millió EUR) az erőszakos radikalizálódás megelőzésére és a hátrányos helyzetű tanulók – köztük a migrációs hátterű személyek – befogadásának elősegítésére irányuló szakpolitikák és stratégiák kidolgozására. A felhívás 35 projektet finanszírozott 245 szervezet részvételével. 

Az Erasmus 30. évfordulója: A kampány sikere

A jelentés közzététele egybeesett az Erasmus program 30.évfordulójának ünneplésére rendezett kampány befejeződésével, valamint az Erasmus+ generáció Erasmus+ jövőjéről szóló nyilatkozatának bemutatásával. 2017 folyamán több mint 750 ezren vettek részt több mint 1900 rendezvényen 44 országban, hogy ünnepeljenek, megbeszéljék az Erasmus+ hatását, valamint megvitassák az előtte álló jövőt. A programról szóló 65.000 cikket a közösségi média több mint kétmillió alkalommal tette közzé, és így több mint 90 millió emberhez juthatott el. A 2017 júniusában indított Erasmus+ okostelefonos alkalmazás több mint 22.000 alkalommal került letöltésre.

Göteborgban Juncker elnök felkérte az EU vezetőit, hogy 2025-re növeljék kétszeresére (3,7%-ról 7,5%-ra) az Erasmus+ programban részt vevő fiatalok számát, amihez a 2021–2027-es időszakra 29,4 milliárd eurós költségvetésre lesz szükség. Az uniós vezetők találkozójuk során megállapodtak abban, hogy több mobilitási és csereprogramot fognak megvalósítani, többek között azáltal, hogy a tanulók valamennyi kategóriája számára jelentősen megerősített, inkluzív és kibővített Erasmus+ programot hoznak létre.

A Bizottság az Erasmus+ generáció képviselőit is meghívta a vitában való részvételre, és létrehozta az Erasmus+ generáció online platformját. A megbeszélések eredményeként 30 ajánlás született arról, hogy miként lehetne az Erasmus+-t „átütőbb programmá” tenni, amely „Európa jövője szempontjából még nagyobb hatással bír”. Az Erasmus+ generáció által készített nyilatkozatot hivatalosan is bemutatták és megvitatták az évforduló alkalmából megrendezett kampány záró eseménye során.

Háttér-információk

Az Erasmus+ és elődei az Európai Unió legsikeresebb programjai közé tartoznak. A létrejötte óta eltelt 30 év alatt e programok lehetőséget biztosítanak elsősorban a fiatalok számára, hogy bizonyos időt külföldön eltöltve új tapasztalatokra tegyenek szert és szélesítsék látókörüket. A program a felsőoktatási intézmények hallgatóinak mobilitását szolgáló, viszonylag szerény kezdeményezésként indult 1987-ben. Fennállásának első évében még csak 3200 diák vett benne részt, de azóta az EU egyik legismertebb és legfontosabb programjává nőtte ki magát, melynek előnyeiből évente csaknem 300.000 hallgató részesül.

A jelenlegi, 2014-től 2020-ig tartó Erasmus+ program költségvetése 14,7 milliárd euró, és az EU-ban élő fiatalok 3,7%-a (azaz az adott időszak során körülbelül 3,3 millió fiatal) számára teszi lehetővé, hogy külföldön végezzenek tanulmányokat, vegyenek részt képzéseken, szerezzenek munkatapasztalatot és végezzenek önkéntes munkát. A program földrajzi hatóköre 1987 óta 11 országról 33 országra bővült (jelenleg az EU 28 tagországa mellett kiterjed Törökországra, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságra, Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre is). A program emellett világszerte nyitva áll a partnerországok előtt. 

További információk

Tájékoztató
Az Erasmus+ éves jelentése, 2016
Erasmus+ tájékoztató
Országspecifikus tájékoztatók
Az Erasmus program 30. évfordulójáról szóló tájékoztató
Tájékoztatók az európai oktatás területéről

Forrás: Európai Bizottság

Utolsó módosítás: 2017.12.19.