Erasmus+ önkéntesség: változatlan formában lehet pályázni 2018 elején

2017.12.14.

Pályázat | Ifjúság, Nonprofit szervezet, Önkormányzatok

2018 elején még változatlan formában lehet önkéntes tevékenységekre pályázni az Erasmus+ program ifjúsági területén.

2016. december 7-én az Európai Bizottság elindította az Európai Szolidaritási Testületet azzal a céllal, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsen, hogy saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vegyenek részt.

Az Európai Szolidaritási Testület jogi kereteire, illetve megvalósításra, tevékenységi formákra vonatkozó tervezetét 2017. május 30-án tette közzé az Európai Bizottság, amelyet széleskörű egyeztetések követtek. A Nemzeti Irodák és az érintett szervezetek több problémás területet jelöltek meg, amelyek mentén a program tervezetének fejlesztése zajlott.

A jelenlegi állás szerint az Európai Bizottság által felterjesztett tervvel kapcsolatban az EU Tanácsának Ifjúsági munkacsoportja sikeresen alakított ki egységes álláspontot, az Európai Parlament Kultúra és oktatás valamint Foglalkoztatás és szociális ügyek bizottságaiban azonban még tárgyalják, így a kétoldalú egyeztetések várhatóan csak 2018 elején tudnak megkezdődni.

A végleges jogszabály, illetve munkaterv hiányában az Európai Szolidaritási Testület tevékenységeinek támogatására az eredeti tervek helyett csak az év második felében lehet majd pályázatot benyújtani.

Az önkéntes tevékenységek folytatólagos megvalósulása érdekében az Európai Bizottság átmeneti intézkedések bevezetése mellett döntött:

Az Erasmus+ támogatási kereteit a lehetőségekhez mérten kiterjesztik az Európai Szolidaritási Testület önkéntes tevékenységeire is a 2018. februári illetve áprilisi beadási körökre.

Az Európai Bizottság 2017. december 15-ig közzéteszi a 2018-as évre vonatkozó jelenlegi pályázati útmutatójának átdolgozott változatát, kiterjesztve a KA1 keretében megvalósuló önkéntes projektek földrajzi hatályát az EU tagállamok között megvalósuló mobilitásokra is. Ennek alapján az önkéntes mobilitások minden típusára – a 2017-es szabályoknak megfelelően -az Erasmus+ KA1 tevékenységek körében lehet majd pályázatot benyújtani 2018. februárjában és áprilisában.

A változtatásokra tekintettel az ifjúsági terület minden pályázattípusának (KA1, KA2, KA3) első beadási határideje 2018. február 15-re módosul. 

Utolsó módosítás: 2017.12.19.