Spanyolországi ösztöndíjak: kérdések és válaszok erasmusosoknak

2018.02.01.

Hír | Felsőoktatás

Élet csak egy van, mondják a spanyolok. És Erasmus is. Egy mágikus félév, amikor minden egyetemistának kinyílik a világ, és pici szerencsével életre szóló élményeket szerez, határtalan barátságokat köt, megismer egy új embert: önmagát.

Fekete Dórának mindezt a spanyol főváros hozta el, és most élményeit kifésülve összeszedett néhány praktikus tanácsot, ami minden madridi és spanyolországi erasmusosnak kapóra jöhet mielőtt becsomagolná a bőröndjét.

Spanyolország fővárosa, Madrid volt felnőtté válásom helyszíne, hiszen egyedül kellett boldogulnom egy szemeszteren át, azonban a város játékossága által újra gyerek lehettem. Madrid a spanyol kultúra megtestesítője – bámulatba ejtő építészeti remekekkel, színes, vidám terekkel, felhőtlen, felszabadult légkörrel: egy tökéletes Erasmus-célpont minden egyetemistának.

Hol béreljek szállást?

Madrid egy hatalmas város, mégis élhető, tele zöld felületekkel, óriási parkokkal. A belváros akár gyalog is körbejárható, azonban a külváros óriási; a külsőbb városrészek tömegközlekedéssel közelíthetőek meg, de előfordul, hogy több órát is kell értük utaznunk. Ezért tanácsos a belvárosban szállást találni, ami egyrészt nem nehéz, másrészt megfizethető.

Erasmus Spanyolországban: egy életreszóló élmény (Kattints a képre!)

Van kolesz Spanyolországban?

Spanyolországban általában nagyon korlátozottak a kollégiumi helyek. A legtipikusabb szállás a fiatal egyetemisták számára az úgynevezett piso compartido vagy student residence. Ezek belvárosi lakások, amelyekben a hallgatók szobákat bérelnek ki. Gyakran ezek a lakások 7-10 szobásak, így az élmény hasonlít a kollégiumihoz.

Mennyiért bérelhetek lakást Madridban?

Az ilyesféle szobák 300-500 euróba kerülnek havonta, általában rezsivel együtt. Ha a büdzséd ezt nem engedi meg, érdemes ugyancsak hasonló albérleteket keresni, de a belvárostól kicsit távolabb, 20-30 percre lévő kerületekben. A fantasztikus metróhálózatnak köszönhetően ezek még könnyen megközelíthetőek, de az árak jóval alacsonyabbak; 200-300 eurótól már lehet szobát találni.

Erasmus Madridban (További hasznos infók a képre kattintva)

Hol keresgéljek?

Egy nagy spanyol albérletben eltöltött Erasmus olyan tapasztalat, amelyet az ember soha sem felejt el. A különböző nemzetiségű fiatalok egy családot alkotnak, és ebben az új családban életre szóló barátságok köttetnek. Ha ilyesfajta student residence bérlésén gondolkodsz, akkor javaslom, hogy a spanyol nyelvű Idealista és az angol Uniplaces oldalakat, utóbbit kimondottan az egyetemisták igényeire szabták.

Mit esznek a spanyolok?

Madrid a lehetőségek végtelen tárháza. A világ összes konyhája elérhető, így ha az ember vágyik a hazai ízekre, akár egy magyar étterembe is ellátogathat. Azonban árban és élmény tekintetében is érdemes a tradicionális spanyol tapas barokat keresni. Ideérkezéskor felejts el mindent, amit eddig az étkezésről tudtál, ugyanis itt merőben más a kulináris kultúra! Nemcsak más időpontokban, de merőben mást is esznek a spanyolok, mint mi, magyarok. Általában szendvicseket, falatkákat, kroketteket (vigyázz, nem az, amire gondolsz!), sonkákat, halat fogyasztanak a spanyolok.

Spanyol gasztroszótár, minden étlap kulcsa (katt a képre!)

Mikor esznek a spanyolok?

Az étkezések időpontjai a következők: reggeli 10 és 11 óra között, ebéd 3 és 4 óra között, vacsora 9 és 11 óra között. Egyik alkalommal egy osztrák barátommal úgy döntöttünk, az esti programunk előtt megvacsorázunk 6.30-kor. Egy tapas barban kértünk egy 10 szendvicskéből álló tapas tálat, a felszolgáló pedig háromszor is visszakérdezett, biztosak vagyunk-e abban, hogy ekkora kiszerelést kérünk; számára ez olyan volt, mintha Magyarországon valaki 10 órakor akarna ebédelni, teljesen abszurd.

Menú del Día: Mi a menü?

Délben a legtöbb étterem kínál menüt, ez általában 10-17 euróba kerül. Ezek a menük magukba foglalnak egy előételt, egy második fogást, egy kávét vagy desszertet, egy italt és kenyeret. Az előétel általában tortilla, valamilyen hal, tenger gyümölcse, krokett vagy szendvicske, levest én nem találtam Spanyolországban. A második fogás lehet valamilyen tésztaétel, saláta, olajban sült ételek chips-szel vagy sült krumplival.

Tipp: diákbarát bárok

Ha diákbarát áron szeretnél belekóstolni az igazi tapasozás élményébe Madridban, a következő helyek egyikére látogass el:

100 Montaditos: valójában egy spanyol étteremlánc, a városban gyakrabban találkozol vele, mint élelmiszer boltokkal. 1-3 eurós áron érhetőek el a termékek, így egy korsó sört 1,5 euróért, egy szendvicskét 1-1,5 euróért fogyaszthatsz el. Bizonyos napokon különleges ajánlatokkal várnak, így szerdán és vasárnap az étlap összes étele 1 eurós áron kapható.

De valójában mi is az a tapas? (Kattints a képre!)

El Tigre: egy tipikus spanyol tapas bar, így ne számíts arra, hogy le tudsz majd ülni. A helyi szokásokat átvéve az El Tigrében még a turisták is állnak, és a földre szemetelnek – mint az igazi spanyolok. 6-7 euróért kapsz egy nagy korsó sört, és gyakorlatilag korlátlan mennyiségű tapast – a legfinomabb montaditosok (szendvicskék), patatas bravas (sültkrumpli csípős szósszal), sonkás croquetas (sonkás krokett) a menü, és bármennyit ehetsz belőlük.

+K Copas: ez a bár a 100 montaditoshoz hasonló kínálattal rendelkezik, ám sokkal modernebb hangulatú, és inkább az italokra fekteti a hangsúlyt; koktélok tömkelege vár itt rád.

Mit igyunk Spanyolországban?

Ha már ital, akkor beszéljünk egy kicsit a spanyolok italkultúrájáról is. A helyi madrileñók ugyanis minden étkezés során fogyasztanak egy kevés alkoholt, a leggyakoribb a sör, amit másfél decis kiszerelésben isznak (caña), de sokszor fogyasztanak tinto de verano-t is, ami gyakorlatilag vörösbor és Sprite keveréke. Azonban a spanyolok jelszava a mértékletesség; sokszor esznek és isznak kis mennyiségeket, így egész nap frissek és energetikusak.

Ne légy amatőr, így sörözz Spanyolországban (Katt a képre!)

Milyen egy madridi katolikus egyetem?

Én Madrid egyik legjobb magánegyetemére, az Universidad Pontificia Comillas katolikus egyetemre jártam. Az egyetem jogi, gazdasági és mérnöki karának campusa a belvárosban található, a város nyüzsgő főutcájától, a Gran Vía-tól 10 perc sétára. A város többi egyeteméről itt olvashatsz.

TO-s élmények Spanyolországban

Az oktatás színvonala nagyon magas, az iskola campusa gyönyörű, nem tudok rosszat mondani erről az egyetemről. Az adminisztráció, papírmunka nemcsak a spanyolokhoz képest, hanem önmagában is gyors, gördülékeny, könnyed volt. Az iskolában dolgozó ügyintézők, szakfelelősök a spanyol mentalitással megegyezően viselkedtek; kedvesek, közlékenyek, nyitottak voltak. Nem volt probléma, amit ne sikerült volna könnyedén megoldanom, ha egyáltalán volt probléma.

Erasmus Barcelonában (katt a képre!)

Gimis osztályok az egyetemen?

Én a jogi kar nemzetközi tanulmányok (international studies) szakára jártam. A spanyol diákok a gimnáziumi rendszerrel azonosan osztályokba kerülnek, és az egyetemet egy osztályként fejezik be. Mivel a spanyol érettségi rendszer kissé eltér a magyartól, így nemcsak az osztályba tagolódás, hanem az átlag életkor is hasonló a magyar gimnáziumokéhoz; ezen közeg által minden alkalommal nosztalgikus hangulatba kerültem, gimnazista gyermeknek, fiatal felnőttnek éreztem magam megint.

Milyen egy szeminárium Spanyolországban?

A tanárok elvárják a teljesítést, de a jó eredmény eléréséhez sok segítséget nyújtanak interaktív, informatív órák, egyéni tanácsadás formájában. Ami számomra furcsa és szokatlan volt, az az volt, hogy az egyik órán a tanár villámdolgozatot íratott – laptopon. Nos, rajtam kívül mindenki rendelkezett laptoppal, ráadásul csúcskategóriással, így nekem le kellett battyognom a számítógép terembe, és ott megírnom a dolgozatot (nekem is volt laptopom, de csak otthon).

Erasmus Sevillában (katt a képre!)

Milyenek a spanyol egyetemi tanárok?

A tanárok az utolsó előadás után rendszerint meghívják hallgatóikat az egyetem éttermébe egy kávé vagy narancslé, sütemény elfogyasztására, ahol aztán kötetlen beszélgetést folytatnak.  Ez még erősebb, személyes kapcsolatot alakít ki oktató és diák között, ami aztán a vizsga során is jól jön.

Campus Mundival Spanyolországba?

Neked is jól jönne egy több százezer forintos ösztöndíj a külföldi tanulmányaidhoz? Dóra a Campus Mundi program támogatását is elnyerte az Erasmus+ ösztöndíj mellé. Nézz utána te is a lehetőségeknek!

Mennyibe kerül az egyetemi élet?

Az egyetem étterme nemcsak ezen esetben nyújt jó szolgálatot. A legolcsóbb ebédlehetőség itt található, 2 fogásos választásos ebédmenü 5,5 euróért, míg háromfogásos 7,5 euróért kapható.  Továbbá reggeli időben számtalan lehetőség közül választhatunk, és az egész országban itt az egyetemen ettem a legfinomabb tortilla de patatast, ami elengedhetetlen, hisz az egyik legjellegzetesebb spanyol étel.

Erasmus Valenciában (katt a képre!)

…miért éppen Madrid?

Madridot azoknak ajánlom, akik nemcsak egy jó egyetemen szeretnének tanulni, hanem egy élhető városban szeretnének élni. Madrid bohókás, néha kicsit koszos, de vidám, színes, az emberek kedvesek, a hangulat pedig forró, mediterrán.

Nem ajánlom Madridot azoknak, akik a precizitás megszállottjai; Madridban mindenki türelmes és ráér, így néha rendezetlenséggel, el nem végzett munkával, késéssel találkozhatsz.

Mindezek adják meg azonban a város báját, a hangulatát. Rengeteg kulturális programot szerveznek a madridiak, legyen az kiállítás, színház, mozi, egyéb. Mindig találsz programot! Madridban nem lehet unatkozni.

Szerző: Fekete Dóra
Forrás: Kultúr Tapas

Utolsó módosítás: 2018.02.02.