HousErasmus+: A nemzetközi diákok szállás kérdésének megoldása

2018.02.23.

Hír | Felsőoktatás

A nemzetközi hallgatók szálláslehetőségeinek szűkössége egyre sürgetőbb problémává vált Európában. A HousErasmus+ projekt kezébe vette a probléma megoldását és javaslatait egy csokorba gyűjtötte.

2015 novemberétől 2017 októberéig egy, az Erasmus+ program által is finanszírozott nemzetközi konzorcium keretei között az Erasmus Student Network (ESN), a European University Foundation (EUF), a Network of Universities from the Capitals of Europe (UNICA) és a Compostela Group of Universities közös partnerségben vitték végig a HousErasmus+ projektet. A projekt több szempontból is vizsgálta a diákszállások kérdését Európában. 

Bár a partnerek több anekdotát ismertek a mobilitásban részt vevő nemzetközi diákok lakhatási problémáiról, a konkrét számok bebizonyították a probléma fontosságát: 

  • Egyenlő bánásmód hiánya: A megkérdezettek mintegy 17%-a számolt be arról, hogy diszkriminációval szembesültek a szálláskeresés során, és 12% számolt be próbált (nem bekövetkezett) csalásról.
  • Információ: A diákszállások fő információs forrásának a fogadó egyetemet jelölték. A megkérdezettek kb. 2/3-a válaszolta, hogy a fogadó egyetemek által nyújtott információ hasznos volt. A közösségi média csatornák is szívesen használt eszköznek számítottak információ szerzésnél, azonban a tényleges szálláskeresésnél már nem bizonyultak annak.
  • Gyakornokok: A felsőoktatási hallgatókkal összehasonlítva az Erasmus+ gyakornokok nagyobb nehézségekbe ütköznek a külföldi szálláskeresésben.

A HousErasmus+ projekt 9 fő probléma területet gyűjtött a kutatás végeredményeként:

  1. A mobilitási hallgatói szálláshelyek kérdése nem szerepel az európai prioritások között;
  2. Az érdekeltek a támogatás és más releváns szervezetekkel való együttműködés hiányát érzik;
  3. A mobilitási hallgatók hiányos információkat kapnak a szállásolási lehetőségeikkel kapcsolatban;
  4. Gyakori a minőségi biztosítás hiánya a szállások tekintetében. Sűrű a diszkrimináció és csalás előfordulása a diákok körében;
  5. Szükség van több diákszálló biztosítására a növekvő mobilitási számok okán;
  6. Pénzügyi nehézségek a mobilitás alatt;
  7. Nehéz egy évnél rövidebb időtartamra szállást foglalni;
  8. A gyakornokok szembesülnek leginkább a szállásfolgalás kihívásaival;
  9. A nyelvi akadályok és kulturális különbségek sokszor jelentenek nehézséget a folyamatban.

Az egyes problémákhoz a kisebb méretű ötletektől egészen szakpolitika szintű fejlesztésekig gyűjtöttek ajánlásokat, valamint külön hangsúlyt fektettek a már létező jó példák felderítésére Európában.

Az ezeket tartalmazó kiadványt elolvashatja angol nyelven ide kattintva.

Utolsó módosítás: 2018.02.26.