Campus Mundi

Fanni design- és művészetelmélet szakos hallgatóként a londoni Kingston University egyetemen töltött el egy félévet. A lenyűgöző parkok, a pezsgő kulturális élet mellett az oktatók és tanárok nyitottsága tette a kint töltött időszakot emlékezetessé.

London békés, művészi oldalán

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál és kitől hallottál róla? 

A Campus Mundi ösztöndíjról az egyik jó barátomtól hallottam. Miután utánajártam, láttam, hogy ez az ösztöndíj típus nyújtja a legjobb lehetőségeket anyagilag is.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

Volt már szerencsém Londonban élni, és mivel nagyon megszerettem ezt a várost, ezért választottam ismét úti célul. Több barátom is Angliában tanul vagy dolgozik, így a lakhatásomon nem kellett sokat gondolkozni. Plusz ez a fantasztikus város ad otthont a Tate Modern-nek, illetve a világ legjobb ecetes csipszeinek.

A pályázat megírásában segítségemre volt az egyik barátom, aki jó tanácsokkal látott el, hiszen ő már járt külföldön ösztöndíjjal. A pályázat megnyerése után pedig a tanulmányi osztályunk Erasmus koordinátora, illetve a Campus Mundi munkatársai mindig nagyon segítőkészek voltak, bármilyen kérdéssel fordultam hozzájuk.

Mesélnél a kinti körülményeidről?

London 4. zónájában szálltam meg az egyik nagyon jó barátnőmnél, ami szerencsémre - még az ottani távolságokhoz képest is - közel volt az egyetemhez. A Kingston University - Kingston School of Art campusa délnyugaton található, messze London centrumától. Ebből kifolyólag sokkal békésebb, mint a pezsgő városközpont. A suli és az otthonom között több gyönyörű park is volt, például a Wimbledon Park, vagy a Richmond Park - ahol lenyűgőző, hatalmas szarvasokkal és őzekkel lehetetett találkozni, valahányszor sétáltunk egy nagyot.

London azért is nagyon jó hely, mert szenzációs a kulturális élet - vegyük a legegyszerűbb példát: a legtöbb múzeum vagy galéria ingyenesen látogatható, és a nagyobbak a hétvége felé késő estig nyitva vannak. Így ha a városközponthoz közel találkoztam a barátaimmal, rendszeresen mentünk be a Tate-be - akár sötétedés után is - nézelődni, vagy kiülni a tetejére, gyönyörködni a panorámában.

Sikerült barátokra lelned?

A több mint 100 fős osztályból 6-an voltunk ösztöndíjjal kint egy félévre, így már az elején sem volt egyedüllét-érzésünk. A Kingstonon a tanárok mindent megtettek, hogy könnyen beilleszkedjünk - meghívtak minket a campuson tartott különböző programokra, amiknek a rendezésébe mi is beszállhattunk. Az osztály szintén nagyon nyitott, és kedves volt. A legtöbb feladat csapatmunkára épült a félév során - ami szintén megkönnyítette a beilleszkedést, és az új barátságok kialakulását.

Az pedig, hogy a barátnőmmel lakhattam, és, hogy a kint lévő ismerőseimmel újra találkozhattam személyesen, még varázslatosabbá, otthonosabbá tette az egészet.

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

Nagyon jó tapasztalat volt megismerni egy másik nemzet tanulási szokásait, munkavégzési metódusait. Az egyetem, a campuson lévő műhelyek kitűnő felszereltsége, a tanárok pozitív hozzáállása és nyitottsága új távlatokat nyitott előttem. Nagyon szeretnék ismét visszatérni Londonba, tervezem, hogy pályázom majd a Campus Mundi szakmai gyakorlat ösztöndíjára is.

Mit üzennél a többi hallgatónak, miért vágjon bele a külföldi ösztöndíjba? Te tervezed-e még, hogy pályázol?

Ez egy vissza nem térő lehetőség arra, hogy új tapasztalatokat szerezz, nemzetközi terepen próbáld ki magad, esetleg felfrissítsd a nyelvtudásod, és nem utolsó sorban: nagyon jól mutat majd az önéletrajzodban is.

Fotók: Kisbajcsi Fanni

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2019.06.20.