Campus Mundi

Egy félév Los Angelesben egy amerikai top egyetemen, hétvége Las Vegasban, tavaszi szünet Mexikóban, szörfözés Californiában– nem, ez nem álom, ez Anna elmúlt féléve Campus Mundi ösztöndíjasként.

Az igazi Kaliforniai álom

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál?

Mivel az Egyesült Államok nem Erasmus tagország, ezért nem kapunk automatikusan pénzbeli támogatást a félévre. Azonban a Campus Mundi szerencsére hatalmas anyagi támogatást nyújt, ami elengedhetetlen, ha az USA-ban akarunk tanulni egy félévet, hiszen a megélhetés nagyon sokba került. Szerencsére nagyon segítőkész volt mindenki és a papírmunkával sem akadtak nehézségek.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

Mivel Los Angeles nagyon messze van, ezért alaposan meg kellett tervezni, mi az, amikre szükségem lesz. Szerencsére a 25 fokos melegbe készültem, és nagyon jó érzés volt fürdőruhát és nyári ruhákat bepakolni a fagyos decemberben.

Sok papírmunkával és szervezéssel járt természetesen az utazás előtti időszak, előre kellett felvennünk a tárgyainkat, elintézni a szállást, stb., de az egész élmény minden szervezkedést megért.

Mesélnél a kinti körülményeidről?

A University of Southern California (USC) campusa gyönyörű és hatalmas, mindenki deszkával vagy biciklivel közlekedik, amit külön imádtam, ugyanis a bőröndömben lapult már a longboard-om, amikor megérkeztünk. Mindenhol szökőkutak és pálmafák vannak, az egyetem épületei, a könyvtárak, a sportközpontok mind gyönyörűek, élmény volt egy ilyen szép környezetben tanulni.

Az egyetemi teendők mellett sokat jártunk Hollywoodba, az óceánpartra Santa Monica-ra és Venice Beach-re, valamint sokat deszkáztunk és szörföztünk. Hétvégenként gyakran utaztunk, hogy felfedezzük Kaliforniát. Jártunk a környező nemzeti parkokban, láttuk a gyönyörű vízeséseket a Yosemite Nemzeti Parkban, valamint a mammutfenyőket a Sequoia Nemzeti Parkban, elutaztunk San Francisco-ba és Las Vegas-ba. 

Az amerikai egyetemeken hagyomány, hogy a tavaszi szünetet mindenki Mexikóban tölti, így a mi nemzetközi csapatunk sem maradhatott ki ebből. Az egész cserediák csapat nekivágott a kalandnak, és együtt elindultuk Cabo-ba, ami felejthetetlen élmény marad

Az amerikai egyetemeken hatalmas jelentősége van a sportnak. Sajnos az amerikai foci szezonról lemaradtunk, azonban sokszor jártunk egyetemi kosármeccsekre, ami hihetetlen nagy élmény volt. Továbbá felvehettünk sportkurzusokat, mint szörfözés vagy strandröplabda Santa Monica Beach-en, valamint kijárhattunk sportolni az egyetem sportpályáira. 

  

Sikerült barátokra lelned?

A cserediák társaság nagyon nemzetközi volt, így nagyon sok új barátot szereztünk szerte a világból, Ausztrálián át Szingapúrig, mindenhonnan. Nagyon sokat utaztunk együtt a félév során, és továbbra is tartjuk a kapcsolatot, valamint sok újabb utazás is tervben van egymás meglátogatására. A USC-n ráadásul hatalmas közösségi spirit van, nagyon erős a közösségi élet, ami szintén egy nagyon jó élmény volt. Mivel mindenki együtt lakik a campuson, olyan mintha egy külön kisvárosban élnénk, így sokkal könnyebb volt közelebb kerülni egymáshoz.

Szakmailag mit adott a külföldi szemeszter?

Marketing szakos hallgatóként a USC az egyik legjobb választás volt, hiszen nagyon jó marketing kurzusokat vettem fel, és nagyon gyakorlatias óráink voltak.

A USC egy nagyon összetartó és inspiráló közeg, és nagyon sokat segített abban, hogy fejlesszem magam minden téren. Angolul tanultunk az amerikai diákokkal együtt, így ez bár kihívást jelentett, mégis az egész egyetemi környezet hihetetlenül inspiráló és támogató volt.

Továbbá az amerikai egyetemeken nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a karrierünkre, ezért nagyon sokat tanultunk, hogyan írjunk önéletrajzot, motivációs levelet, milyen is egy állásinterjú, és sokat prezentáltunk.

Az egyetemet itt mindenki komolyan veszi, keményen kellett dolgozni és sokat tanulni, azonban cserébe nagyon jó hangulatú óráink voltak, nagyon motiváló közeg volt, és nagyon sok dolgot tanultam szakmailag.

Összeségében az életem legjobb időszakát töltöttem Los Angelesben, és mindenkinek ajánlom,  ha lehetősége akad, mindenképpen menjen, utazzon, tapasztalja meg, milyen az élet a világ egy másik pontján. Hihetetlen élményekben volt részem, nagyon jó barátokra leltem, rengeteget fejlődtem szakmailag és szinte mindent kipipáltam a bakancslistámról. Itt az idő egy újat írni, és remélem azokat is teljesíthetem a jövőben – remélhetőleg újra Campus Mundi ösztöndíjasként.

 

Fotók: Gönczi Anna

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2019.06.20.