Campus Mundi

Annamária harmadéves PhD hallgató a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Orvostudományi Doktori Iskola képzésén. A Campus Mundi ösztöndíj révén 3 hetet töltött a Birminghami Egyetemen kutatás céljából, melynek eredményeit a doktori disszertációjában is fel fogja használni.

3 hét labormunka Angliában

 

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál?

A párom Angliában él, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megpályázzak valamilyen külföldi tanulmányutat, mivel a PhD elvégzése után én is Angliában szeretnék majd munkát vállalni. A Campus Mundi pályázat felhívását tavaly tavasszal küldte el nekem az egyik kolléganőm. Ekkor jutott az eszembe, hogy jó ötlet lenne, ha megtapasztalnám, hogy vajon mennyiben más a külföldi kutatói munka, illetve mennyire tudnék megfelelni a kinti elvárásoknak. A Campus Mundi ösztöndíj rövid tanulmányútja tökéletesen megfelelt arra, hogy külföldi tapasztalatot szerezzek. Emellett fontos megemlíteni, hogy anyagilag is megfelelő támogatást nyújtott az ösztöndíj.

Hogyan készültél fel a rövid ösztöndíjas időszakra?

A kiutazásommal kapcsolatos teendők egészen gyorsan és könnyen mentek. Szállást hamar találtam, mivel a Birminghami Egyetem honlapján számos lehetőség közül lehet válogatni, így nem volt nehéz kiválasztani a számomra legmegfelelőbbet. A nyelv miatt azért kicsit aggódtam, hiszen az igazi angol angolhoz nem voltam hozzászokva, ezért még tavaly szeptemberben elkezdtem felkészítő tanárhoz járni.

Mesélnél a kinti tapasztalataidról?

A szállásom, mely kifejezetten nemzetközi diákok részére nyújtott lakhatást, kb. 20 perc sétára volt az egyetemtől. Egy egyágyas kis szobában laktam a kétemeletes ház legfelső szintjén, ahol mindenki nagyon kedves, barátságos és segítőkész volt. Mi sem bizonyíthatja ezt jobban, mint hogy a szállásadók a kiutazásom előtt küldtek nekem különböző dokumentumokat, melyek olyan hasznos információkat tartalmaztak, mint például, hogy a repülőtértől milyen közlekedési eszközökkel juthatok el a szállásomhoz.

Az egyetem a belvárostól 6 perc vonatútra található. Nagyon nagy területen fekszik, rengeteg épülettel, térkép nélkül el is vesztem volna. Az egyetem területén számos kisbolt, kávézó, gyorsétterem is a diákok rendelkezésére áll. Ami számomra meglepő volt, hogy kerékpárszervíz, illetve gyümölcs- és zöldségpiac is található a campus területén.

 

A laborban töltött hétköznapok általában elég hosszúra nyúltak, mivel a három hetes kinti tartózkodásomra egészen sok kísérlet lett betervezve. Az időmet én osztottam be, hagytak nyugodtan dolgozni, csak az eredményekről kellett beszámolnom. A labormunkát nagyon élveztem, amihez nagyban hozzájárult a kutatócsoport tagjainak kedvessége és segítőkészsége.

Hétvégénként, illetve az utolsó hét délutánjain azért volt elég időm arra, hogy megnézzem Birmingham belvárosát, parkjait, illetve a nevezetességeket. Az időjárás nagyon kiszámíthatatlan volt, mint ahogyan ez jellemző is Angliára, de azért az utolsó héten három napon át is ragyogó napsütés és 25 °C volt.

A 3 hét alatt milyen viszonyt sikerült kialakítani a helyiekkel, munkatársakkal?

Az ösztöndíjas időszak alatt a kutatócsoport minden tagjával jól kijöttem, mindenki a segítségemre volt. A csoport vezetőjével és azzal a lánnyal, aki megtanította nekem a módszereket, a mai napig is tartom a kapcsolatot.

Szakmailag mit nyújtott az ösztöndíjas időszak?

A kint töltött rövid, de annál tartalmasabb időszak nagyon sokat adott szakmailag. Sikerült új vizsgálati módszereket elsajátítanom, melyek közül néhányat a PhD képzésem helyén is tudok alkalmazni. Továbbá a kint elvégzett kísérletek eredményeiből tudományos cikk is készülőben van, melyet szeretnék a PhD disszertációmban is felhasználni. Ami további öröm volt számomra, hogy gyakorolhattam az angol nyelvtudásom.

A Campus Mundi rövid tanulmányutat minden olyan diáknak ajánlom, akik ha csak egy rövid időre is, de szeretnének új élményeket és szakmai tapasztalatokat szerezni egy számukra idegen környezetben.

Fotók: Kincses Annamária

A Campus Mundi rövid tanulmányút ösztöndíj lezárult, újabb pályázati felhívás nem lesz.
Részképzésre és szakmai gyakorlatra továbbra is lehet jelentkezni, a pályázás folyamatos.

További információk a pályázásról egy kattintásra!

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide

Utolsó módosítás: 2021.03.10.