Államközi ösztöndíjak

Külföldi nyári egyetem, tanulmányi félév, teljes képzés vagy kutatás. Talán sokan nem is tudják, de ezek mind elérhetőek Államközi Ösztöndíjakkal. Szabó Zsófi ebből kettőt egy lendülettel meg is pályázott, így anyanyelvi környezetben, Prágában folytathatta cseh nyelvi tanulmányait.

Duplán Prága Államközi Ösztöndíjjal

Miért választottad az Államközi Ösztöndíjat?

A Szegedi Tudományegyetemen tanultam szlavisztika-orosz szakon cseh minorral, és szerettem volna külföldön tanulni fél évet. Akkor úgy gondoltam, hogy Oroszországba nehezebb kijutni, így Csehországra esett a választásom. Szegedről ezzel a szakkal Erasmussal csak Brnoba lehetett volna menni, én viszont fővárosba vágytam.

Egy cseh szakos barátnőm mesélt az Államközi Ösztöndíjról, és arról, hogy ezzel van lehetőségem Prágában tanulni. Korábban még a cseh tanárunk se hallott róla. A további információkat a Tempus Közalapítvány honlapjáról szereztük. Először egy prágai nyári egyetemre pályáztam 2016 augusztusában. Még meg se tudtam, hogy felvételt nyertem, de már beadtam a jelentkezésemet részképzésre is az őszi félévre.

Mesélsz kicsit a nyári egyetemről?

Ez egy egyhónapos nyelvkurzus volt Prágában. Minden nap cseh nyelvóráink voltak. Nem csak nyelvoktatás volt a programban, a cseh kultúra megismertetését is fontosnak érezték. Különböző szabadon választható programokat szerveztek. Többek között voltunk Karlovy Vary-ban, a prágai zsinagógában koncerten, a Skoda múzeumban, és több kiállításon. Azon kívül, hogy életre szóló barátságokat alakítottam ki (mint az lenni szokott az ilyen ösztöndíjaknál), ez a legjobb és legélvezetesebb mód egy nyelv elsajátítására és egy másik ország kultúrájának a megismerésére. Szeptember elején hazajöttem, akkor még bejártam itthon órákra, szeptember végén pedig visszautaztam Prágába, ahol fél évig tanultam a Károly Egyetemen.

Hogyan tudtad összeegyeztetni a kinti kurzusokat az itthoni tanulmányaiddal?

Amíg kint voltam, itthon is teljesítettem kurzusokat távoktatásban, ezekhez sok anyagot tudtam gyűjteni Csehországban. Volt egy Szocreál Magyarországon és Oroszországban című tárgyam Szegeden, amihez a kint elérhető szakirodalmaknak köszönhetően hozzá tudtam fűzni a csehszlovák vonatkozásokat is. Nem volt problémám a kreditelismertetéssel sem. Minden kint teljesített tárgyamat elfogadták itthon.

Az Erasmus diákokhoz hasonlóan kezeltek?

Igen, de nekem nem volt olyan kötött a rendszer, mint nekik. Szabadabb volt a tárgyfelvétel, valamint a kinti és az itthoni tantárgyak egyeztetése is. Az erasmusosoknál a minimum megszerzendő kreditszám is magasabb volt. Nekem sokkal megengedőbb volt az adminisztráció, ez viszont néha meg is nehezítette a dolgomat az általános információszerzés szempontjából. De végül mindig minden rendeződött.

Prága mennyire élhető város ösztöndíjasként?

Teljes mértékben. De az érezhető volt, hogy én kevesebb pénzt kaptam, mint az erasmusosok. Viszont jobb volt, hogy velük ellentétben én havi bontásban kaptam az összeget, így könnyebb volt vele gazdálkodni. Az ösztöndíj nem volt túl magas, de az itthonról kapott tanulmányi és egyéb ösztöndíjakkal kiegészítve kényelmesen meg tudtam élni Prágában.

Mennyire volt aktív a külföldi diákok közössége?

Tudtommal csak én mentem államközivel, így elsősorban az Erasmus hallgatókkal töltöttem a mindennapjaimat. A kurzusokon is külföldi diákokkal tanultam együtt. Főleg az Erasmusosok tartottak össze, mert nekik szerveztek programokat, én pedig mindig csapódtam hozzájuk. Így inkább az olaszokat és a spanyolokat ismertem meg. A kinti segítő „buddym” viszont egy cseh fiú volt, aki nagyon sok programot szervezett nekem, és nagyon jóban lettünk, így általa megismerhettem Prágát egy helyi szemével is.

Szakmai szempontból mit tudsz kiemelni a prágai féléved eredményeként?

Elsősorban a nyelvtudásom fejlődött rengeteget. Felbecsülhetetlen volt anyanyelvi környezetben tanulni csehül. Ez a félév pozitív hatással volt az itthoni tanulmányaimra is. Hazatérésem után tanáraim megjegyezték, hogy látványosan fejlődött a kiejtésem, fogalmazási készségem, helyesírásom, valamint rám ragadt a kinti szleng is. Amit itthon elméletben megtanultam, azt kint tudtam alkalmazni, így jobban elmélyült a tudás.

Kinek ajánlod az Államközi Ösztöndíjat?

Mindenkinek, aki szeretne belekóstolni egy másik nemzet kultúrájába, legyen szó akár történelemről, nemzeti nyelvről, ételről vagy a kint élő fiatalok életének megismeréséről.

 

Fotók: Szabó Zsófia Fanni 

Az interjút készítette: Deme Felícia, TKA

 

Utolsó módosítás: 2019.06.20.