Erasmus+

Ha az Erasmus+ ösztöndíjra gondolunk, legtöbbször távoli célpontok lebegnek a szemeink előtt. Pedig nem feltétlenül kell átutazni a világot az Erasmus élményért! Szczuka Bori mesterszakos szociológus hallgatóként töltött egy szemesztert a szlovén fővárosban, a Ljubljanai Egyetemen két csoporttársával együtt. Az ott szerzett élményeiről és tapasztalatairól mesélt nekünk.

Erasmus a „szomszédoknál”

Hogyan készültél az Erasmusos időszakra? 

Mivel alapszakosként későn jutott eszembe, hogy jó lenne egy félévet külföldön tanulni, rögtön a mesterszak elején jelentkeztünk Erasmusra két csoporttársammal együtt. Így találtunk rá a Ljubljanai Egyetemre, ahova végül mindhárman be is kerültünk. A választásunkban szerepet játszott az, hogy Szlovénia közel van, a megélhetés nem túl drága, csupa pozitív élményt, beszámolót hallottunk a városról és az országról, és a szociológiaképzést is több tanárunk dicsérte. Számomra fontos szempont volt az is, hogy a félév során haza tudjak látogatni (akár többször is), ehhez tökéletes célpont volt Ljubljana.

 

Mennyire volt problémás a szálláskeresés? 

Szlovéniában alapvetően két lehetőség közül választhattunk a szállás tekintetében: kollégiumba vagy albérletbe költözhetünk. A kollégiumi szobák olcsóbbak, mint az apartmanok, viszont nagyon sokan szeretnének bejutni ezekre a helyekre, így mindenképpen időben kell jelentkezni, ha valaki emellett dönt. Mi azonban nem szerettünk volna kollégiumban lakni, ezért még itthon elkezdtünk háromfős apartmant keresni. Végül – sok ingatanközvetítő honlap és Erasmusos fórumok, csoportok után – egy szlovén facebook-csoportban sikerült megtalálnunk a lakásunkat, itt. Ebben a csoportban a szlovén nyelvű hirdetések mellett többen kínálnak direkt külföldi hallgatóknak lakásokat, mivel nagyon sokan vagyunk. Éppen ezért fontos, hogy a lakáskeresés az elsődleges teendők között legyen a kiutazás előtt: nem volt egyszerű, de sikerült!


Mesélsz kicsit a kinti tanulmányaidról? 

A Ljubljanai Egyetem az egyetlen felsőoktatási intézmény Szlovénia fővárosában, így karai csaknem minden tudományágat lefednek. A tárgyaink a szociológián kívül más tudományterületeket is magukba foglaltak, így alkalmunk volt a politológia, kommunikáció- és médiatudomány, illetve a tágabb értelemben vett társadalomtudományok területéről is tanulni. A főbb témakörök közé tartozott a média, a kapitalizmus, a hatalom, a gender-elméletek, a nacionalizmus, a populizmus, az interkulturalizmus. Sok szabadon választható témájú beadandó feladatot kaptunk az összes kurzuson, így mindenki kiteljesedhetett a saját érdeklődési köre, tanulmányi háttere szerint ezekben.

Mennyire megfizethető Ljubljana Erasmusos diákként? 

Szerintem mindenhol hatalmas betűkkel kéne hirdetni, hogy Szlovéniában Študentski Boni, azaz a kedvezményes diákétkezés jár minden hallgatónak, beleértve a külföldi diákokat is. Egy ingyenes szlovén sim kártyán keresztül tudjuk igénybe venni a 2,63 euró kedvezményt nyújtó bonikat. Ebből havonta annyit kapunk, ahány hétköznap van, és a ljubljanai éttermek felében elfogadják a kedvezményt. Van, ahol egy boniért egy ingyen szendvicset, pizzát, hamburgert vagy gyrost kapunk, de a legtöbb helyen diákmenüt kínálnak, átlagosan 3 eurót kell fizetni. Ezért jár egy leves, egy főétel, saláta és gyümölcs. Az étkezés tehát könnyen „megoldható”, de minden mást figyelembe véve sem mondanám drága országnak Szlovéniát – a magyar árakhoz viszonyítva alig van eltérés egy hétköznapi bevásárlás során, annak ellenére, hogy eurót használnak. Az utazás költségei általában magasabbak, de egyáltalán nem megfizethetetlenek.

Milyen a helyi diákélet? 

A kiutazás előtt azt hittem, hogy az Erasmusos közösség a bulikban jön majd össze, de aki nem rajong a klubokban tartott bulikért, azoknak maguktól kell felfedezni a többi lehetőséget, amit nem reklámoznak annyira. Mi a Dobra Poteza nevű társasjáték-kávézóba kezdtünk el járni, ami a rengeteg társas mellett nagyon finom kávét és széles kézművessör-választékot is kínál, a társasok szabályát szívesen elmagyarázzák a játékmesterek.
Ahogy kitavaszodott, egyre élénkebb lett a város, a Tivoli parkban és a kicsi, de annál hangulatosabb Ljubljanica folyó mellett rengeteg helyen lehet piknikezni, a dombon lévő vár mellől is nagyon szép a kilátás, így mindig adja magát, hogy a szabadban töltsük a melegebb napokat – akár tanulás közben is.

Sikerült felfedezni a környéket is? 

Igen, rengeteg a túralehetőség és utazás Szlovéniában! Ehhez nagyon jól jött, hogy volt saját kocsink, de sokszor vannak, akik kiírják a közös csoportokba is, ha túrázni mennek, és van még hely az autójukban. Persze busszal, vonattal is megoldható az utazgatás! A legszebb célpontok nekünk ezek voltak: Peričnik vízesés; Kozjak vízesés; Most na Šoci; Bledi-tó; és lementünk a tengerhez is, Piranba és Triesztbe, illetve Muggiába, Olaszországba. Voltunk a Križna Jama barlangban zseblámpás túrán. A Šmarna Gora és a Krim (Ljubljanához közeli hegyek) félnapos túrák, gyönyörű kilátással.

Hogy érzed, miben fejlődtél a kint töltött időszak alatt? 

Amit az Erasmus-félévnek köszönhetek, az többek között az, hogy természetessé vált angol nyelvű szakirodalmat olvasni, angol nyelven előadást tartani; sok új barátom lett (még több lett volna, ha egyedül megyek, nem hármasban); és megismertem egy csodás országot, ami ugyan kultúrájában közel áll a miénkhez, mégis, talán az ez általi biztonságérzet miatt éreztem magam otthon szinte az első pillanattól fogva.

Fotók: Szczuka Bori

 

Utolsó módosítás: 2018.10.31.