Campus MundiSzakmai gyakorlat

Kórházi szakmai gyakorlat az amerikai kontinensen egy európai városban. Vivien rengeteg gyakorlati tudásra tett szert Campus Mundi szakmai gyakorlatán, amit Kanadában, Montreálban töltött.

Izgalom és felelősség - 60 órás munkahetek a kanadai kórházban

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál és kitől hallottál róla?

A Campus Mundi pályázatról egyetemünk hírlevelén olvastam. Mivel már régóta fontolgattam, hogy az utolsó tanévben szeretnék külföldi gyakorlatot végezni, ezt egy nagyon jó lehetőségnek találtam terveim megvalósításához. A Semmelweis Egyetem ÁOK-s hallgatójaként főleg a gyakorlati tudásomat szerettem volna fejleszteni a leendő szakirányomból, szülészet-nőgyógyászatból. Emellett fontolgatom, hogy hosszabb ideig dolgozzak Kanadában, így ez az ösztöndíj nagy segítséget nyújtott abban, hogy bele láthassak az ottani munkavégzésbe és életvitelbe. A Campus Mundi pályázat nélkül nem lett volna meg az anyagi hátterem, hogy egy ilyen távoli országba utazzak.

Hogyan találtál szakmai gyakorlati helyet?

Ahogy említettem, Kanada volt a célom, azon belül is Montreal, mivel francia nyelven szerettem volna dolgozni, hogy a nyelvi készségeimet is fejleszthessem. Az Orvostanhallgató Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IFMSA) rendszeresen szervez az orvosi egyetemek közt cserét, így az ő oldalukon tájékozódtam arról, hogy Montrealban melyik egyetem fogadhat hallgatókat és ezek után egyéni szervezésben kerestem fel a külföldi egyetemet. Szerencsére, a hosszas szervezési procedúra sikerrel járt és lehetőséget kaptam, hogy 3 hónapon keresztül a Montreali Egyetem Központi Kórházának szülészet-nőgyógyászati osztályán dolgozhassak. 

Mesélnél a kinti körülményeidről? Milyenek voltak a mindennapjaid? Volt valami emlékezetes vagy nagyon más az itteni életedhez képest?

Mivel az orvosi munka végzéséhez orvosi szakmai felelősség biztosítást kell kötni számos országban köztük Kanadában is, így a támogatásom egy jelentős részét kénytelen voltam erre fordítani, emiatt szükségem volt a szüleim támogatására is a mindennapi költségek fedezésében.

Alapvetően számomra olyan volt Kanada, mint ahogy elképzeltem, így nagy meglepetés nem ért. Montrealról úgy tartják, hogy egy európai jellegű észak-amerikai város, ami tényleg megfigyelhető a városképen, de az életvitelt és a mentalitást tekintve úgy gondolom, hogy teljes értékű kanadai városban éltem. Montreal a hosszú, hideg tél után felélénkül, a helyiek igyekeznek teljes mértékben kihasználni a jó időt, szívesen töltik idejüket a szabadban. A nyár folyamán rengeteg fesztivál zajlik a városban, így a turisztikai látványosságok mellett, mindig találhatunk aktív kikapcsolódási tevékenységet. Én is próbáltam minden szabadidőmet kihasználni, hogy felfedezzem ezt a sokszínű várost.

Milyen volt a szakmai gyakorlati helyed? Hogyan sikerült beilleszkedned?

A gyakorlati helyen nagyon kedvesen fogadtak és teljes értékű hallgatóként kezeltek, így rögtön belecsöppentem a munkába. Dolgoztam szülőszobán, sürgősségin, szülészeti ambulancián, nőgyógyászati ambulancián, asszisztáltam műtőben.  Általában heti 50-60 órát dolgoztam és 3 ügyeletet végeztem a teljes gyakorlat alatt. A betegekkel való folyamatos munka mellett kissé nehéznek találtam a kollégákkal való ismerkedést, de a sok új gyakorlati ismeret kárpótolt.

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

Rengeteg gyakorlati tudásra tettem szert és az összes gyakorlatra kitűzött célomat sikerült megvalósítanom.

Mit üzennél a többi hallgatónak, miért vágjon bele a külföldi szakmai gyakorlatba?

Egy külföldi gyakorlat nagyon sokat adhat mindenki számára. A szakmai és nyelvi fejlődés lehetősége mellett, egy más szemléletet ad, segít önmagunk jobb megismerésében, sokkal nyitottabbá tesz világunkra. Egy olyan látásmódra tehetünk szert, ami a szakmai képességeinket érdeklődésünktől függetlenül egyértelműen gazdagítja. Én mindenkinek csak ajánlani tudom

 

Fotók: Koleszár Vivien

További fotók: Unsplash, Pixabay

 

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide

Utolsó módosítás: 2019.06.20.