Campus Mundi

Zsófia doktori kutatásának eredményeit prezentálta Spanyolországban az Európai Krisztallográfiai Társaság éves találkozóján. A rövid tanulmányút során olyan új irányzatokat és technikákat ismert meg, melyeket saját kutatásának fejlesztésére is fel tud használni.

Kristálytani konferencia Oviedoban

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál és kitől hallottál róla? 

A Campus Mundi ösztöndíjról az egyetemi levelező listáról értesültem 2016-ban. Akkor sikertelen volt a pályázatom, azonban 2017 októberében újra pályáztam, ekkor már sikeresen, minden bizonnyal az eltelt idő során megjelent cikkek és közéleti tevékenységeim segítségével.

Mi volt a szakmai motivációd?

Doktorim kulcs fontosságú kérdése a fehérjék szerkezet funkció közötti összefüggéseinek vizsgálta, melyhez kísérleti úton röntgenkrisztallográfiával fejtettem meg a célfehérjém háromdimenziós szerkezetét. 2016 nyarán Nové Hrady-ban Csehországban a FEBS által szervezett emelt szintű gyakorlati kurzuson sajátítottam el a fehérjekristályosítás alapjait, majd haza térve sikeresen kristályosítottam a fehérjémet és határoztam meg a szerkezetét. Ezen eredmények bemutatásával pályáztam a 2018-ban Spanyolországban megtartott Európai Krisztallográfiai társaság 31. éves találkozóján előadás tartására, illetve a Campus Mundi ösztöndíjra, a konferencia regisztráció, a szállás és a kiutazás költségeinek finanszírozására. Biztos voltam benne, hogy a konferencia részvétel, csak úgy, mint az emelt szintű kurzus két évvel korábban új inspirációt fog adni a kutatáshoz és hosszú távú szakmai barátságokat fog eredményezni.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra? Informálódtál a kinti körülményekről?

Okos telefonnal, mióta eltörölték a roaming díjakat, bárhol tudok tájékozódni, ugyan azokkal az applikációkkal mint amiket a mindennapokban használok. Így az ösztöndíjas időszakra csak szállásfoglalással és az időjárás ellenőrzésével készültem. Oviedoban még augusztusban is csak 25 fok körül van a napi maximális hőmérséklet, így vastag ruhát és esernyőt is csomagolni kellett.

Mesélnél a kinti körülményeidről? Volt valami emlékezetes, vagy nagyon más az itteni életedhez képest?

Kolléganőmmel ketten egy nagyon kellemes Airbnb-s lakást vettünk ki a konferencia idejére, melyre az anyagi előnyök mellett otthonossága miatt esett a választásunk. Magyar szemmel legmeglepőbb a délutáni boltbezárás, a késői étkezések és az időpontok eltérő értelmezése volt. A szieszta idejére; 13 és 15 óra között a legtöbb bolt bezár, majd este 9-ig van nyitva. Vacsorázni legkorábban 20 órakor szokás, de jellemzőbb a 22 óra, majd ezt követően szórakozni általában hajnali 3-4 óráig szokás. Asturias büszkesége a szidra, amely hasonló az itthon is kapható szidra nevű almaborhoz. Azzal a jelentős különbséggel, hogy ez az ital igen-igen savanyú, és az éttermekben a felemelt kézzel a fejük fölül töltik a poharakba, hogy “levegőzzön” az ital.

Voltak a konferencián kívül más események ahol közelebbi kapcsolatot tudtál létesíteni a többi előadóval?

Az Európai Krisztallográfiai Társaság találkozóin hagyomány, hogy a konferenciát megelőző napon kisebb csoportos találkozókat szerveznek egy-egy különleges csoportnak. Idén a fiatal krisztallográfosoknak egy mini-konferenciát szerveztek, ahol kisebb csoportban, kötetlenebb módon mutathattuk be eredményeinket. Továbbá a konferencia második estélyén külön kötetlen vacsorát- beszélgetést szerveztek a fiatal krisztallográfusok számára. Mind a két esemény nagyon jó volt új ismeretségek kötésére és a korábbi barátságok elmélyítésére. Ezeket követően a többi estét is közösen töltöttünk és meghallgattuk egymás előadásait.

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak? Lettek új céljaid?

A konferencia során egyértelművé vált, hogy melyek az új irányzatok a szakterületen és melyek azok a technikák, amelyek az általam vizsgált tudományos kérdés szélesebb körű vizsgálatára is alkalmasak lehetnek. Az elkövetkező években a kutató csoportban kísérletet teszünk majd külföldi együttműködések kiépítésére, amelyek segítségével ezen módszerek számunkra is elérhetővé válnak.

Mit üzennél a többi hallgatónak, miért vágjon bele a külföldi ösztöndíjba?

Sok kutató és hallgató nem mer külföldre menni, mivel nem magabiztos a nyelvtudásában. Egyetlen egyszer sem találkoztam olyannal, hogy valakit a nyelvhelyessége vagy az akcentusa miatt kritika vagy megvetés ért volna. Bíztatnék mindenkit, hogy vegyen részt nemzetközi tudományos fórumokon; mivel sok új inspiráció és érdekes vélemények rendelkező kolléga várja itt.

Fotók: Bata Zsófia

A Campus Mundi rövid tanulmányút ösztöndíj lezárult, újabb pályázati felhívás nem lesz.
Részképzésre és szakmai gyakorlatra továbbra is lehet jelentkezni, a pályázás folyamatos.

További információk a pályázásról egy kattintásra!

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide

Utolsó módosítás: 2021.03.10.