Campus Mundi

Olivér PhD hallgatóként adta elő kutatási eredményeit Görögországban egy természeti erőforrásokról szóló konferencián. Mindezt Campus Mundi rövid tanulmányút keretében valósította meg.

Konferencia a természeti erőforrásokról Volosban

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál és kitől hallottál róla?

Annak érdekében pályáztam, hogy a kutatási eredményeimről több nézőpontból kapjak visszajelzést és hasznos külföldi fórumokon is bemutathassam azokat. PhD hallgatóként a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy a fórumokon való részvétel költséges, az ehhez igénybe vehető források pedig korlátozottak. A Campus Mundi olyan lehetőség, ami ezeket a korlátokat lebontja. A programot az interneten találtam, de tudom, hogy a különböző egyetemi platformokon is folyamatosan hirdetik. A Campus Mundi fő előnyét a rugalmasságában látom: az utazási költségek jelentős részét alacsony adminisztrációs terhek mellett előfinanszírozták.

Hogyan készültél a külföldi kint tartózkodásra? Voltál már a célországban előtte? Informálódtál a kinti körülményekről?

A célországban korábban csak nyaralni voltam. A felkészülés a következőképpen zajlott: a tanítási félév elején kinéztem, hogy a következő félévben milyen potenciális rendezvények lesznek, amiken jó lenne részt vennem és ezeket milyen forrásból tudom megtenni. Természetesen minden célállomásról mind szakmai, mind utazási szempontból informálódtam és megbecsültem a részvétel teljes költségét. Mivel az a konferencia volt a legígéretesebb, amin végül részt is vettem, ezzel pályáztam tavasszal a Campus Mundi ösztöndíjra. Miután értesítettek arról, hogy finanszírozzák az utazásom, benyújtottam a tanulmányom a konferencia tudományos testületének. Amikor a bizottság értesített arról, hogy elfogadja a tanulmányom, egyrészt elvégeztem a Campus Mundi szerződéskötéshez szükséges feladatokat, másrészt lefoglaltam a szállást. A költségek fedezéséhez szükséges előfinanszírozást több héttel az utazás előtt kaptam meg.

Könnyű volt szállást találnod?

Igen, az internetes szállásközvetítők segítségével kevesebb, mint egy óra alatt találtam megfelelő minőségű, lokációjú és árú szállást, amit azonnal le is foglaltam.

Pontosan milyen konferencián vettél részt és ott mit csináltál?

Görögországban, Volosban tartottam előadást az 5th Conference „Economics of Natural Resources & the Environment” című konferencia Quantitative Methods in Environmental & Resource Economics szekciójában.

Szakmailag mit adott a külföldi konferencián való részvétel? Sikerült kialakítanod szakmai kapcsolatokat? Fejlődött valamilyen készséged? Esetleg a kutatási témádban volt fontos szerepe?

Egyrészt, az előadás megtartása fejlesztette az előadói készségeimet, hiszen idegen nyelven, sok ember előtt, megadott idő alatt kellett bemutatnom az eredményeimet. Másrészt a kérdések és ötletek, amiket a résztvevőktől kaptam, hozzásegítenek a kutatásommal kapcsolatos végső célomhoz: hogy eredményeimmel bekapcsolódhassak a téma kapcsán kialakult nemzetközi diskurzusba. Harmadrészt több új szakmai kapcsolatot kötöttem, amik – reményeim szerint – a jövőben új nemzetközi együttműködések, közös kutatások kiindulópontja lehet.

Mit üzennél a többi hallgatónak, miért vágjon bele a külföldi ösztöndíjba?

Általánosságban azért gondolom érdemesnek külföldre utazni és rövidebb-hosszabb időt eltölteni ott, mert így más megvilágításból láthatunk bizonyos problémákat és ennek hatására képesek leszünk komplexebb feladatok ellátására. Saját utazásom példáján keresztül pedig azoknak is javasolom a külföldi kiutazást, akik valamilyen konkrét szakmai, vagy kutatási megoldásuk kapcsán szeretnének visszajelzést kapni.

Fotók: Hortay Olivér

A Campus Mundi rövid tanulmányút ösztöndíj lezárult, újabb pályázati felhívás nem lesz.
Részképzésre és szakmai gyakorlatra továbbra is lehet jelentkezni, a pályázás folyamatos.

További információk a pályázásról egy kattintásra!

 

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide

Utolsó módosítás: 2021.03.10.