Campus Mundi

Dóra Dániában töltötte Campus Mundi részképzését. Olyan új tanulási és oktatási módszerekkel ismerkedett meg, melyek itthoni tanulmányai során is inspirálták.

Innovatív oktatás Dániában

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál és kitől hallottál róla?

Már a mesterképzésre való jelentkezésem előtt tudtam, hogy amennyiben otthon folytatom a tanulmányaimat, mindenképpen szeretnék egy félévet külföldön tölteni a kétéves képzés alatt. Az alap- és a mesterképzést is a Budapesti Corvinus Egyetemen végeztem, ezért a diplomám megszerzése előtt szerettem volna egy kicsit világot látni és megismerkedni más egyetemi kultúrákkal, tanítási módszerekkel, diákélettel is. Az Erasmus+ programban résztvevő hallgatóknak az egyetemi koordinátorok is azt tanácsolták, hogy pályázzanak Campus Mundi ösztöndíjra, illetve korábbi ösztöndíjas hallgatók is javasolták, hogy amennyiben tudok, éljek a lehetőséggel.  Hamar eldöntöttem, hogy egy skandináv országban szeretném tölteni a félévet, amihez a magas költségek miatt nagyon nagy segítséget jelentett a Campus Mundi ösztöndíj.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra? Informálódtál a kinti körülményekről?

Amikor megtudtam, hogy az ösztöndíjas szemesztert Dániában, Aarhusban tölthetem, először is nekiláttam az interneten felkutatni minden fontos információt. Tájékozódtam a lakhatással és egyetemi élettel kapcsolatos tudnivalókról, amihez nagy segítség volt a fogadó egyetemem által biztosított részletes tájékoztató anyag és rengeteg e-mail, illetve a honlapjuk. Emellett beléptem pár, hasznosnak tűnő Facebook csoportba (például Housing in Aarhus, vagy Aarhus Internationals), amik a későbbiekben tényleg nagy segítséget jelentettek. Szerencsére több egyetemi ismerősöm is tanult korábban itt, így ők személyesen is nagyon sok hasznos tanácsot tudtak adni, illetve a korábbi ösztöndíjasok online beszámolóiból is sokat elolvastam. A fogadó egyetem cserediákokkal foglalkozó koordinátorai rendkívül segítőkészek voltak, minden felmerülő kérdésre szinte azonnal és nagyon kedvesen válaszoltak. Továbbá, előre utánanéztem a város nevezetességeinek és látnivalóinak, hogy a megérkezésem után az első napokat azzal tölthessem, hogy megismerjem a helyet, amit négy hónapig az otthonomnak hívhatok. Dánián belül és a környező országokban is kinéztem pár helyszínt, amit szívesen meglátogatnék a szemeszter alatt.

Mesélnél a szállásodról, a campusról és a mindennapjaidról? Mi volt a legemlékezetesebb élményed?

Szállás tekintetében elképesztően nagy szerencsém volt, mert megtalált egy magyar lány, aki pont fél évre szerette volna kiadni a kollégiumi szobáját, így az őszi, rendkívül telített időszakban is viszonylag hamar sikerült megoldanom a szoba-kérdést. A kollégiummal nagyon elégedett vagyok, egyfelől messze az egyik legkedvezményesebb lakhatási lehetőség, ami a dán árak mellett nem elhanyagolható szempont, másfelől nagyon szép és igényes (főleg az otthoni kollégiumokkal összehasonlítva). Egy szinten 14-en osztozunk egy hatalmas, nagyon jól felszerelt konyhán, ahol saját TV és kanapék állnak a rendelkezésünkre, ami nagyon jó helyszínt jelent közösségi programokhoz is. Mindenkinek saját kis fürdőszobája van, ráadásul a kollégium olyan extrákkal van felszerelve, mint szauna, edzőterem, vagy jó időben grillhelység és röpipálya.

Az egyetem minden körülményt biztosít a hallgatóknak, hogy kényelemben és eredményesen tanulhassanak: a termek jól felszereltek, több könyvtár is a nap 24 órájában látogatható, a menzán pedig csupa egészséges étel közül válogathatnak. Ami a legnagyobb élményt jelentette, az a központi könyvtár, ahol a tanulásban megfáradt diákokat ingyenes masszázsfotelek, relaxációs és PlayStation szoba, pingpongasztal, csocsó és boxzsák is várja a legalsó szinten, míg pár emelettel feljebb egy kis beltéri kertben, fák alatt üldögélve lazíthatnak.

A kurzusok és a tanítás menete sok szempontból különbözik az otthon általam megszokottól. Az órákon nem kötelező a részvétel, teljes mértékben a diákokra van bízva, hogy hány alkalmon kívánnak megjelenni, ellenben sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az önálló készülésre, szakirodalom olvasásra, amely nélkül nem abszolválhatók sikeresen a tantárgyak. Ez természetesen elég nagy felelősségtudatot követel meg a hallgatóktól, de tapasztalatom szerint ezzel nincs is probléma, a könyvtárak az első tanítási naptól kezdve zsúfolásig tele voltak. Szintén érdekes volt látni, hogy mennyire közvetlen a tanárok és a diákok viszonya, az oktatókat például a keresztnevükön kell szólítani, az órákon pedig minden további nélkül vitákba bocsátkoznak a hallgatók a tanárokkal (akik kifejezetten támogatják ezt a kritikus hozzáállást). Talán ennek is köszönhető, hogy az előadások és szemináriumok általában rendkívül interaktívan zajlanak. Szintén újdonságot jelentett a vizsgák menete. Az összes általam felvett tantárgy számonkérése arra épült, hogy a tanultakat gyakorlati problémák megoldására alkalmazzuk, így egyik alkalommal sem azt várták el, hogy fejből visszaadjuk a tanult koncepciókat, hanem bármilyen segédanyagot felhasználva eseteken kellett dolgoznunk. Ez több  is több napos, otthon írandó esszéket jelentett, az egyetemen zajló vizsgáim viszont 4-5 órásak voltak, amik igencsak próbára tették a koncentrálóképességemet. Összességében viszont úgy gondolom, hogy a számonkérésnek ez a fajtája rendkívül eredményes, egyrészt, mert a hallgatóknak valóban el kell mélyülniük az adott témában, és megérteni azt, másrészt pedig számukra is hasznosabb, ha nem csak elméletben sajátítják el a tanultakat, hanem megtanulják azokat gyakorlati problémákkal kapcsolatban is alkalmazni.

A hétköznapokban a legnagyobb változatosságot és örömöt a tenger közelsége jelentette, nagyon nagy élmény volt, hogy a kollégiumtól mindössze negyed órányira homokos tengerparton sétálhattam.

Hogyan sikerült beilleszkedned?

Szerencsére az egyetem által szervezett programok már az első naptól kezdve megkönnyítik az ismerkedést. A welcome week alatt nem csak az egyetemi élettel és hivatalos elintéznivalókkal kapcsolatban kapnak tájékoztatást a hallgatók, de minden napra jut számos közösségi program is. Az én szakomon ráadásul az első héten 20 fős csoportokba beosztva vettünk részt a napközbeni eseményeken, ami lehetővé tette, hogy ezzel a pár emberrel rögtön alaposabban megismerkedjünk. A welcome week eltelte után is minden héten szervezett az egyetem külön programokat számos témában a cserediákoknak, ráadásul több, Dánián belüli utazáson is részt lehetett venni, ami szintén nagyon jó lehetőség arra, hogy a többi nemzetközi diákkal találkozzunk. Ezeknek a szervezett utaknak köszönhetően jutottam el például Dánia legészakibb pontjára, vagy a gyönyörű Egeskov kastélyhoz. A kollégium is számos lehetőséget kínál ismerkedésre, rengeteg buli, koncert, de akár hetenként ingyenes jóga óra is várja a lakókat. Az egyes szinteken belül is jó társaságok alakultak ki a közös vacsoráknak és egyéb, tradíciónak számító programoknak köszönhetően. Ilyen például a Tour de Chambre, amikor az egy szinten lakók meglátogatják egymás szobáját, ahol a tulajdonosok különböző játékokkal és feladatokkal készülnek.

Szakmailag miben fejlődtél az ösztöndíjas időszak alatt?

Mint már említettem, az egyetem itt teljesen más fajta tanulási módszert vár el a diákoktól, mint amit otthon megszoktam. Úgy érzem, hogy ez az önálló munkavégzésre fektetett hangsúly segít abban, hogy felelősségteljesebben álljak a tanuláshoz és az egyéni készüléshez, és megtanuljam jobban beosztani az időmet, ami az otthoni tanulmányaimban is segítségemre lesz a későbbiekben. Az angolul végig tanult pár hónap segített abban, hogy leporoljam kicsit az otthon nem igazán használt nyelvtudásomat, és bővítsem a szakmai szókincsemet. Az itteni szaktársaimmal beszélgetve érdekes volt hallani, hogy milyen céltudatosak, és milyen sok lehetőséget kihasználnak a karrierjük építése érdekében. Ennek is köszönhetően már tervezgetek egy külföldi szakmai gyakorlatot, amit nagyon szívesen végeznék például Amszterdamban, de még meglátjuk, mit hoz a jövő. : )

Mit üzennél a többi hallgatónak, miért vágjon bele a külföldi ösztöndíjba?

Úgy gondolom, hogy annak, akit egy kicsit is vonz a külföldi tanulás lehetősége, mindenképpen érdemes belevágnia legalább egy cserefélévbe. Ilyen szervezett keretek között sokkal könnyebb boldogulni a kiutazással, egyéb teendőkkel és beilleszkedéssel, mintha a későbbiekben egyedül vágna bele valaki egy külföldi kalandba, hiszen minden lépésnél rengeteg segítséget lehet kapni mind a küldő, mind a fogadó egyetemtől, a Campus Mundi koordinátoroktól, vagy akár a többi ösztöndíjas hallgatótárstól. Nemzetközi hallgatóként barátokat találni sem nehéz feladat a sok, egyetem által szervezett programnak köszönhetően, amiken ráadásul mindenki ugyanabban az új élethelyzetben van, így sokkal nyitottabbak egymás felé a diákok, mindenki törekszik arra, hogy kialakítson egy baráti társaságot. A világ minden tájáról fiatalokkal találkozni, és ezáltal megismerni más országok szokásait és kultúráját hatalmas élmény, amiből rengeteget lehet tanulni. A fogadó egyetemek általában több bel- és külföldi utat is szerveznek a cserediákoknak,de a hallgatók maguktól is folyamatosan utazgatnak, főleg a tengerentúlról érkezők. Külföldi ösztöndíjjal lehetőség nyílik világszinten is jó hírnévnek örvendő intézményekben tanulni, ami nem csak az önéletrajzokban mutat jól, de megteremti a lehetőséget arra is, hogy egy-egy tantárgyat elismert oktatóktól, magas színvonalon tanulhassanak a hallgatók. Végül, de nem utolsó sorban egy szemeszter alatt rendkívül sokat fejlődhet az ember angol (vagy egyéb) nyelvtudása a folyamatos, intenzív használat miatt.

 

Úgy érzem, hogy az otthonomtól távol töltött pár hónap segített kiszakadni a megszokott szürke hétköznapokból, ami ahhoz is hozzájárul, hogy amikor hazatérek a szemeszter után újult erővel és lelkesedéssel tudom folytatni az otthoni teendőimet és az egyetemi feladataimat. Egy másik ország és egyetem működését itteni lakosként megismerni nem csak azt jelenti, hogy sok pozitív példát látok és tapasztalatot gyűjtök, de arra is felnyitotta a szememet, hogy mennyi mindent szeretek és értékelek az otthoni életemmel kapcsolatban.

Fotók: Laposa Dóra

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2019.06.21.