Campus Mundi

Viktor Skóciában töltött féléve alatt az egyetemi órák mellett rengeteg programon vehetett részt, ahol barátságokat alakíthatott ki a világ minden tájáról érkező hallgatókkal.

Glasgow – a város, ahol nincs idő unatkozni

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál és kitől hallottál róla?

A Campus Mundi ösztöndíjról először az egyetemen tartott tájékoztatón hallottam, ahol a kari koordinátorok elmondták, hogy ez a fajta ösztöndíj a szokványos Erasmus ösztöndíjnál magasabb támogatási összeget biztosít. Minthogy Skócia csakúgy, mint az Egyesült Királyság más országai is, Magyarországhoz képest nagyon drága, számomra egyértelmű volt, hogy pályázni fogok Campus Mundira.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

A középiskolai évfolyamtársaim közül többen is Skóciába mentek tanulni a tandíjmentes alapképzés és a magasan rangsorolt egyetemek miatt, így részben tőlük, részben az internetről tájékozódva készültem a kinti életre. Szerencsére Londonban már jártam háromszor is az ösztöndíjas időszak előtt, így azért nagyjából magam is tudtam, hogy mire számíthatok.

Skye (a Hebridák szigetcsoport egyik szigete)

Mesélnél a kinti körülményeidről?

Glasgowban az élet sokkal nyugodtabb, mint amit egy ekkora várostól vártam, főleg Budapesthez képest. Talán a legfurcsább az volt, hogy mindenki mindenhova sétált, az elég ritkás, viszont annál drágább tömegközlekedés miatt. Bár volt bérletem és 40 perce laktam a Campustól, sokszor én is inkább sétáltam, mert busszal is legalább 25 perc volt az út, és igazság szerint jól is esett az a kis séta a szemerkélő esőben.

A Univeristy of Glasgow kampusza

A glasgow-i egyetem egyébként a város legszebb részén található a West Enden, és egy nagyon jól felszerelt óriási egyetem egy csodálatosan szép főépülettel. Az egyetemen több száz society (egyetemi kör) működik minden témában, akik a szemeszter során sok programot rendeznek (pl. pub kvíz, céglátogatás), így unatkozásról szó sem lehet.

Sikerült barátokra lelned?

A Skóciában töltött félévem legjobb részei a kirándulások voltak, amiken a világ minden tájáról érkező hallgatókkal sikerült megismerkednem, és később velük jártam kikapcsolódni Glasgowban is. Olyan országokból érkező diákokkal tudtam beszélgetni, amelyekről előtte még csak nem is tudtam, hogy léteznek. Számomra nagyon érdekes volt, hogy bár nagyon messze lakunk egymástól és a kultúránk is különböző, a legtöbb dologról ugyanúgy gondolkodtunk és mindig volt valami közös téma. Az ösztöndíj nélkül azt hiszem soha nem lett volna lehetőségem ennyi különböző nemzetiségű diákot ilyen rövid idő alatt megismerni, hozzátéve persze azt, hogy több skót barátot is szereztem a kint töltött idő alatt.

Loch Lomond

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

Egy kint hallgatott tantárgynak köszönhetően jobban elkezdett érdekelni az elektronika, úgyhogy a mesterképzés alatt több ilyen témájú tárgyat tervezek felvenni, valamint specializációnak is ehhez minél közelebb lévő területet szeretnék majd választani. Természetesen a manapság nélkülözhetetlen angoltudásomnak is nagyon jót tett ez a félév. Sőt, a híresen erős skót akcentus megértése után már úgy érzem, bármilyen angollal megbirkózom.

Arran szigete

Mit üzennél a többi hallgatónak, miért vágjon bele a külföldi ösztöndíjba?

Az ösztöndíjnak hála különösebb anyagi ráfordítás nélkül sikerült megismernem egy idegen világot és rengeteg barátra tettem szert. Úgy érzem mind emberileg, mind szakmailag nagyon sokat fejlődtem, és ezt a jövőben is kamatoztatni tudom majd.

 

Fotók: Csoma Viktor

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

 

Utolsó módosítás: 2019.06.21.