Campus Mundi

Márton felfedezte Ázsiát vietnami Campus Mundi féléve alatt. Az egyetem mellett dolgozott, életre szóló kapcsolatokat és élményeket szerzett, valamint nemzetközi tudományos kutatást végzett.

Hogyan lettem a VNUK reklámarca?

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál és kitől hallottál róla?

A Campus Mundi ösztöndíjról először az intézményi koordinátoromtól hallottam egy csereprogramokkal kapcsolatos tájékoztatón. Azonnal megragadta a figyelmem az ösztöndíj összege illetve az utazási támogatás, nem beszélve arról, hogy a világon szinte bárhová pályázhatok vele. Rögtön eldöntöttem, hogy én a Campus Mundival fogok részképzésre menni.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra? Informálódtál a kinti körülményekről? Esetleg megkérdeztél volt ösztöndíjasokat?

Mikor böngésztem a lehetséges úti célokat, Vietnámra esett a választásom, ugyanis mindig vágytam Ázsiába, de sosem volt lehetőségem eljutni oda. Elkezdtem kutatni az interneten, ahol minden számomra szükséges információt megtaláltam különböző weboldalakon, blogokon. Nagy szerencsémre, tudomásomra jutott, hogy más diák is tanult már ott előttem, így hát felkerestem és nagyon hasznos gyakorlati tanácsokkal látott el.

Mesélnél a kinti szállásodról és mindennapjaidról?

Még a kiutazásom előtt rátaláltam egy helyi hostelre, ahol önkéntes segítőt kerestek, szállásért, reggeliért és mosodaszolgálatért cserébe. Azonnal lecsaptam a lehetőségre, így a szállásom ingyenes volt a teljes kint tartózkodásom alatt, ezen felül nagyon sok érdekes embert ismerhettem meg a hostelben. Feladataim közé tartozott reggelinél a rendelések felvétele, a délutáni gyalogos idegenvezetés, az esti kajatúra lebonyolítása, majd a kocsmatúra vezetése éjszaka. Ezen feladatok természetesen szét voltak osztva az önkéntesek között, így nem voltunk túlterhelve. A hónapok alatt a legnagyobb tapasztalattal rendelkező önkéntes lettem, így a menedzser megtett főnökké. Én készítettem el a beosztásokat és tanítottam be az újonnan érkezetteket. Mindezt az egyetem mellett!

Az iskolai kötelezettségeket követően pedig hónapokat töltöttem utazással, bejártam számos csodálatos országot, köztük Szingapúrt, Malajziát, Indonéziát, Thaiföldet, a Fülöp-szigeteket, Vietnámot, az Egyesült Arab Emirátusokat és Hongkongot. Vulkánokat másztam, szörföztem, túráztam, búvárkodtam és szórakoztam. Életre szóló emlékeket gyűjtöttem.

Hogyan sikerült beilleszkedni? Részt vettél egyetemi rendezvényeken?

Az egyetemen, lévén, hogy én voltam az egyetlen külföldi cserediák, mindenki kifejezetten barátságos volt velem. A diáktársaimtól kezdve a professzoraimon át egészen a rektorig. Otthon éreztem magam az egyetemen. Pár hallgatótársammal szoros barátságok köttettek, velük töltöttem a szabadidőm jelentős részét, és a mai napig rendszeresen beszélünk egymással. Az egyetem felkért, hogy szerepeljek a propagandavideójukban, melyre természetesen igent mondtam. Jó érzés volt egy kicsit visszaadni nekik a sok kedvességért cserébe.

Szakmailag miben fejlődtél az ösztöndíjas időszak alatt?

A vietnámi tanulmányaim nemcsak értékes angol nyelvű szakmai tudással vérteztek fel, de a diplomadolgozatomhoz tartozó kutatáshoz is eredményeket szolgáltattak. A dolgozatom a vietnámi és a magyar egyetemisták viselkedési közgazdaságtani összehasonlításáról szól. Az első kézből szerzett információkkal színesített nemzetközi kutatás jó eredménnyel zárult és az általam gyűjtött adatokat a két egyetem professzorai felhasználják majd további kutatások elvégzésére.  A szakmai perspektívám is sokat alakult, köszönhetően a különböző nemzetiségű professzoraimnak, akik bemutatták eltérő nézőpontjaikat. Így teljesebb képet kaptam a világ működéséről.

Mit üzennél a többi hallgatónak, miért vágjon bele a külföldi ösztöndíjba?

Mindenkinek javaslom, hogy vágjon bele még akkor is, ha eleinte egy picit ijesztőnek is tűnik egyedül elutazni a világ másik felére, és hónapokat eltölteni egy teljesen idegen környezetben. Rengeteget lehet tanulni a kultúrákról, emberekről, a világról és legfőképp önmagukról. Továbbá életre szóló élményeket szerezhetnek, melyeket semmivel sem lehet kiváltani. Mindezeken felül, fontos megemlítenem, hogy a későbbiekben is profitálhatnak azok, akik rendelkeznek külföldi tapasztalattal, ugyanis egyes munkáltatók kifejezetten keresik e személyeket, mert tudják, hogy ők bátrabbak és élelmesebbek társaiknál.

 

Fotók: Gere Márton

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2019.02.06.