Campus Mundi

Boglárka, Campus Mundi részképzése alatt, nem csak Írország legmagasabb hegyével, de az ír akcentussal is megküzdött és győzött.

24 óra alatt 4 évszak

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál és kitől hallottál róla?

A Campus Mundi ösztöndíj lehetőségéről egy szaktársamtól értesültem, aki szintén ezzel az ösztöndíjjal töltött el egy félévet Írországban. Így már célzottan Campus Mundiról szóló előadásokat kerestem az egyetemen. A jelentkezéshez szükséges információkat pedig a Tempus Közalapítvány honlapjáról szereztem meg. Tudtam, hogy egy viszonylag drága országban fogom tölteni a félévemet, mert én is Írországba készültem, ami már a repülőjegy árán is megmutatkozott. Mivel önerőből nem tudtam volna kiutazni, a legjobb választásnak a Campus Mundi ösztöndíj bizonyult - és milyen jó döntés volt! Arra is lehetőségem nyílt, hogy beutazzam egész Írországot, és olyan vidékekre jussak el, ahol még sok helyi sem járt.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

A kiutazást nagyon sok háttérmunka és információszerzés előzte meg. Még sosem tanultam külföldön, ezért sok diákkal vettem fel a kapcsolatot, akik szintén az őszi szemeszterben tanultak Írországban. Minden apróságban az ő segítségüket kértem, ezenkívül blogokat olvastam, illetve korábbi ösztöndíjasok videóit néztem meg. A szállásomat is volt ösztöndíjasok segítségével találtam. Továbbá, a kiutazástól kezdve az egyetemig mindenről gyűjtöttem néhány hasznosnak bizonyuló infót indulás előtt.

Mesélnél a kinti körülményeidről? Milyen volt a szállásod és a mindennapjaid?

A külföldi tanulmányi félévem igazán emlékezetesre sikerült. Szállást ugyan nehezen találtam, mert a diákszállás nagyon drága, így albérletbe kellett mennem. Végül három máltai és egy ír lánnyal költöztem össze 10 percre az egyetemtől. Nagyon változatosan alakultak a hétköznapjaim, és rengeteget fejlődött az angol nyelvtudásom. Nagy meglepetés volt az egyetem campusa, ami még decemberben is zöldben pompázott. Rendkívül modern és szakmailag motiváló környezetben tanulhatnak az egyetemisták itt. A külföldi diákok extra figyelemben részesülnek, hogy könnyedén beilleszkedhessenek az ír oktatásba és a mindennapokba, valamint több tucat sport klubban és szakkörben szerezhetnek barátokat. Ami nagyon eltért az itthoni hétköznapoktól, az a percenként változó időjárás. Nem meglepő, ha 24 óra alatt a négy évszak összes időjárási jelensége lepereg a szemed előtt. Így jó pár szivárványban lehet részed! Egyetlen lehetőséget sem szalasztottam el, hogy megismerjem az ország minden sarkát, ezért hétvégente az International Society által szervezett különleges kirándulásokon vettem részt. Ilyen óceánpartot és hegyvonulatokat nem láthatunk mindenhol!

Hogyan sikerült beilleszkedni?

Az egyetem mindent megtett, hogy összekovácsolja a külföldi diákokat, ezért reggeliket, bulikat és kirándulásokat szerveztek nekünk minden héten. Rengeteg külföldi ismerősöm lett, akikkel máig tartom a kapcsolatot, sőt Svédországban és Máltán is várnak engem a közeljövőben. Itt a legkönnyebb barátokra szert tenni, mivel a külföldiek nagy része rendkívül nyitott és érdeklődő. Egy perecre sem éreztem magam egyedül az állandóan nyüzsgő házban. Felbecsülhetetlen értékűnek tartom azokat a barátaimat, akikkel Írországban találkoztam. Nagyon közeli kapcsolat alakult ki közöttünk. Ezenkívül, amit kiemelnék még ebben az országban, az az írek barátságos és nyitott hozzáállása. A tanórákon főleg helyiekkel voltam együtt, ezért az egyetemen kívül is szerveztünk közös programokat, például együtt mentünk el a karácsonyi vásárba Belfastban. Az ír lakótársam otthonában is vendégként fogadtak, ahol találkoztam a népes családjával, unokatestvértől kezdve a nagymamáig, és próbáltam felvenni a fonalat, amikor ír akcentussal beszéltek. Ami az egyik legkimagaslóbb élményem volt az ott-tartózkodásom alatt, és amire a legbüszkébb is vagyok egyben, az Írország legmagasabb hegyének megmászása volt az ír származású házigazdánkkal.

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak? Miben fejlődtél a legtöbbet?

A kint töltött idő szakmailag igen kimagasló volt számomra. Angol-francia szakos nyelvtanárként nemcsak az angolt gyakorolhattam a mindennapokban, hanem emelt szintű franciát és angol nyelvű pszichológiai előadást is hallgathattam, jó kis ír akcentussal. Nagyon inspiráló volt számomra, hogy egy motiváló környezetben, hatalmas, idegen nyelvtanulást segítő újságokkal és hanganyaggal felszerelt könyvtárban tanulhattam, angol és francia anyanyelvű oktatókkal, kitűnő nyelvi laborokkal. Írországi élményeim motiváltak arra, hogy a következő félévben a másik szakom nyelvével és kultúrájával is ismerkedjek meg, így Franciaországba fogok jelentkezni, szintén Campus Mundival.

Mit üzennél a többi hallgatónak, miért vágjon bele a külföldi ösztöndíjba?

Ez egy páratlan lehetőség egyrészt arra, hogy testközelből ismerkedhess meg más kultúrákkal, másrészt, nemcsak emberileg, de szakmailag is rengeteget fejlődhetsz. Külföldi tanulmányi ösztöndíjasként különleges, életre szóló élményeket és barátokat szerezhetsz.

Fotók: Kőszegi Boglárka

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

 

Utolsó módosítás: 2019.06.21.