Campus Mundi

Angéla nem utazott messzire azért, hogy megtapasztalja, milyen egy szemesztert külföldön tanulni. Graz-ot választotta úticéljául, nem csak azért, hogy ne kerüljön túl messze szeretteitől, hanem azért is, mert a választott egyetemen kiemelkedő volt a fordító-tolmács képzés.

Ösztöndíjjal a szomszédban

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál és kitől hallottál róla?

A Campus Mundi ösztöndíjról először egy csoporttársamtól hallottam, aki éppen akkor ment ki egy ösztöndíjas félévre. Ezután utánanéztem az interneten, megkérdeztem az egyetem központi irodáját, hogy hogyan működik a jelentkezés. Természetesen megpróbáltam, hiszen ki ne örülne magasabb ösztöndíjnak, és szerencsére sikerült.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra? Hogyan találtál szállást? Hogyan oldottad meg a kiutazást? Informálódtál a kinti körülményekről?

Én a graz-i Karl-Franzens Universität-en töltöttem a félévemet. Volt ösztöndíjasokkal nem tudtam beszélni, mert nem ismertem senkit az egyetemen, aki már lett volna ott. A választásom az oktatóim miatt esett erre az egyetemre, mert ők mind azt mondták, hogy nagyon jó a fordító-tolmács képzés, és nem mellesleg van magyar-német nyelvpár is.

Az egyetem - nagy szerencsémre - rendkívül felkészült és segítőkész volt. Szállást a honlapon található kollégiumok listájából választottam, ennél jobbat nem is találhattam volna. A szállás inkább volt egy lakás két lakótárssal, mint kollégium.

Miután Graz nincs olyan messze tőlünk, és olyan szálláshelyet választottam, ahol csak bútorok voltak, de semmi felszerelés, ezért a szüleim költöztettek autóval. De aki ezt esetleg nem teheti meg, annak sem kell aggódnia. Busszal és vonattal is egy átszállással, könnyen el lehet jutni oda.

Mesélnél a szállásról, a campusról és a mindennapjaidról – volt valami emlékezetes, vagy nagyon más az itteni életedhez képest?

A szállás, mint már említettem, nagyon jó volt. Két sráccal laktam együtt, Marcioval Braziliából és Alexszel, aki osztrák. A koli szervezett egy ismerkedős délutánt, amelyen elvittek minket Dél-Stájerország borvidékére, és egy uzsonnával egybekötött bortúrán vettünk részt.

Az egyetemen általában véve csak ámultam és bámultam. Jól szervezett volt, az online felülettel soha nem akadt semmi problémám, mindenki segítőkész volt, és nem utolsó sorban jól felszerelt. Az itthoni iskolámban nem általános dolog, hogy az összes egyetemi épület minden eldugott kis zugában van eduroam, de itt teljesen megszokott. A fordító órákra vihetted a saját laptopod, de eleve számítógépes termekben voltunk, hogy az interneten azonnal utána tudjunk nézni mindennek.

Itthon germanisztika alapszakos vagyok, fordító-tolmács specializációval. Kint ez két szakot jelentett. Mivel utolsó előtti félévem volt, és nem akartam csúszni, minden itthoni órámhoz vettem fel egyet kint, ami miatt elég sok órám lett. Ami viszont pozitív, hogy még emellett is volt időm utazgatni, és az ESN-nel sokfelé eljutottam az országban.

Minden más volt az itthoni életemhez képest, de nagyon büszke vagyok magamra, hogy gond nélkül elboldogultam egy másik országban, egy másik nyelven. Egyáltalán nem bántam meg, hogy neki vágtam, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Nagyon sok mindent tanultam a félév során és úgy gondolom, sokat változott a hozzáállásom és a gondolkodásom a dolgokról (pozitív irányba).

Hogyan sikerült beilleszkedni? Részt vettél egyetemi rendezvényeken, jóban lettél a lakótársaiddal/más ösztöndíjasokkal?

Véleményem szerint sikerült beilleszkednem. Jóban lettem több csoporttársammal, a lakótársaimmal jól jöttem ki és Campus Mundis ismeretségekre is szert tettem. Néhányukkal még mindig tartom a kapcsolatot. Az egyetem több kulturális rendezvényén részt vettem, neves emberek előadásain például, de ezeken kívül a vizsgák közeledtével tanulódélutánokon is.

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak? Lettek új céljaid? Tervezed még, hogy pályázol további külföldi ösztöndíjra?

Nagyon sokat tanultam a fordításról, tolmácsolásról. Céljaim igazából nem változtak, csak még jobban megerősített ez a félév abban, hogy ezt szeretném csinálni. Fordító-tolmács mesterképzésre szeretnék menni, melynek során újból ki szeretnék menni Graz-ba ösztöndíjjal.

 

Mit üzennél a többi hallgatónak, miért vágjon bele a külföldi ösztöndíjba?

Vágjatok bele, mert egy hihetetlen lehetőség, egyszeri élmény és bánni fogjátok, ha kihagyjátok! Olyan lehetőség, ami később az egyetem után nem adatik meg, és nem mellesleg az önéletrajzban mindig jól néz ki egy külföldön töltött félév.

Fotók: Pásztor Angéla

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2020.02.18.

Utolsó módosítás: 2020.02.18.