Campus Mundi

Csaba azért választotta mobilitása céljául Finnországot, mert a JAMK Egyetem élen jár a telekommunikációs innovációk szakterületén. Mind szakdolgozatának, mind TDK dolgozatának témája a mobilalkalmazás-fejlesztés, így ez egy kihagyhatatlan lehetőség volt számára.

Mobilalkalmazás-fejlesztést tanulni a legjobbaktól Finnországban

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál és kitől hallottál róla? (pl. anyagi, tanulmányi okok) Milyen képzésen vettél részt kint?

A Campus Mundi ösztöndíj nyújtotta számomra az egyik legjobb lehetőséget minden téren. Mind anyagi és mind tanulmányi szempontból nagyszerű pályázatot biztosít, amely elegendő volt a megélhetéshez és a tanulmányi fejlődéshez. A programról hallottam ismerőseim és egyetemi koordinátorom által, de minden értékes információt megtaláltam a Campus Mundi oldalán. A finnországi egyetemen informatikai képzésben vettem részt, ahol a mai technológiákról, programozási és mobilalkalmazás-fejlesztési nyelvekről és különböző kultúrákról tanulhattam.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra? Hogyan találtál szállást? Hogyan oldottad meg a kiutazást? Megkérdeztél volt ösztöndíjasokat előtte?

A finnországi JAMK egyetem az indulás előtt elküldött emailben minden szükséges információt az egyetemről, az egyetemen található lehetőségekről és a szállásról. Mindenkit felvettek egy Facebook és WhatsApp csoportba, ahol lehetőségünk volt a diáktársainktól segítséget kérni és informálódni. A szállást egy helyi cég, a KOAS biztosította, általa gördülékenyen ment a szállás kiválasztása, lefoglalása. Néhány ismerősöm szintén volt hasonló részképzésben Jyväskylä-ban, és kaptam néhány élménybeszámolót is, viszont mindenkinek volt helyi mentora, aki körbevezette az egyetemen, a városban, bemutatta a helyi boltokat stb. A repülőjegyemet online vettem meg, majd a helyi busztársaság weboldalán szintén meg tudtam vásárolni a buszjegyemet is. Finnországban szinte mindenhol lehetőség van online vagy kártyás fizetésre, még a buszokon is.

Mesélnél a szállásról, a campusról és a mindennapjaidról – volt valami emlékezetes, vagy nagyon más az itteni életedhez képest?

Nagyon élveztem a kint eltöltött időszakot, a szállás nagyszerű volt. Nincsenek kollégiumok, ha itthoni szemmel nézzük, akkor mindenkinek van egy saját albérlete. Lehetőségem volt választani, hogy hány szobás albérletbe szeretnék menni, tehát hányan legyünk egy lakásban (1-4 szobás lakások voltak). Csoporttársammal utaztam ki, így adott volt, hogy egy 2 szobás lakás alkalmasabb lenne, mert ketten könnyebben elboldogulunk. Ismertük egymást előtte, és jobban meg tudtuk oldani a hétköznapi kérdéseket. Minden egyes lakóépületben található egy szauna, amit egy weboldal segítségével le lehet foglalni 1-2 Euróért egy órára, vagy részt lehet venni ingyenes alkalmakon is. Számomra nagyon meglepő volt, hogy a városban rengeteg fa van és mindenki beszélt angolul. A városközpont közelében laktam, mégis az ablakomból szép, rendezett környezetre és futkározó mókusokra nyílt kilátás.

Hogyan sikerült beilleszkedni? Részt vettél egyetemi rendezvényeken, jóban lettél a lakótársaiddal/más ösztöndíjasokkal?

Szerintem, sikerült jól beilleszkednem, annak ellenére, hogy a nyelvtudásom nem volt éppen a legjobb, de a későbbiekben sokat fejlődtem. Rengeteg egyetemi rendezvényen, diáktársakkal való túrázáson, sütögetésen, BBQ partin és bulin vettem részt. Mindenki nagyon kedves és barátságos volt.

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak? Hogy látod, miben fejlődtél leginkább?

A tanulmányaimat jelentősen elősegítette, hogy egy olyan országban tanulhattam, amely nagyban hozzájárult a telekommunikáció fejlődéséhez, mint például Finnország a Nokia Corporation vállalat megalapításával. A szakdolgozatom és TDK dolgozatom témája a mobilalkalmazás-fejlesztés, amelyben élen jár a finnországi JAMK Egyetem, és egyben lehetőséget is nyújt ilyen irányú képzésekhez. Az ösztöndíj időszaka alatt megismerkedtem különböző mentalitású, nemzetiségű és kultúrájú emberekkel, ami szélesítette világnézetemet és látásmódomat. Kihagyhatatlan lehetőséget biztosított az idegennyelvi tudásom fejlesztésében az angol nyelvi kurzus, és a nyelv mindennapi használata is.

Fotók: Szilágyi Csaba

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2020.02.24.