Erasmus+Szakmai gyakorlat

Vona Viktória a hollandiai Erasmus ösztöndíjas időszaka alatt nemcsak a precíziós gazdálkodással ismerkedett meg, hanem a férjével is. Dronteni szakmai gyakorlati helyén teljes állást ajánlottak neki, így 9 évig élt külföldön családjával, hazatérése után pedig a kint szerzett tudását kamatoztatva saját vállalkozásba kezdett.

„Az Erasmus óta már nemcsak magyarnak vallom magam, hanem európainak is”

Miért pályáztál egyetemi éveid alatt Erasmus+ ösztöndíjra?

Elsősorban külföldi tapasztalatot akartam szerezni, illetve jobban elsajátítani az angol nyelvet. Hollandiának nagyon fejlett a mezőgazdasága, számos innovációval találkozhatunk ott, ezért egyértelmű volt számomra, hogy ezt az országot választom. A dronteni Aeres University of Applied Sciences-en volt egy olyan 2 féléves képzés, aminek a végén egy plusz BSc diplomát is megszerezhettem, ez nagyon jó lehetőség volt.

Miben volt más az oktatás a külföldi egyetemen, mint itthon?

Magyarországon nagyon alapos elméleti tudást kaptunk, Hollandiában ezzel szemben nagyobb hangsúlyt fektettek a gyakorlati oktatásra. Az kurzusok során esettanulmányokat kellett feldolgoznunk, gyakori volt a csoportmunka. Azt is elsajátítottuk, hogy hogyan tudunk megoldást találni a problémákra, és hogyan kérdezzünk, ha valamit nem értünk. A kinti egyetemen töltött egy év alatt szakmai gyakorlati helyet is kellett keresnünk egy cégnél, hogy tapasztalatot szerezzünk.

Mi volt számodra a leghasznosabb tantárgy, amit a külföldi időszakod alatt tanultál?

A szakmai órák mellett volt egy 2 féléves Personal developement plan nevű tárgyunk is, amely során a személyes fejlődésünk tervét kellett kidolgoznunk. Tanév elején végig kellett gondolnunk, hogy mit várunk a kurzustól, és mit szeretnénk elérni mind a személyes, mind a szakmai fejlődésünk terén. Ehhez az egyetem biztosított coach-okat is, akik az év során segítettek minket. Ennek keretében megtanultuk, hogy nemcsak a jó tervezés fontos, hanem az is, hogy a szakmai és személyes céljaink harmóniában legyenek egymással. Az akkor elsajátított módszereket azóta is alkalmazom a mindennapok során.

Mi volt a legjobb élményed ez alatt az egy év alatt?

Az, hogy ott ismertem meg a férjem, aki szintén Erasmus ösztöndíjas időszakát töltötte Hollandiában. Ő akkoriban itthon a Debreceni Egyetemen tanult, én pedig a gödöllői Szent István Egyetemen, így Magyarországon lehet soha nem is találkoztunk volna.


 

Miért döntöttél úgy, hogy kint maradsz Hollandiában az Erasmus időszakod után?

A kinti szakmai gyakorlati helyemen állást ajánlottak, és ez nagyon vonzó lehetőség volt, ezért úgy döntöttem, maradok. 9 évig éltem Hollandiában. Ez alatt a precíziós mezőgazdasággal foglalkoztam fejlesztési, innovációs területen.

Elmondanád röviden, mit jelent a precíziós gazdálkodás?

Ennek a gazdálkodási formának az a lényege, hogy felismerjük, egy mezőgazdasági táblán belül is különbségek vannak, melyeket más-más eljárásokkal kell művelni.

Mit tanított neked a külföldön töltött 9 év?

Rengeteget tanultam különböző nemzetközi viselkedésformákról. Ezt a tudást a mai napig alkalmazom az üzleti élet során. Mára könnyen meg tudom magam érteni a különböző nemzetiségű emberekkel. Sokkal mobilisabb is lettem. Már nem csak magyarnak vallom magam, hanem európainak is.

Miért döntöttél úgy 2017-ben, hogy hazatérsz?

Egy Erasmus időszaknak, és úgy általában a külföldi életnek van egy íve. A kiutazás után minden szokatlan és picit ijesztő, de ez az érzés hamar átalakul, és az ember minden pillanatát élvezi az új helyzetnek. Nálam ez az extázis-időszak évekig tartott. Idő közben gyerekeim lettek, és úgy éreztem, hiányoznak a gyökereim, az otthonom, a kultúra, a család. Ezért végül hazaköltöztünk.

Hogyan járult hozzá a külföldön töltött időszak ahhoz, hogy utána itthon is beindítsd a karriered?

A holland cég, ahol a kezdetektől fogva dolgoztam, 2017-ben megkért rá, hogy segítsem a kelet-európai terjeszkedésüket. Így már kint megkaptam a lehetőséget, hogy képviseljem őket Magyarországon. A külföldön töltött éveknek köszönhetem azt a tudást és magabiztosságot, ami segített itthon elindítani a saját vállalkozásomat is.

Mit üzennél az Erasmus pályázás előtt álló, hezitáló hallgatóknak?

Szerintem a mai világban 1 év külföldön töltött idő majdnem kötelező. Én azt mondom, hogy aki kint sikeres tud lenni a szakmájában, az itthon is, és fordítva. Ehhez remek alapokat ad egy Erasmus időszak, ezért mindenkinek érdemes belevágni.

 

Deme Felícia, TKA

Utolsó módosítás: 2021.02.16.