Campus MundiErasmus+Magyar Állami Eötvös ÖsztöndíjSzakmai gyakorlat

Hollandia az egyetemek magas színvonala, a multikulturális környezet, a bicikliutakkal és csatornákkal átszőtt izgalmas városai miatt is tökéletes választás!

Az oktatás magas színvonalát mutatja, hogy a TIMES Higher Education’s World University Ranking listáján 13 holland egyetem is az első 250 között szerepel. Az előkelő helyezésekhez nagyban hozzájárul, hogy az ország egyetemein rendkívül sok angol nyelvű képzés érhető el; az ott eltöltött egyetemi félév vagy szakmai gyakorlat garantáltan egy pezsgő, multikulturális környezetben fog telni. Ebben az országajánlóban arról olvashatsz, hogy pontosan milyen is egy holland egyetem, és, hogy mikre kell figyelni a kint eltöltött hónapok megtervezésekor.

A HOLLAND EGYETEMI ÉLET

Az egyetem kiválasztásakor jó, ha tudod, hogyan épül fel az adott ország felsőoktatása. Hollandiában például háromféle intézménytípust különböztethetünk meg:

  • research universities, vagy kutatóegyetemek, ahol elméleti képzéseket kínálnak alapkézéstől doktori képzésig;
  • hogescholen vagy universities of applied sciences, itt a művészetek és tudományok gyakorlatban való felhasználását lehet elsajátítani. Olyan gyakorlatiasabb képzéseket kínálnak mint pl. a betegápolás, szociális munka, turizmus-vendéglátás vagy formatervezés.
  • Institutes for international education (IE). Az ilyen típusú intézményekben mesterképzési szinten érhető el a legtöbb képzés, alapvetően itt is gyakorlati tudást lehet szerezni, nemzetközi környezetben. Összesen hat ilyen intézménye van Hollandiának. Ez a formátum business és management területeken a legelterjedtebb.

Amsterdam, Hollandia - Fotó: Frans Ruiter, Unsplash.com

Nem az 5 a legjobb jegy, amit kaphatsz, sőt!

A holland osztályzás – általános iskolától az egyetemig – a magyarral ellentétben 10-es skálán történik. A hatos a magyar kettessel (megfelelt) egyenértékű, Hollandiában egyes és hármas között ritkán is értékelnek. A 8 nagyon jó jegynek számít, 9 és 10 ritkán kerül kiosztásra.

De milyen egy holland szemeszter és miket lehet csinálni két óra között az egyetemen? Volt Campus Mundi ösztöndíjas hallgatók így emlékeznek vissza a kint töltött időszakukra:

Az őszi félév két blokkra oszlik. Az órarend néha hétről hétre változott, hiszen a blokkokon belül sem egyenletesen oszlottak meg az órák. Volt olyan tárgy, amiből heti egy alkalommal tartottak órát (szinte minden tanóra 3 órás) és volt, amelyik csak 3 héten keresztül tartott. Ebben a rendszerben jobban lehetett fókuszálni egy-egy területre. A csoportmunkákat, vendégelődaókat, házi olvasmányokat és köztes teszteket vagy beadandókat használták leginkább arra, hogy minél érdekesebb és tartalmasabb tudást szerezhessünk.” Petra, Rotterdam – Erasmus University

„A magyar rendszerhez képest a vizsgák a félév során egyenletesebben vannak elosztva, nem egy nagy, hanem négy kisebb vizsgaidőszak van. Az oktatás gyakorlatias, sok egyéni és csoportos órán kívüli feladat van, a heti óraszám cserébe alacsony, keveset kell bent lenni az egyetemen.”Áron, Utrecht - Utrecht University

Szonjának a járványhelyzet alatt töltött holland féléve során ritkán ugyan, de volt alkalma az egyetem épületében is előadásokra járni, vagy éppen filmeket nézni:

„Ez egy hatalmas, gyönyörű épület a város szívében, a szintén méltóságteljes egyetemi könyvtárral szemben. Médiát és filmtudományokat tanulok, a kötelező filmeket a nemrég épült Forum Groningen mozitermeiben volt lehetőségünk megnézni. Decembertől sajnos már csak teljesen online formában folytatódott a tanítás, viszont az egyetem által használt platform, a Nestor szinte problémamentesen és átláthatóan működött, a kért beadandókat és feladatokat egyszerűen le lehetett adni, az órák pedig az online platformon is gördülékenyen folytak.” Szonja, Univeristy of Groningen

Tapasztalatok az ügyintézésről

Az egyetemista lét velejárója a minden félévkor felmerülő adminisztrációs kötelezettségek teljesítése. Egy külföldi félév során a szokásos adminisztráció egy ismeretlen egyetem rendszerében még nagyobb kihívás lehet. Ezzel kapcsolatban vegyesek a Campus Mundi hallgatók hollandiai tapasztalatai:

„Az adminisztratív ügyintézéssel kapcsolatban vegyes érzéseim vannak. Személyes megkeresésekkor mindig nagyon kedvesek és segítőkészek voltak az adott iroda kollégái. Az online tanulmányi rendszer viszont nagyon bonyolult. Tárgyjelentkezéskor nem láttuk, hogy az adott óra betelt vagy sem, csak vakon kiválasztottam a szimpatikus opciókat és vártam emailben a választ, hogy befértem-e vagy sem. Az évközi teendőket, tananyagok és jegyzetek letöltését, jegyek ellenőrzését 3 felületen lehet intézni, ez elsőre egy kicsit átláthatatlan volt.” - Petra, Rotterdam – Erasmus University

Az ügyintézés talán az egyik legnagyobb pozitívum volt számomra, hiszen bárkihez fordultam kérdéssel vagy kéréssel, akár tanulmányi ügyben, akár a mobilitásommal kapcsolatban, szinte azonnal kaptam készséges választ és segítséget.” - Szonja, Univeristy of Groningen

Amszterdam, Hollandia - Fotó: Jace & Afsoon, Unsplash.com

Egyetemi programok órák után

A külföldi szemeszter során is érdemes minél több egyetemi programban részt venni. A rotterdami egyetemen például a legtöbb szaknak saját diákszervezete van, amelyek különböző témákban szerveznek előadásokat és egyéb programokat. Vannak ezen kívül olyan közösségek is, amelyek valamilyen sportág vagy olyan társadalmi téma, mint a fenntarthatóság köré szerveződnek.

„Én például a Sustainability Hub szerdai közös főzéseire jártam el, ahol a felhasznált alapanyagok nagy része a kampuszon található, és a diákszervezet által gondozott kertből származtak.” - Petra, Rotterdam – Erasmus University

Hollandiában is megtalálhatók az Erasmus Student Network helyi szekciói, ahol az önkéntesek rengeteg programot szerveznek a külföldi hallgatók számára:

ESN Rotterdam: „Minden kedden tematikus Erasmus Tuesdays parti volt egy helyi szórakozóhelyen. Ezen kívül voltak készségfejlesztő foglalkozások, sportversenyek, egy vagy többnapos túrák és ismerkedős események. A legjobb program, amin én részt vettem az az Eftelingbe szervezett nap volt. Efteling egy vidámpark, amely igazából eléggé hasonlít Disneylandre csak például Hans Andersen meséin alapul. Végig lehetett járni elvarázsolt kastélyokat, mesékre fókuszáló házikókat és számos hullámvasút is volt.” (Petra)

ESN Groningen: „a szekciónak köszönhetően a nemzetközi diákok a sportbérletet kedvezményes áron vehetik meg a tanév elején. Rengeteg óra volt (balett, aerobik, köredzés, jóga, zumba), én személy szerint legjobban a 8 hetes silk kurzust élveztem, ahol egy akrobata tanított minket az alapokra.” (Szonja)

ESN Utrecht: „Heti rendszerességgel szervez különféle programokat a nemzetközi hallgatóknak. A teljesség igénye nélkül day tripek, egész hétvégés kirándulások, lézer harc, introduction week, pub quiz és holland nyelvtanfolyam várja az érdeklődőket.” (Áron)

TIPPEK A HOLLAND HÉTKÖZNAPOKHOZ

Szálláskeresés

Hollandiában diákként a szokásos opciók állnak rendelkezésre, ha szállást keresünk: mehetünk kollégiumba, itt érdemes feljegyezni, hogy az őszi félévre a kollégiumi jelentkezés már áprilisban elkezdődik. Általános tapasztalat, hogy nem egyszerű kollégiumi szobát találni, így a legtöbben inkább lakást vagy szobát bérelnek.

<<Ide kattintva további hasznos információt olvashatsz a külföldi szálláskeresés témakörében.>>

Rotterdam, Hollandia - Fotó: Nicole Baster, Unsplash.com

A hirdetések és a hallgatók tapasztalatai alapján általában havi 500-700 euró között mozognak a bérleti díjak.

„Campus Mundi ösztöndíjasként az ösztöndíjam nagy része a lakásbérlésre ment el és körülbelül az összes költségem kétharmadát fedezte. Próbáltam rendezni a kiadásaim, hogy a hétköznapi dolgokra ne költsek indokolatlanul sokat, hanem inkább utazásra költhessem az összeget. Például a közeli piac jó lehetőség volt arra, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket jó áron meg tudjam venni és tudjak főzni otthon.” - Petra, Rotterdam – Erasmus University

Tömegközlekedés

Ha valahol érdemes kipróbálni a biciklis közlekedést, az biztosan Hollandia! Egy 2018-as felmérés szerint a 17 milliós Hollandiában 22,5 millió bicikli van használatban, a kb. 33 000 km hosszú kiépített, valamint a főutakon kb. 55 000 km hosszan kijelölt bicikliutakon.

Ha mégis inkább a tömegközlekedést választanád, jó, ha megismerkedsz OV chipkaart fogalmával, amellyel kedvezményesebben lehet utazni. Röviden úgy működik, hogy felszálláskor a terminálhoz érintve egy alapösszeg kerül levonásra a kártyáról, leszálláskor pedig további összeget von le, vagy jóváírja a fel nem használt összeget. Mobil applikáción is követheted az egyenleged, sőt, utazásaidat is vissza tudod nézni!

Árak

Hollandia más európai országokhoz képest drágának számít, de itt is igaz, hogy nagyarányú eltérések vannak az egyes régiók, de a városi és a vidéki árak között is. Amszterdam magasan a legdrágább városa az országnak. Bár nehéz pontosan megállapítani, de pár hétköznapi termék átlagárának megismerésével valósabb képet kaphatunk a holland megélhetési költségekről:

  • kenyér: 1,20 EUR
  • egy csésze kávé: 2,20 EUR
  • mozijegy: 10 EUR

Ételek és programok, amiket ki kell próbálnod!

  • A világörökség részét képező kinderdijk-i szélmalmok
  • Efteling vidámpark

  • Úszó virágpiac – Amszterdam

  • Oliebollen – holland fánk

  • Stroopwafel – a piacon frissen sütve a legjobb!

  • Sajt – a holland sajtok és sajtpiac messze földön híres

  • Matjesharing – Ettől az ecetes, sós nyers heringtől, egy esős biciklizős nap után igazi hollandoknak érezhetjük magunkat!

         

Alapozd meg a jövőd egy holland egyetemen vagy cégnél, a Campus Mundi támogatásával!

Pályázási információk egy kattintásra!

 

Utolsó módosítás: 2021.04.14.