Erasmus+Szakmai gyakorlat

2014 elején különleges képeket lehetett látni több online felületen is Béres Attila Hideg-ház néven ismert építészeti alkotásáról, egy skandináv minimál stílusú jegyeket hordozó kőszegi hétvégi házról. Az ingatlanról készített lenyűgöző fotók világhírűvé váltak! Tudtátok, hogy Attila évekkel ezelőtt Erasmus ösztöndíjas volt?

Mikor, hol tanultál Erasmus ösztöndíjasként és mi volt a legemlékezetesebb momentum számodra?

2004-ben a finnországi Ouluban tanultam a MoNArch program Modern Nordic Architecture program keretén belül. Olyan volt az egész, mint egy nagy nyaralás. Persze, télen voltam az északi sarkkör közelében, sötétben, hóban és fagyban, szóval ez így azért nem egészen fedi a valóságot, mégis a jó társaság és a kiváló program, amiben részt vehettem életre szóló útravalóval látott el. A legemlékezetesebb a megérkezés és a hazaindulás volt, a lényeg pedig a kettő közötti különbség.

Mit ajánlasz megnézni a városból a környékről annak, aki legközelebb ideutazik?

Építész szemszögből a modern és a hagyományos építészet is nagyon izgalmas. Érdemes sok időt tölteni a folyó torkolatának szigetein. Különös a természeti környezet is - tajga és tundra határán. Kihagyhatatlan élmény télen a befagyott tengeren sétálni. Kiváló a kerékpáros infrastruktúra, akár -30 fokban is adottak a lehetőségek egy jó túrára. A Mikulás sem lakik túl messze…

Az impozáns kőszegi Hideg-ház az északi impulzusaid nélkül biztosan nem így nézne ki. Gondoltad az elutazásod előtt, hogy komoly változást indít majd az életedben az ösztöndíj?

Arra számítottam, hogy jó hatással lehet a szemléletem alakulására és a látóköröm kiszélesítésére, de az számomra is meglepetés volt, hogy kézzel fogható eredménye is lesz. Ouluban, egy építészeti workshopon találkoztam Todd Saundersszel, akinél később szakmai gyakorlatomat tölthettem, jelenleg pedig több mint 5 éve együtt dolgozom vele távmunkában jobbnál jobb építészeti projekteken.

Elárulod, hol élsz, és hogyan képzeljük el a rangos fiatal építész saját birodalmát?

Keszthelyen lakunk, a Balaton fővárosában, az ország talán legszebb helyén. Tópart, hegyek, kultúra és tradíció. Minden egy helyen. Itt nőttem fel, ide vágytam vissza - örülök, hogy itt lehetek. Megszámoltam, az utolsó 10 évben 5 városban 10 különböző helyen laktam. Élveztem a változatosságot – most meg éppen az ellenkezőjére vágyom. A hétköznapok nagy része külföldi munkákkal telik, de igyekszem folyamatosan foglalkozni a helyi feladatokkal is. Kicsi építésziroda vagyunk, igazi családi vállalkozás. Hiszek abban, hogy így, kicsiben is lehet magas színvonalú munkát végezni.

Mit tanácsolsz a jövő ösztöndíjasainak?

"Try everything! Today!" Ajánlom, hogy legyenek nyitottak szinte mindenre. Tegyék félre az előítéleteiket és igyekezzenek mindent "saját bőrön" megtapasztalni. Az sem hátrány, ha egy csipetnyi kritikával, de nagy nyitottsággal figyelnek a legapróbb, hétköznapi dolgokra is. Érdekes lesz utána itthon ezt-azt megtartani, meghonosítani a kinti szokásokból.

Utolsó módosítás: 2016.01.26.