Erasmus+

Megjelent az első Erasmus élményekből építkező ifjúsági regény az Underground Kiadó jóvoltából. Szerzője a Budapesti Kommunikációs Főiskola egykori hallgatója, Bognár Anna - alias Ana Bognaro -, aki a könyv megjelenését követő napokban Erfurtba költözött. Többek között ennek a döntésnek az okáról is kérdeztük.

Mi alapján választottál Erasmus úti célt?

A 2010-2011-es őszi szemesztert töltöttem Spanyolországban, az andalúziai Jaén városában, ahol van lehetőség angolul tanulni, és ez egy nyomós indok volt. Ezen kívül, bevallom őszintén, csábított az a Spanyolországról alkotott kép is, amely a legtöbbünk fejében él: pálmafák, tengerpart, meleg éghajlat, napbarnított "Antonio Banderas-ok", olcsóbb spanyol ruhamárkák…

Mit nyújtott számodra az ösztöndíjas időszak?

Az Erasmus közösség egy olyan multikulturális egyveleg, amelyből az ember nem keveredhet ki értékes tapasztalatok, ismeretek nélkül. Ezt emelném ki elsőként. Az egyetemen pedig megtapasztalhattam, hogy milyen "más nyelven" tanulni, órát hallgatni. Olyan ez, mintha összegyúrnák a nyelvórát az aktuális tantárgy ismereteivel: dupla tananyag, dupla tudás. Egyedüli magyarként azért nehéz volt a beilleszkedés, de ez elkerülhetetlen. Később az asszimilálódás felé vezető úton fedeztem fel az ösztöndíjprogram valódi értékét. 10-böl abszolút 10-es.

Mit gondolsz, találkozol még valaha a jaéni lakótársaiddal, vagy azokkal, akikkel rendszeresen együtt szórakoztatok?

Elméletileg 7 és fél év múlva találkozunk a Santa Catalina vár mellett ásókkal és csákányokkal a kezünkben. De nem akarom lelőni a könyv egyik ominózus fejezetét.

Mennyi időt vett igénybe megalkotni a „La Vida Erasmus”-t?

3 és fél hónapon keresztül folyamatosan gépeltem. (A szemészem szerint meg is lett a hatása.)

Tényleg senkinek nem mutattad meg a kiadás előtt?

Valóban nem. Konkrét okot nem tudok megnevezni. Talán pont azért, amiért a pattogatott kukoricámat se vagyok hajlandó addig a pillanatig megérinteni, ameddig a mozi el nem kezdi vetíteni a várva várt filmet. Fura.

Mi volt a célod a könyv megírásával és kiknek ajánlod, hogy elolvassák?

Ki szerettem volna írni azt, amit kint átéltem. Azért, hogy ne felejtsem el soha. Elsősorban a fiatalabb generációnak ajánlanám; azoknak, akik tudják, mit jelent valamit a fészbúkról megtudni, vagy skype-on randit lebeszélni. Annak, aki Erasmuson volt, ez a történet egy nagyszerű nosztalgiázás, aki pedig Erasmusra megy, annak tökéletes ráhangolódás.

Miért költöztél Erfurtba?

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a könyv története egy szerelmi sokszögre épül. Ezt később sikerült leredukálnom egy normális párkapcsolattá, és ebből kifolyólag hagytam el ismét Magyarországot.

Tervezel további regényeket is? Jelenleg mivel foglalkozol és mik a terveid a jövődre nézve?

Szeretnék egyszer az írásból megélni; ez nagy álmom. Ennek megfelelően mihamarabb el akarom kezdeni a következő könyvemet. Jelenleg mégis a "beilleszkedéssel" kell foglalkoznom, de ezen a fronton vannak már tapasztalataim.

 

Utolsó módosítás: 2016.01.04.