Erasmus+Szakmai gyakorlat

Hogy kerül be a BBC rádióstúdiójába egy diák? Erről mesél Csík Réka mozgókép és médiaismeret szakos, valamint pedagógiai értékelés és mérés szakos mesterhallgató.

Hol, kitől hallottál az Erasmus ösztöndíjprogramról és miért választottad ezt?

A Kodolányi János Főiskola egyik tanára hívta fel a figyelmemet erre a lehetőségre, amikor közösen kerestük a megoldást arra, hogyan mehetnék ki Észak-Írországba. Előtte a Belfast Metropolitan College küldöttségét láttuk vendégül a főiskolán, akik a médiaképzésük színvonalát akarták emelni. Arra kértek, legyek én az „első összekötő kapocs” a két intézmény között, és ehhez nyújtott biztonságos keretet az Erasmus szakmai gyakorlati programja.

Mivel gazdagodott a szakmai tudásod, személyiséged, nyelvtudásod?

Észak-ír akcentussal :) Komolyra fordítva a szót, az, hogy angolul kellett kommunikálnom szakmai dolgokról, egyszerre volt kihívás és fejlődési lehetőség. Bővült a szókincsem, magabiztosabban használtam az angolt, „lektoraimnak” köszönhetően pedig egyre kevesebb hibát vétettem. Elkezdtem másképp gondolkodni és fogalmazni – ez akkor tűnt fel igazán, amikor hazajöttem, és a családom nem értette, mit akarok mondani. Nem az akcentus, hanem a szórend, a logika, a kifejezések miatt, amiket használtam.

Mi volt a legpozitívabb élményed?

A Belfastban töltött három és fél hónap. Az egész, egyben. Sokkal többet adott számomra az a bő három hónap, mint amit vártam. A tapasztalatok, az emberek, minden. Az, hogy mindenki elfogadott és próbált segíteni, és fontosnak tartották, hogy megismerjem őket, a kultúrájukat, az országukat. És az is, hogy akiket „itthon hagytam”, megértőek voltak, mellettem álltak és átsegítettek a nehézségeken.

Mennyire volt módod megismerkedni a helyi szokásokkal, emberekkel?

Nagy szerencsém volt, mert szállásadóim elvittek mindenhová, ahová csak lehetett – helyekre és eseményekre egyaránt. Végiglépkedhettem például a Giant’s Causeway-en, jártam Észak-Írország legdélibb pontján, voltam chilifesztiválon és utcai filmvetítésen, de vendégül láttak a BBC belfasti rádióstúdiójában is. Fontosnak tartották, hogy megismerjem őket, én pedig kihasználtam minden lehetőséget.

Mit tanácsolsz a leendő ösztöndíjasoknak?

Vigyenek magukkal fényképezőgépet. Legyenek bátrak és nyitottak, ugyanakkor készüljenek fel minden eshetőségre. Akkor nem lehet baj, és minden percet ki tudnak használni.

 

Utolsó módosítás: 2016.01.26.