Erasmus+

Fodor Kata a Brüsszelben töltött Erasmus féléve alatt döntötte el, hogy az Uniónál szeretne dolgozni, és ezért mindent megtett. Jelenleg Lengyelországban az EU határvédelmével foglalkozó ügynökségnél auditor.

Hogyan lettél Erasmus ösztöndíjas?

Mindenképp menni akartam, és mindenképp francia nyelvterületre, hogy megszerezzem a második nyelvvizsgámat. Tudatosan készültem, sok olyan dolgot bevállaltam az egyetemen, amiről tudtam, hogy plusz pontot ér a pályázatok elbírálásánál, és angol tanítást is vállaltam, hogy ne legyen gondom a megélhetéssel külföldön.

Mit tanultál Brüsszelben?

A Corvinus Egyetemen befektetéselemző és kockázatkezelő főszakirányon és Európai Unió mellék szakirányon tanultam, így olyan tantárgyakat választottam, ami ezekhez kapcsolódott. Annál is inkább, mert az itthoni képzés elméleti jellegű, Brüsszelben pedig kifejezetten gyakorlatias volt az oktatás. A kinti tárgyak nem voltak olyan nehezek, de nem sokon múlott, hogy az itthoni követelményeket ne tudjam teljesíteni, így az utolsó hónap csak a tanulásról és a vizsgákról szólt.

Előtte azért volt részed szórakozásban is?

Eleve olyan házba költöztem, ahol a többiek is ugyanott voltak erasmusosok, ahol én, így gyorsan belecsöppentem a nemzetközi környezetbe. Az egyetemnek pedig volt egy kifejezetten Erasmus hallgatókkal foglalkozó csapata, akik programokat szerveztek és mindenben segítettek, úgyhogy egy percig sem unatkoztunk.

Utólag mint mondasz, miért érte meg belevágni?

Rengeteget fejlődött az angoltudásom, és végül a francia nyelvvizsgát is sikerült letennem. Kinyílt előttem a világ, sok külföldi barátot szereztem, és nemzetközi környezetben is otthonosan tudok mozogni. Azóta elnyertem egy másik ösztöndíjat Párizsba, aztán az Európai Bizottságnál dolgoztam trainee-ként és éltem Kijevben is. Jelenleg a férjemmel Varsóban várjuk a kisbabánkat, így a következő pár év valószínűleg nem lesz ilyen mozgalmas.

Utolsó módosítás: 2019.06.28.