Erasmus+

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Erasmus program:az idei tanévben az ösztöndíjas kiutazók száma átlépte a hárommilliót. Az eredmény megünneplésére az Európai Bizottság országonként egy-egy hallgatót választ ki, aki a hárommilliomodik kiutazót képviseli. Ennek apropóján kerestük meg Németh Gergőt, aki néhány évvel ezelőtt kétmilliomodik Erasmus hallgatóként képviselte Magyarországot.

Mikor, hol és meddig voltál Erasmus ösztöndíjas?

2008/2009-es oktatási évben tanultam a hollandiai Groningen városban. Ezt a várost leginkább az oda járó egyetemisták és a focirajongók ismerik.

Mit ajánlasz a városból, a környékről annak, aki legközelebb arra jár?

Érdemes megkeresni a friss halakat és sajtokat kínáló piacot, a közeli tengerpartot és a part mentén fekvő apró szigeteket. Rengeteg a turisztikai látványosság, ezeket legjobb persze bringával felfedezni! A bicikli mellé a groningeni sétákhoz még ajánlom a narancsszínű póló vagy kiegészítők beszerzését is. Így biztosan magával ragad a sörözőkben, hangulatos kávéházakban érezhető nagyon kedves holland élet vidám, békés, de mégis lendületes hangulata.

Milyen jellegű ismeretekkel gazdagodtál az ösztöndíjas időszakban?

Egy holland egészségügyi mérnöki diplomához szükséges tudásanyaggal. Témám a szívrohamért felelős vaszkuláris elváltozások vizsgálata volt. A szívkoszorúerekben található lerakódások, CT képek utófeldolgozásával történő vizsgálataival foglalkoztam. Rengeteg mindent kaptam kint, ami nagyon pozitívan befolyásolta a személyiségem. Sokkal intenzívebben éltem az életet abban az egy évben. Az Erasmus programot úgy jellemezném, mint egy felgyorsult világot. Több feladatom lett, több kihívás, küzdelem és persze ennek függvényében több elismerés és öröm is ért. Rengeteg embert megismerhettem, rajtuk keresztül más és más kultúrákba kaptam betekintést. A nyelvtanulás így sokkal könnyebb. Élvezetes és dinamikus fejlődésen mehetsz keresztül, attól függetlenül, hogy milyen szinten beszélsz. Életre szóló kalandokat, tapasztalatokat és barátokat szereztem észrevétlenül, úgy hogy közben nagyon-nagyon jól éreztem magam.

Vajon minek köszönhető, hogy sikerült elnyerned a kétmilliomodik Erasmus kiutazó címét?

Piszok nagy mázlista vagyok. Ez már többször beigazolódott. A részletekről az Európai Bizottság munkatársait kellene megkérdezni. Több körös kiválasztási folyamat volt, de most visszagondolva arra az időszakra, azt sem tartom kizártnak, hogy egyszerűen kihúztak egy kalapból. Biztos vagyok benne, hogy, bármelyik Erasmus hallgató egyformán jól töltené be ezt a reprezentatív funkciót.

Milyen feladatokkal járt a „titulusod”?

A 2000000-dik cserediákot ünneplő konferencián való részvétel mellett több cikk is készült különböző fórumokon. Tartottam egy előadást a HVG állásbörzén az Erasmus ösztöndíjról. Alapvetően minden felkérés az Erasmus életérzést, annak hatásait taglalta, és ezekkel a programot még nem ismerő, vagy a döntés előtt álló hallgatókat céloztuk meg. Nem nevezhetem ezeket feladatnak vagy kötelességnek. Amikor lehetőségem adódik, ajánlom a programot mindenkinek és az élményeimmel óhatatlanul kampányolok a program mellett. Amúgy ugyanazt csináltam, mint minden Erasmus ösztöndíjas diák.

Most mivel foglalkozol és mik a terveid a jövőre nézve?

Miután befejeztem az egyetemi tanulmányaimat, munkába álltam. Jelenleg egy nemzetközi cégnél vagyok, amelynek karrierprogramjával külföldön dolgozom. A mérnöki hivatás számomra legkedvesebb területén, a fejlesztésen helyezkedtem el, ahol folyton változó kihívásokkal találkozom és technikai újdonságok megalkotásában vehetek részt. A két éves program során félévente más-más üzletágak megismerése a cél. Az eddigi három félévből kettőt Stuttgartban és Nürnbergben töltöttem. A jelenleg is tartó utolsó és egyben itthoni stációban is sokat kell külföldre utaznom. Ha a jövőn gondolkodom, a célom az, hogy a program befejezése után megtaláljam a képességeimhez mért legmegfelelőbb pozíciót. A legfontosabb tervem pedig: jövendőbeli feleségemmel lehető legboldogabban élni az életem.

 

Utolsó módosítás: 2016.01.04.