Erasmus+

Török Tamás, alias Sárga viking fél évet töltött a Göteborgi Egyetemen. Az ösztöndíjas időszak alatt minden héten tudósított Erasmus facebook oldalunkon, és Hello Sweden! című blogja többek kedvencévé vált.

Mivel gazdagodtál az Erasmus ösztöndíj alatt?

Rengeteget fejlődtem, nem csak szakmailag, nyelvileg, hanem emberileg is. Sokkal határozottabb és magabiztosabb lettem. Rengeteg új barátot szereztem Európa szinte minden pontjáról, nehéz lenne olyan országot említeni, ahol nincs ismerős. Különösen büszke vagyok arra, hogy megtanultam kezelni a mosógépet is :)

A kint töltött idő igazolta vagy cáfolta az előzetes elképzeléseidet az országról, az ott élő emberekről?

Göteborgban az emberek kicsit távolságtartóak, de ha nyit feléjük az ember, akkor nagyon barátságosak. Annak ellenére, hogy az életszínvonal magas, nem öltöznek hivalkodóan, egyszerűek, ami nekem nagyon szimpatikus volt. Összességében azt mondhatom, hogy nem csalódtam, sőt, sok esetben a várakozásaimat felül is múlta Svédország.

Ki volt a legérdekesebb ember, akivel megismerkedtél?

Nehéz kiválasztani egy embert, mert nagyon sok érdekes figurával találkoztam, de aki mindig meg tudott lepni, ő egy máltai fiú volt. A legönzetlenebb srác, akivel valaha találkoztam. Tudott magyarul néhány mondatot, így ha más magyarral találkozott az első dolga az volt, hogy rögtön megvillantotta a tudását.

Mi ízlett a helyi ételek közül legjobban?

A kedvenc süteményem a kanelbullar volt, ami tulajdonképpen egy kis fahéjas csiga, némi cukorral. A svédek sok halat esznek és a halas ételeiket nagyon szerettem. Viszont a levesek annyira nem ízlettek, olyan sűrűre készítették, hogy olykor megállt bennük a kanál.

Mi volt a legnagyobb tévhit a magyarokról?

Többször kerültem igen érdekes helyzetekbe. "Thomas, ti most akkor oroszul beszéltek?" A legtöbb ember egyszerűen nem tudja hova tenni Magyarországot, még ha térképen el is tudja helyezni, akkor sem érti, hogy mi oroszul vagy macedónul beszélünk.

Mi volt a legpozitívabb élményed?

Beléptem kint egy diákszervezetbe, és amikor a tagsági díjat szerettem volna befizetni valamiért nem működött a kártyám, próbáltam nagy címletű bankjeggyel fizetni, de készpénzt az egyetemi szabályozás miatt nem fogadtak el. Az ügyintéző néni ekkor a saját bankkártyájáról kifizette a tagsági díjamat és megkért arra, hogy a pénzemet váltsam fel, és majd hozzam vissza a neki járó összeget. Belementem és megkérdeztem, hogy itt hagyjam-e nála a személyimet vagy bármilyen iratomat. Erre ő meglepődve azt válaszolta, hogy nem kell semmit sem otthagynom, megbízik bennem. Ez nekem annyira pozitív élmény volt, hogy vittem neki egy csokit.

Mit tanácsolsz a jövő Erasmus diákjainak?

A legfontosabb az, hogy meg kell határozni a célt, miért akar valaki kimenni külföldre: például az egyetem, vagy a nyelv miatt. Ennek a célnak megfelelően érdemes kiválasztani az országot. Nem árt figyelembe venni a megélhetés költségét, mert ez komoly gondokat okozhat. Ezután érdemes a lehetséges országok közül a legjobb egyetemeket kiválasztani, különös tekintettel a kínált tárgyakra, hiszen ezek egy részét el kell fogadtatni itthon. Ami a legfontosabb, nem szabad hezitálni a kérdésen, hogy menjek-e vagy sem. Menni kell és kész, mert ha nem mész, később biztos, hogy megbánod. Sokkal többet ad egy Erasmus félév, mint amennyit gondolnánk.


Tamás blogja Svédországról: http://yellowviking.blogspot.hu/

 

Utolsó módosítás: 2016.01.04.