Erasmus+

Bartakovics Bettina a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának Marketing mesterszakos hallgatója a finnországi Ouluban töltötte Erasmus+ ösztöndíjas tanulmányait. Kalandjairól, önismereti állomásairól vidám és különleges hangvételű blogot írt, melyet hétről hétre megosztottunk az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalon.

Hogyan választottad ki, hogy melyik országba szeretnél utazni majd?
Mindenképpen olyan helyre szerettem volna kerülni, ahová más módon nem juthattam volna el az életem során. További motivációim között szerepelt, hogy olyan dolgokat tapasztaljak meg az ország természeti adottságaiból fakadóan, amelyek páratlanok, és más helyeken nem jellemzőek.

Mi volt a legszimpatikusabb helyi szokás számodra?
Az overállok! A finn egyetemisták mindegyike rendelkezik a tanulmányainak megfelelő színű overállal. A rendezvényeken lehet szerezni/vásárolni az adott programnak megfelelő foltot, azaz "badge"-et, amit később közösen varrnak fel a kezeslábasokra. A sok-sok programon való részvétel eredménye pedig egy igen gazdag, színes, és értékes overáll lesz. A részeredményeket programoktól függően, kb. kéthetente meg is lehet mutatni a nagyközönségnek, ugyanis a finn hallgatók ebben a szerelésben járnak bulizni. Nincs kényelmetlen tűsarkú, villantós miniszoknya, csakis a maga egyszerűségében a trendi overáll.
Imádom!

Mi volt számodra a legfurcsább szokás a finneknél?
Meglepően szeretnek meztelenkedni. Aki esetleg nem szeret, azzal megszerettetik azt: a szaunába például kötelező fürdőruha és törölköző nélkül bemenni. S mikor egy gátlásos ember belekóstol az egyenlőségbe, a színtiszta természetességbe, sosem akar felöltözni többé. Nem számít, hogy kövér vagy sovány, fiatal vagy idős, senkit nem érdekel. Nem fognak megbámulni, és mutogatni rád, mert számukra ez a természetes.
A szaunázáson kívül minden egyéb szituációban, lehetetlen helyzetekben is bátran megszabadulnak a finnek a ruháiktól. Legyen az egy szánkóverseny, vagy egy templom körbefutása.

Milyen kapcsolatokat tudtál kialakítani az ösztöndíj alatt?
A klikkek értelemszerűen a lakóhelyeknek megfelelően alakultak. Ki milyen közel lakott a másikhoz, annál többször tudott együtt lógni. Ezt magamon is tapasztaltam, ugyanis a két legkedvesebb barátom egy emelettel lejjebb lakott, pontosan a szobám alatt.
Minden erasmusosnak volt továbbá legalább egy finn ismerőse, amelyet a kummi (mentor) programnak köszönhetett. Úgy gondolom Olli kummimmal nagyon jól jártam.
Az egyetemen két szervezet dolgozott értünk, erasmusmusosokért: az ESN és a NISO, amelyeknek számos helyi ismerősömet köszönhetem. Továbbá remek tanáraim is voltak, akikkel úgy érzem, hogy az Erasmus után is tartani fogom a kapcsolatot. Ha a jövőben egy nap visszatérnék Ouluba, tudom, hogy lenne aki szállást adjon.

Mi volt igazán hasznos számodra a kint eltöltött időszakban?
Az önismeret. "Egyedül" voltam, és valóban azt csináltam, amit akartam, így kiderült számomra, hogy mik érdekelnek, mit szeretnék igazán. Ezáltal megismerhettem önmagam.

Mennyi időd jutott a tanulásra?
Amennyit akartam, hiszen minden rajtam múlt. A félév első fele nekem inkább a bulikról, ismerkedésről szólt, a második fele pedig a tanulásról, fejlődésről. Kihasználtam az egyetem nyújtotta kiváló szintű angol oktatást, és végül dupla annyi kreditet teljesítettem önszorgalomból, mint kellett volna. A szakomnak megfelelő tárgyak mellett még kézműves és finn nyelvi órákra is jártam.

Mit hoztál haza magaddal Ouluból?

  • Overáll tele badgekkel
  • Art Class-on alkotott műveim
  • Egy üveg Minttu - tradicionális finn ital
  • Salmiaki - helyi édesség
  • Rénszarvascsipsz
  • Életem legszenzációsabb élménye
  • Mummin bögre
  • Erasmusos társaimtól kapott ajándékok
  • Túrákról beszerzett hűtőmágnesek, képeslapok
  • Airguitar

Utolsó módosítás: 2015.11.27.