Hogyan találhatsz Erasmus+ szakmai gyakorlati helyet?

Ki pályázhat Erasmus+ szakmai gyakorlatra?

Nagyon fontos, hogy aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezned a pályázat beadásakor, viszont a megvalósításkor már nem feltétlenül, ha a tanulmányaid befejezését követő évben szeretnél Erasmus+ ösztöndíjjal menni szakmai gyakorlatra. Ehhez mindenképpen a végzésed előtt kell elnyerned a támogatást. A részletekről kérdezd az intézményi koordinátorodat!

Az első lépések

Elsőként azon érdemes gondolkodnod, hogy melyik országban szeretnél gyakornok lenni: a programban az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein, Macedónia, Norvégia és Törökország vesznek részt. Az egyes országokban a hétköznapi élet költségei eltérőek, ehhez igazodva az ösztöndíj havi összege 500, 550 vagy 600 euró lehet.

Nézz utána a szakmai gyakorlati mobilitással kapcsolatos aktuális pályázati információknak!

Az alapvető információk összegyűjtése során sokakat meglepetésként ér, hogy – ellentétben a részképzéssel – a szakmai gyakorlati mobilitás megpályázásakor nem egy előre meghatározott listából kell kiválasztani a gyakorlati helyet. A program ugyanis „csak” a támogatást biztosítja, a gyakorlat megvalósításához kapcsolódó szervezési feladatok teljes mértékben a pályázóra hárulnak, beleértve a gyakorlati hely megtalálását és a szakmai program egyeztetését. Ez elsőre nehéz feladatnak tűnhet, cserébe viszont lehetővé teszi, hogy az igényeidnek leginkább megfelelő gyakorlaton vehess részt: szinte bármilyen céget, szervezetet választhatsz, amelynél a képzésedhez illeszkedő gyakorlatot tudsz elvégezni. (Kivételt jelentenek az uniós intézmények és szervek, illetve az EU-s programokat koordináló ügynökségek, nemzeti irodák.)

Hol találhatsz fogadó intézményeket?

A tökéletes gyakorlati hely megtalálásához több úton is elindulhatsz: először is érdemes az intézményi koordinátorodnál érdeklődnöd arról, van-e együttműködés az egyetem és olyan cégek, szervezetek között, amelyek gyakornokként fogadnának. Ha nincs ilyen, a korábban kiutazók tapasztalatairól is kérdezheted a koordinátort, és nem árt, ha te magad is kapcsolatba lépsz olyan hallgatókkal, akik már éltek a lehetőséggel. Az egyetemed honlapjáról se feledkezz meg: jellemző, hogy a koordinátorok az Erasmus+ szakmai gyakorlatot bemutató oldalon feltüntetik az általuk ismert lehetőségeket.

Gyakornokkereső adatbázisból rengeteget lehet találni, fontos azonban szem előtt tartanod, hogy ezek többsége nem ellenőrzött, ezért nem biztos, hogy a megadott információk megfelelnek a valóságnak, vagy hogy a pozíció még mindig betöltetlen. Az adatbázisok tagadhatatlan előnye viszont, hogy könnyen és gyorsan tudsz hasonló felhívások között keresni, egyszerre nagyon sok lehetőségről értesülsz. A legjobb stratégia az, ha a legszimpatikusabbakat te magad ellenőrzöd: mindig próbálj meg közvetlen kapcsolatba kerülni a munkaadóval!

 

Néhány tipp:

 Az Erasmus Student Network adatbázisa

 Az Europlacement adatbázisa

 A Europe Internship adatbázisa

További szakmai gyakorlati adatbázisokért kattints ide!

 

Egyéb hasznos információk

Sok transznacionális cég, illetve nemzetközi intézmény rendelkezik évek óta futó gyakornoki programmal, amelyről folyamatosan találhatsz információt a honlapjukon. Előfordulhat az is, hogy véletlenül bukkansz rá a neten böngészve arra a cégre vagy szervezetre, amelynél szívesen dolgoznál, épp csak nincs betölthető gyakornoki pozíciójuk. Ilyenkor ahelyett, hogy elkedvetlenednél, írj nekik egy motivációs levélnek is beillő érdeklődő emailt, és a biztonság kedvéért csatold az önéletrajzodat!

A szakmai gyakorlatos ösztöndíj elnyerésének fontos szempontja, hogy a gyakorlatot be tudod-e számíttatni a tanulmányaidba. Ha a külföldi cégnél végzett tevékenység illeszkedik a tanrendedbe, kredit járhat érte, de az is lehet, hogy a gyakorlat elvégzését a diplomamellékletedben tünteti majd fel az intézményed.

Az Erasmus+ szakmai gyakorlat során megszerzett tapasztalatok, képességek és kompetenciák igazolásához érdemes elkészítened Europass mobilitási igazolványodat. Kattints az europass.hu oldalon a mobilitási igazolvány fülre, majd az igénylés menüpontra, és válaszd ki a szakmai gyakorlati célú mobilitási igazolvány elnevezésű adatbázist! Erasmus diákként Te magad töltöd ki a dokumentumot, amelyet aztán a küldő és fogadó intézményednek csak alá kell írnia. Ha segítségre van szükséged a mobilitási igazolvány kapcsán, keress bennünket az europass@tpf.hu címen!

Ha a szakmai gyakorlat munkanyelve angol, német, francia, olasz, spanyol vagy holland, akkor online nyelvi képzésben is részesülhetsz. Ha az adott nyelvet nem beszéled anyanyelvi szinten, egy online nyelvi szintfelmérő tesztet kell kitöltened az ösztöndíj elnyerését követően, melynek eredményétől függően vehetsz részt az online nyelvi képzésben, a szakmai gyakorlatod befejezéséig.

 

 

 

 

 

Utolsó módosítás: 2019.06.27.