Miért válaszd a CEEPUS ösztöndíjat?

Tanulj Kelet-Közép-Európában vagy a Nyugat-Balkánon!

 MI IS AZ A CEEPUS?  

Egy ösztöndíj, amellyel neked is lehetőséged adódhat arra, hogy Közép-Európa más országainak egyetemein, főiskoláin tanulhass úgy, hogy az ottani tanulmányaiddal krediteket is szerezz itthon.

A program 1993-as indulása óta több mint negyedmillió pályázó, köztük több ezer magyar hallgató mondhatja el magáról, hogy a CEEPUS ösztöndíjnak köszönhetően külföldi tanintézményben bővítette ismereteit, tapasztalatait.

 AKKOR VEHETSZ RÉSZT A PROGRAMBAN, HA...  

  • valamely részt vevő ország felsőoktatási intézményében tanulsz teljes képzésben;
  • legalább 2 lezárt féléved van a kiutazás megkezdéséig;
  • a küldő és a kiválasztott fogadóintézmények koordinátorai támogatják a kiutazásod az adott hálózat keretében (ami azt is jelenti, hogy a pályázat beadása/feltöltése előtt fel kell venned velük a kapcsolatot).

 PÁLYÁZHATSZ...

  • félév áthallgatásra (3-5 hónap);
  • szakdolgozatírásra/disszertációírásra: anyaggyűjtésen túl így arra is lehetőséged nyílik, hogy a fogadó ország oktatójának a segítségét kérd a szakdolgozatodhoz (1-2 hónap).

 PÁLYÁZAT A CEEPUS HÁLÓZATON BELÜL  

Ha a saját itthoni egyetemednek/főiskoládnak van CEEPUS hálózati együttműködése olyan tématerületen, ami illeszkedik a tanulmányaidhoz, akkor a helyi CEEPUS koordinátortól érdeklődhetsz, hogy mely partnerintézményekhez vannak megpályázható hallgatói helyek, és hálózati mobilitás keretében adhatod be a pályázatodat.

Az aktuális tanévben támogatott magyar részvételű CEEPUS hálózatok listáját a www.ceepus.hu honlapon vagy a Központi CEEPUS Iroda honlapján, a www.ceepus.info-n találhatod meg a „Networks” link alatt.

A pályázatot a küldő intézményed írja ki, ebben meghatározza a kiválasztási feltételeket is, majd a lehetséges ösztöndíjasokat a hálózat helyi koordinátora választja ki. Hálózaton belüli jelentkezés esetén először a küldő intézmény koordinátora és a hazai Nemzeti CEEPUS Iroda, majd a fogadó intézmény koordinátora hagyja jóvá a pályázatodat, és végül a fogadó Nemzeti Iroda ítéli meg az ösztöndíjat.

Beadási határidő: június 15. (őszi félévre) és október 31. (tavaszi félévre)
Pályázat beadása: Kizárólag online a www.ceepus.info honlapon.

 PÁLYÁZAT HÁLÓZATON KÍVÜL, FREEMOVERKÉNT  

Ha a saját intézményedben nem találsz megfelelő CEEPUS hálózatot, akkor „freemoverként” tudsz bekapcsolódni a programba, amennyiben a fogadó országban van még szabad hónapkeret. Freemover pályázat a tavaszi félévre szólóan bármely CEEPUS országba benyújtható. Az őszi félévre szólóan azonban csak egyes országokba nyújtható be pályázat, erről honlapunkon külön felhívás ad tájékoztatást a nyár elején.

Freemover pályázat esetén csak a hazai Nemzeti Iroda ellenőrzi a pályázatodat, és a fogadó Nemzeti Iroda ítéli meg az ösztöndíjat.

Beadási határidő: november 30.
Pályázat beadása: Kizárólag online a www.ceepus.info honlapon.

 HA TE MÁR MINDENT MEGTETTÉL  

Az ösztöndíj megítélését a fogadó ország Nemzeti CEEPUS Irodája hagyja jóvá, melynek elfogadását online vissza kell jelölnöd. A további lépésekről a fogadó ország Nemzeti CEEPUS Irodájától kapsz információt.

 HOL TALÁLSZ TOVÁBBI INFORMÁCIÓT?  

Tempus Közalapítvány
CEEPUS Magyarországi Iroda

1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
Infóvonal: +36 (1) 237-1320
www.ceepus.hu
info@tpf.hu

A honlapon megtalálod a magyar intézmények CEEPUS koordinátorainak elérhetőségét és választ találhatsz kérdéseidre a 
Gyakran ismételt kérdések rovatban.

Központi CEEPUS Iroda (CCO)
www.ceepus.info

  • regisztráció után fel tudod tölteni a pályázatodat;
  • később azt is nyomon követheted, hogy épp hol tart a pályázatod;
  • technikai kérdéseidre azonnali választ kapsz az „online support”-tól;
  • megtalálod a nemzeti CEEPUS irodák, az aktuális tanévben működő hálózatok és koordinátorok elérhetőségét;
  • az egyes tagországokról szerezhetsz hasznos információkat (ösztöndíjráták, vízum, egészségbiztosítás, stb.).

A leporellót a képre kattintva töltheted le pdf-ben.

Utolsó módosítás: 2019.05.22.