Ceepus

Földi Bence Gergely a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről egy hónapos rövid távú hallgatói mobilitáson vett részt Kolozsváron, ahol politikai kultúrával kapcsolatos kutatásokat folytatott.

Név: Földi Bence Gergely
Felsőoktatási küldő intézmény: PPKE-BTK Politológia (BA) 
Felsőoktatási fogadó intézmény: Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE)
Ösztöndíj típusa: Rövid távú hallgatói mobilitás
Ösztöndíj időtartama: 1 hónap, 2011. november–december
Város/ország: Kolozsvár, Románia

Kiutazás előtt

Honnan értesültél a CEEPUS-ösztöndíj-lehetőségről?

2011-ben demonstrátor voltam a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Politológia Tanszékén. Ott ismerkedtem meg dr. Lönhart Tamással, aki a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemről érkezett Piliscsabára vendégelőadónak (jelenleg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Jelenkor Története és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének tanszékvezetője – a szerk.). Jó szakmai kapcsolat alakult ki kettőnk között, az ő javaslatára pályáztam meg az ösztöndíjat.

Volt-e valami előzetes kötődésed (pl. családi) Kolozsvárhoz?

Korábbi években többször részt vettem az ELTE jogászhallgatóinak szervezett nyári egyetemén, ahol elsősorban BBTE-s jogászhallgatókkal barátkoztam össze. Lönhart tanár úr mellett ők is kapacitáltak, hogy jelentkezzek CEEPUS-ra.

Milyen szempontokat vettél figyelembe mielőtt beadtad a jelentkezésedet a CEEPUS-ösztöndíjra (pl. anyagi, tanulmányi stb.)?

Előzetesen tájékozódtam az ösztöndíj anyagi részéről. Szerencsére meglehetősen magas ösztöndíjat kaptam a román államtól, amiből jól ki lehetett jönni anyagilag. Csekély mértékben kellett csak önrésszel hozzájárulnom a kint tartózkodásomhoz. Úgy időzítettük a kiutazásomat, hogy rögtön az elején kézhez kaphassam az ösztöndíjat, ez nagy könnyebbséget jelentett.

Kint tartózkodás

Mesélnél a lakhatási körülményeidről?

A BBTE külföldi diákoknak fenntartott kollégiumában laktam. Helyi viszonyok között elfogadható volt a kollégium, az egyedüli nehézséget az okozta, hogy nem volt hűtőnk a szobában. Ennek ellenére is megvolt a dolog varázsa, mivel megélhettem, hogy milyen érzés kollégistának lenni, én ugyanis sem előtte, sem pedig utána nem laktam ilyen intézményben. Jó és hasznos tapasztalat volt.

Mi volt a kint tartózkodásod célja?

Egy politikai kultúrával kapcsolatos készülő szakdolgozatomhoz végeztem kutatást. A Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár Románia egyik legnagyobb könyvtára, ahol a többi között olyan erdélyi szakirodalom is elérhető, amely Budapesten nem.

Sikerült barátokra lelned?

Szobatársam a Szegedi Tudományegyetemről érkezett Kolozsvárra, igaz, ő nem CEEPUS-ösztöndíjasként, hanem a SZTE és BBTE közötti kétoldalú megállapodásának köszönhetően. Egyike volt azon szegedi hallgatóknak, akikkel együtt fedeztük fel a várost. Egyszer még egy magyar nyelvű darabot is megnéztünk a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Ösztöndíj után

Miért volt fontos neked ez a rövid távú mobilitás?

Úgy gondolom, több szempont is van, amit érdemes kiemelni:

  • Én nem voltam Erasmusszal külföldön, a CEEPUS viszont lehetővé tette nekem, hogy kipróbáljam magam és tapasztalatot szerezzek egy másik országban. Ezt a tapasztalatot, pontosabban a CEEPUS ösztöndíjat mindig feltüntetem az önéletrajzomban is.
  • Kolozsvár egy 300 ezres egyetemi város, ahol év közben a lakosság közel fele egyetemista. Nagyon jó volt első kézből megtapasztalni ezt a pezsgő közeget.
  • Kapcsolati háló kiépítésének tekintetében a kint töltött egy hónap nagyon hasznos volt. Egyrészt a már meglévő kolozsvári kapcsolataimat tudtam ápolni vele, másrészt barátságot kötöttem a szegediekkel is. Utóbbiak közül később sokan feljöttek Budapestre, a volt szobatársammal például többször is találkoztunk azóta.
  • A közép-európaiság számomra nagyon fontos. Az egyes országokban uralkodó eltérő világnézetek ellenére a régiónak közös a múltja. A CEEPUS ösztöndíjjal ez a közép-európai identitás erősödött bennem.

Jártál azóta Kolozsváron, hogy vége lett az ösztöndíjadnak?

Eddig még nem volt rá lehetőségem, de bármikor szívesen visszamennék. Egy hónap is elég volt arra, hogy nagyon megszeressem a várost. 

Utolsó módosítás: 2016.11.17.