Ceepus

Angyal Zsuzsanna a CEEPUS ösztöndíj rövid távú hallgatói mobilitás programját kihasználva Besztercebányára ment. Utolsó éves hallgatóként sokan nem mernek nekivágni az új kalandnak és inkább a szakdolgozatuk megírására koncentrálnak. Azonban Zsuzsinak pont ez a merész lépés hozta meg a legkedvezőbb befejezést!

Név: Angyal Zsuzsanna

Felsőoktatási küldő intézmény: PPKE-BTK Nemzetközi tanulmányok (MA)

Felsőoktatási fogadó intézmény: Bél Mátyás Egyetem (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici)

Ösztöndíj típusa: Rövid távú hallgatói mobilitás

Ösztöndíj időtartama: 1 hónap, 2013. február

Város/ország: Besztercebánya, Szlovákia


 

Kiutazás előtt

Honnan értesültél a CEEPUS-ösztöndíj-lehetőségről?

2012 végén, utolsó éves egyetemi hallgatóként egy olyan ösztöndíj-lehetőséget kerestem, amivel a szakdolgozatomat nyugodt környezetben – elsősorban a munkahelyemről kiszakadva – meg tudom írni. Október elején kaptam egy Neptun-üzenetet az egyetem nemzetközi osztályától, hogy lehetőség van pályázni egy szlovák partneregyetemhez CEEPUS rövid távú hallgatói mobilitásra. Mivel a szakdolgozatom a közép-európai energiabiztonságról szólt, úgy gondoltam, megragadom a kínálkozó lehetőséget, hogy tovább tudjak kutatni az egyik vizsgált országban. Egyből megindult a levelezés az intézményi CEEPUS koordinátor és köztem az ügyben.

Volt-e valami előzetes kötődésed (pl. családi) Besztercebányához?

Gimnazista koromban osztálykirándulás keretein belül jártam már a városban korábban. Édesanyám részéről a családom felvidéki magyar, ezért gyerekkoromban rengeteg időt töltöttem Szlovákiában. Az egyetemi éveim alatt is viszonylag sokszor megfordultam az ország több városában. Örültem a lehetőségnek, hogy Besztercebányára lehet pályázni, mivel tudtam, hogy annak ellenére, hogy egy fiatalos egyetemváros, a helynek nagy hagyománya van az oktatás terén.

Milyen szempontokat vettél figyelembe mielőtt beadtad a jelentkezésedet a CEEPUS-ösztöndíjra (pl. anyagi, tanulmányi stb.)?

A Bél Mátyás Egyetem (Univerzita Mateja Bela) Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudományi Kara Szlovákia egyik legjelentősebb felsőoktatási intézménye, amely nem csak az ország minden régiójából vonzza a tanulni vágyókat, de külföldi kapcsolatai révén számos cserediákkal is büszkélkedhet. Az egyetemi könyvtár egyike Szlovákia legnagyobb könyvtáraknak is, ez mindenképpen fontos szempont volt a döntésnél. A szlovák állam által biztosított ösztöndíj mértéke azonban 2013-ban lényegesebben kevesebb volt, mint a jelenleg (2016) kapható támogatás. Saját tartalékaimból, illetve a Pázmányról kapott havi egyetemi ösztöndíjamból egészítettem ki a hiányzó összeget.

 

Kint tartózkodás

Mesélnél a lakhatási körülményeidről?

Szállást közvetlenül az egyetem épületében biztosítottak számomra. A hely szakdolgozatírásra tökéletes hely, főleg a téli hónapokban. Aki azonban nem e célból érkezik a városba, és aktívabb szociális életre vágyik, mindenképpen jelezze a fogadó koordinátor felé, hogy kollégiumi szállást szeretne. Az internethez való hozzáférés azonban mind az egyetem épületében, mind a kollégiumban (elsősorban a kezdeti időszakban) nehézkes, kíván némi helyzetfelismerő képességet és flexibilitást.

Mi volt a kint tartózkodásod célja?

A mesterszakos szakdolgozatomhoz gyűjtöttem anyagot, elsősorban Szlovákia energiabiztonsági helyzetéről. A témában jártas egyetemi professzorokkal konzultáltam, akik készségesen elláttak angol nyelvű szakirodalommal. A kint töltött hónap végére sikerült feldolgozni a szakirodalmat, illetve közel végleges formát öltött a szakdolgozatom is.

Sikerült barátokra lelned?

Az egyetem igyekezett a külföldi diákok mellé kirendelni egy helyi hallgatót is, hogy támogassák a külföldieket az adminisztratív ügyek intézésében, illetve a szociális kapcsolatok kialakításában. Az én segítőm, vagy másnéven mentorom, Aneta a Budapesti Corvinus Egyetemen volt korábban Erasmus hallgató. Nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki, a későbbiekben többször is meglátogatott Budapesten. A Bél Mátyás Egyetem francia nyelvű kurzusokat is kínál hallgatóinak, ezzel párhuzamosan rengeteg francia cserediák tanul az egyetemen. Közülük párral jó viszonyt alakítottam ki.

 

Ösztöndíj után

Miért volt fontos neked ez a rövid távú mobilitás?

Nagyon fontos volt nekem, hogy az ösztöndíjról hazatérve már tényleg csak az utolsó simításokat kellett elvégeznem a szakdolgozatomon. A kint töltött egy hónap új perspektívát és sok új információt adott a témához. Szlovákiában pedig ekkor töltöttem el hosszabb időt először. Mind a diákok, mind pedig az egyetemen dolgozók nagyon kedvesek és készségesek voltak, ez a tapasztalat pedig csak megerősített a korábbi benyomásaimban, hogy a környező országokba is ugyanannyira „megéri” ösztöndíjjal menni tanulni, mint Nyugat-Európa bármely pontjára.

Jártál azóta Besztercebányán, hogy vége lett az ösztöndíjadnak?

Nem, de szívesen visszatérnék megint. A város nagyon impozáns látványt nyújt a téli hónapban a hófedte hegyek között. 

Utolsó módosítás: 2016.11.21.