Campus MundiSzakmai gyakorlat

Hatodéves kötelező gyakorlataimból három hónapot az Amerikai Egyesült Államokban, Buffalo-ban töltöttem, a Hungarian Medical Association of America (HMAA) nevű szervezetnél.

Sebészeti gyakorlat Buffalo-ban

Decemberben sebészet gyakorlattal kezdtem, amit gasztrointesztinális osztályon töltöttem. A Roswell Cancer Institute nagyon jó hírű klinikának számít, komplex eseteket kezelnek, ezért gyakran előfordultak 6-8 órás műtétek is. Számtalan érdekes esetet láttam, de ami a legnagyobb benyomást tetette rám, az a robot asszisztált műtét volt.

Magyarországon sajnos robot műtéteket egyelőre nem végeznek, tudomásom szerint nincs robot az országban. A Roswell-ben hetente egy nap csak gasztrointesztinális robot műtéteket csináltak. Ilyenkor én egy kényelmes székben ültem a műtőben, és egy óriás TV-n követhettem az eseményeket 3D szemüvegben. Hatalmas élmény volt!

Következő hónapban nőgyógyászati sebészet gyakorlattal folytattam az ösztöndíjat, amit szintén a Roswell-ben csináltam. A nőgyógyászok is használták a robotot, ők sokkal gyakrabban, heti 2-3 alkalommal is volt lehetőségem robot műtéteken részt venni. Ezalatt a gyakorlat alatt sok időt töltöttem ambulancián is. A Roswell nőgyógyászati onkológiáján az a gyakorlat, hogy ugyanaz az orvos állítja be a kemoterápiát, aki a műtétet végezte. Így a betegeket a „sebész” végig követi, nem csupán a műtét utáni kontrollon találkoznak. Ebben a hónapban a legjobb dolog az volt, hogy betekintést nyertem az amerikai orvos beteg kommunikációba, kapcsolatba. Hihetetlen mennyiségű időt töltenek a betegek felvilágosításával az orvosok és nővérek is. Minden a beteg igényeire van szabva. A vizsgálóban csak a vizsgálat történik, a betegtájékoztatásra külön konzultációs termek vannak, ahol a beteg már felöltözve jelenik meg. Ami nagy meglepetés okozott, az orvosok hozzáállása a másodvéleményhez. Ha bármelyik betegben felmerül, hogy elmennek másodvéleményért, az orvosok abszolút támogatják és bíztatják a beteget a szabad döntésre. 

Az orvos beteg kommunikációról rengeteget tanultam az utolsó gyakorlatom során is, ami neurológia volt a Buffalo General és a Gates Vascular Institute-ban. Az első két hétben csak stroke osztályon voltam. Rengeteg megrázó esettel találkoztam, jó volt látni a profizmust amivel az orvosok dolgoznak. Profin végzik a munkájukat, de a beteg mégis egyedi ellátást érez, és maximális figyelmet kap. Ebben a két hétben stroke-on átesett betegek nagy számával találkoztam, valamit naponta 4-5 akut stroke esetet is láttam. A neurológia második felében általános osztályon voltam, ahol a leggyakrabban epilepsziával és demenciával találkoztam.

A szakmai tapasztalatok mellett, volt lehetőségem részt venni egy alap szintű robot sebészeti tanfolyamon. Hétvégente a többi orvostanhallgatóval gyakran kirándultunk és a Buffalo-ban élő magyarok is sokszor meghívtak minket ebédre, vacsorára.

Az elmúlt fél évben rengeteg helyre eljutottam és számtalan tapasztalatot szereztem.

Nagyon köszönöm a Campus Mundi támogatását!

A történet szerzője és fotók: Drobni Zsófia, Semmelweis Egyetem VI. évfolyam
Hungarian Medical Association of America

 

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

 

Utolsó módosítás: 2018.03.02.