Campus Mundi

Harmadéves pénzügy és számvitel alapszakos hallgatóként a 2016/2017-es tanév őszi félévében Mannheimban tanultam.

Campus Mundi szemeszter egy barokk kastélyban

Mindenképpen német nyelvterületen szerettem volna eltölteni néhány hónapot, hogy az angol mellett német nyelvi készségeimet is fejleszthessem. Választásom alapja elsősorban a kinti egyetem tárgykínálata volt, ezen az egyetemen találtam a legtöbb olyan kurzust, ami illeszkedik az itthoni tantervbe, és ami elfogadtatható akár kötelező vagy kötelezően választható tantárgyként. Ezen kívül egy pozitív érv még az Universität Mannheim mellett, hogy az MBS (Mannheim Business School) előkelő helyen szerepel a nemzetközi rangsorokban is.

Ösztöndíj

A külföldi tanulmányok velejárója, hogy a kiutazás előtt bőven akad tennivaló. Először is gondolnunk kell a pénzügyekre. Az Erasmus+ programnak köszönhetően támogatásban részesülünk, melynek mértéke az országok megélhetési költségeitől függően változik. Én a Campus Mundi ösztöndíjat pályáztam meg, hiszen magasabb összeget jelent az Erasmus+ ösztöndíjnál, ami igazából fedezi is a külföldön tartózkodás költségeit, függően attól, hogy milyen áron sikerül szállást találni, illetve hogy mennyi pénzt szánunk például utazásra, kirándulásra. Bizonyos körülmények fennállása esetén szociális kiegészítő támogatást is lehet igényelni, ami további 100 eurót jelent havonta. Érdemes tudni azonban, hogy a kiutazás előtt csúszott a szerződéskötés, emiatt az ösztöndíj utalása is, így jó, ha van egy kis félretett pénzünk a kezdeti nagyobb kiadásokra (pl. kaució).

Learning Agreement

Egy másik lényeges tennivaló a Learning Agreement aláíratása mindkét intézménnyel. Jó hír, hogy Mannheimben nagyon kedvesen, készségesen segítenek már az elejétől fogva. A course catalogue innen elérhető.

A részletes tárgyleírások nincsenek feltöltve az egyetem honlapjára, e-mailben kell elkérni őket a tárgyelfogadtatáshoz. Előfordulhat, hogy később változtatni kell majd a tanulmányi szerződésen, mert utólag derül ki, hogy Exercise és Tutorial is tartozik a kurzushoz, ami óraütközéshez vezet, vagy mert újabb információ tisztázódik le a kötelezőn teljesítendő kreditekkel, az elismertethető tárgyakkal kapcsolatban. Ilyen volt számomra a nyelvi kurzus esete. Nyelvi kurzus nem akkreditálható, azaz itthon nem fogadják el semmilyen tárgy helyett. Azonban mivel csak 21 ECTS értékben kell tárgyakat elfogadni, ha a nyelvi kurzusért jár ECTS a külföldi egyetemen, az bekerülhet a Learning Agreementbe, a Table A részbe, a 21 ECTS-en felül a 30 kötelezően teljesítendő ECTS-ben benne lehet a nyelvi kurzus. Kiemelném még, hogy a nyelvi kurzusokra egy szintfelmérő után a MyUniMa felületen keresztül lehet jelentkezni, a tárgyfelvételi időszaktól függetlenül, még kiutazás előtt, őszi félév esetén augusztusban. Ezek a kurzusok 15€-ba kerülnek, és heti egy sáv nyelvórát jelentenek. A félév kezdete előtt azonban lehetőség nyílik több hetes nyelvtanfolyamon való részvételre is (Summer Academy), a tapasztalatok alapján sokkal hatékonyabbak, mint az évközi nyelvórák.

Szállás

Érdemes elkezdeni a szálláskeresést jóval a kiutazás előtt. Kollégiumi helyeket is biztosít az egyetem, azonban nincs elég férőhely. A kollégiumi jelentkezés szintén a MyUniMa felületen zajlik júniusban, First-Come-First-Serve elv alapján. A kollégiumi díjakkal azonos áron viszont albérleti szobát is lehet találni. Én ezen az oldalon találtam egy szobát, egy szintén Erasmusra utazó német hallgató helye üresedett meg. Legtöbben már májusban, júniusban meghirdetik a szobájukat. A lakás nagyon közel volt az egyetemhez, az L4-ben laktam, egy- két perc alatt átértem az egyetemre. A lakás felszerelt volt, berendezett, a szobám pici, de szép és világos. A bérleti díj 295€ volt havonta, ami szerintem viszonylag alacsony árnak számít, hiszen az elhelyezkedés nagyon kedvező volt.

Utazás 

Augusztus végén a Eurolines menetrendszerinti buszjáratával utaztam Németországba, ez bizonyult a legolcsóbbnak és legegyszerűbbnek a nagy csomagokkal. Vonat is indul közvetlenül Mannheimba, azonban elég ritkán. A 16,5 órás buszút elég fárasztó volt, hazafelé már repülővel jöttem Stuttgartból, de lehetőség van Karlsruhe/Baden-Baden-ből és

Wizz Air járataival pedig ha jó előre foglalsz helyet, a busznál is olcsóbban haza lehet jutni, leginkább ha csak kézipoggyásszal utazol. Több csomagküldő szolgáltatásból is választhatsz viszont, bármikor utánad tudnak küldeni csomagot, vagy te is hazaküldheted a már nem használatos nyári cipőket és ruhákat.

Közlekedés a városban

A városi tömegközlekedéshez a Semesterticket szükséges, ami 160€-ba kerül, és augusztustól januárig érvényes. Ha a belvárosban, a Quadrate-ban laksz, érdemes megfontolni, hogy megéri-e megvenni a Semesterticketet. Igaz, hogy néhány közeli kisvárosba ingyen utazhatsz vele vonattal, azonban villamost alig használsz majd, az egyetem gyalog is rövid idő alatt megközelíthető. Emellett nagyon népszerű a biciklis közlekedés, az egyetemi hallgatók fél óra időtartamig ingyen használhatják a Mol Bubi-hoz hasonló VRN NextBike-ot, de saját biciklit is könnyű beszerezni viszonylag alacsony áron a szemeszter elején.

Papírmunka

Miután megérkeztél, be kell iratkozni az egyetemre. Ez az International Office-ban zajlik, ahol minden gördülékenyen megy és kedvesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre. Minden további teendőről részletesen tájékoztatnak, ezzel semmi probléma nem volt. A kellemetlen rész az, hogy az önkormányzatnál regisztrálni kell, hogy Mannheimban fogsz lakni néhány hónapig. Ezt a K7-ben kell elintézned, ahová érdemes az interneten előre időpontot foglalni. Ha nem, akkor mindenképp oda kell érni nyitásra, mert rövid idővel a nyitás után már előfordul, hogy elfogy aznapra az időpont. Pozitívum azonban, hogy amikor megkapod a sorszámot, rajta van egy konkrét időpont, nem kell ott várakoznod hosszú órákat, elég, ha a kiírt időpontra visszamész.

Egyetemi élet

Szerettem itt egyetemre járni. Már önmagában élmény az, hogy egy barokk kastélyban tanulhatsz.

Annak ellenére, hogy itthon sohasem tanultam könyvtárban, Mannheimban elég gyakran látogattam a könyvtárat. Az egyetemnek öt könyvtára van, szerintem a legbarátságosabb a Bibliothek Schloss Ehrenhof, ami még vasárnap is, éjfélig nyitva van. A Learning Center színes környezete pedig alkalmas volt a csoportmunkákra, a közös tanulásra.

A tanítási módszerek, az órák felépítése alapvetően nem különbözik a Corvinuson megszokottól. Ami más jellegű, az a vizsgaidőszak, hiszen két hét alatt kell minden tárgyból levizsgázni, ami miatt jó, ha rendszeresen készül az órákra az ember. De ne ijedj meg, ha jól be tudod osztani az idődet, akkor nem kell lemondanod egyetlen buliról vagy utazásról sem. Ha olyan kurzust választasz, ahol csak nemzetközi diákok vannak, akkor általában a tanárok is könnyedebben veszik az osztályozást. Könnyíthetsz még a vizsgaidőszaki terheken azzal, hogy ún. Intensive Seminar-t veszel fel, ami néhány tömbösített órát jelent a szemeszter közepe táján. Ezek a kurzusok általában hasznosak, érdekesek és magas színvonalúak, s levizsgázhatsz belőlük a szorgalmi időszakban, amikor másra még nem kell készülni.

Szórakozás

Az ösztöndíjas félév persze a tanulásnál sokkal többet rejt magában. A mannheimi egyetemi élet része a csütörtöki Schneckenhof partyk, heti rendszerességgel, mindig más kar szervezésében. A VISUM nevű diákszervezet gondoskodik a változatos programokról, bulikat, utazásokat és minden egyéb más jellegű programot szervez, így számos lehetőség nyílik nemzetközi diákokkal való ismerkedésre. Ilyen például a Stammtisch is, amikor hétfő esténként az L3 Café egy hangulatos bárrá változott. Ez mindig egy kötetlen beszélgetést, ismerkedést, bulit jelentett, akár mindig új emberek társaságában.

Sport

Az egyetemen rendkívül jók a sportolási lehetőségek is. Számos sport közül lehet választani, legtöbbjük ingyen van, és előzetes regisztráció nélkül látogatható. A választék elég széles, akár reggel, akár este szeretnél sportolni valamit. Bármelyik sportot kipróbálhatod, kitapasztalhatod, melyik az igazán neked való. Minden órát nagyon élveztem, jó hangulatban teltek, a szükséges eszközök biztosítva voltak. Az órákat a Quadrate területén valamelyik tornateremben tartották, így könnyen és rövid idő alatt elérhetőek voltak.

Kirándulás

Mannheim elhelyezkedéséből adódóan lehetőség nyílik számos város, ország felfedezésére, hiszen viszonylag rövid idő alatt lehet eljutni Frankfurtba, Stuttgartba, Münchenbe, Nürnbergbe, Kölnbe, Berlinbe, Strasbourgba, Luxembourgba, de Párizsba vagy Brüsszelbe is csak néhány óra az út. Svájc sem maradhatott ki, Luzern és Zürich könnyen elérhető.

Összegzés

Határozottan mondhatom, hogy a Mannheimban eltöltött négy hónap felejthetetlen és önfeledt élmény volt.

Nagyszerű embereket ismerhettem meg a világ minden tájáról, szélesedett a látóköröm. Az ösztöndíjprogramnak köszönhetően kinyílt számomra a világ. Az egy-két felmerülő nehézséget (amikre fel is hívtam a figyelmet) messze kárpótolja az élmény, a tapasztalatok, a sok nevetés. Mannheim tele van nemzetközi hallgatókkal, mind Erasmusosokkal, mind azokkal, akik egy teljes képzést végeznek az egyetemen. Így egy rendkívül alkalmas célpont más kultúrákkal való találkozásra, és persze a nyelvgyakorlásra is. Mannheim nem tartozik a legszebb német városok közé, inkább iparáról híres. Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy egy iparvárosban, egy betonrengetegben kell tanulnod, ha ide utazol. A belváros, a Quadrate nagyon élhető, az ipari területek csak a külvárosi részben helyezkednek el, nem zavarva az egyetemisták lendületes életét. Mannheim szerethető úgy, ahogy van. Bátran ajánlom ezt az egyetemet Campus Mundi félévre! Mindent megtesznek azért, hogy jól érezd magad.

 

A történet szerzője: Odrobina Edina
Fotók: Pixabay

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2018.03.19.