Campus Mundi

Gere Dániel a BME hallgatójaként műanyag szemüveglencsék bevonatolásáról tanult a clunyi Campus Mundi szemesztere alatt.

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál?

Végzős, MSc-s gépész hallgatóként, az volt a célom, hogy nyelvet, illetve szakmai tárgyakat tanuljak. Azért választottam Franciaországot, mert angol és francia nyelvvizsgám is van, így bíztam benne, hogy mindkét nyelvtudásom fejleszthetem. Először Erasmus ösztöndíjra pályáztam, de a barátaimtól, illetve később az egyetemen hallottam a Campus Mundi ösztöndíjról. Elsősorban a magasabb ösztöndíj miatt pályáztam rá, de ha előbb hallok róla, akkor kihasználtam volna, hogy Európán kívülre is lehet vele pályázni.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

Próbáltam az interneten információkat gyűjteni a városról, a boltokról, éttermekről, árakról, a környékbeli nevezetességekről, illetve magáról az egyetemről is. Ezen kívül a Duolingo mobilalkalmazással a francia nyelvtudásom is elkezdtem felfrissíteni, mivel azt már 3-4 éve egyáltalán nem használtam, ezért nagyon sok mindent elfelejtettem.

Mesélnél a kinti körülményeidről? 

Cluny egy 5000 fős történelmi kisváros, Lyontól, 90 km-re, északra. A város fő nevezetessége, az apátság, amit a 10. században alapítottak. A kollégium is az apátságban található. Az egyszemélyes kollégiumi szoba ára 320 €/hó, a többszemélyes szobák ára 250 €/hó volt. A többszemélyes szobák galériásak - lent helyezték el az íróasztalokat, a galérián pedig az ágyakat és a szekrényeket. Általánosságban kb. 6-8 főre jutott egy WC és egy zuhanyzó. Én egyszemélyes szobát kértem, mivel egyedüli ösztöndíjas hallgató voltam és a kiutazás előtt senkit sem ismertem.

TIPP

A kiutazás után a CAF-nál (www.caf.fr) érdemes szállástámogatást (Allocation de logement sociale (ALS)) igényelni. Ezt legtöbbször a külföldiek is megkapják, általában a szállás díjának 20-30%-a szokott lenni a támogatás, viszont francia bankszámlaszám szükséges hozzá. Az ügyintézés elég lassú, úgyhogy érdemes minél hamarabb megigényelni!

A campuson volt egy menza, ami hétköznap reggel, délben és este is nyitva volt. A hallgatók kedvezményesen étkezhettek ott (reggeli: 0,75 €, ebéd: 3,25 €, vacsora 3,25 €). Az ebéd és a vacsora háromfogásos meleg ételt jelentett.

          

A vonatközlekedés elég drága, ezért érdemes busszal vagy telekocsival (blablacar.fr) utazni, kirándulni.

Sikerült barátokra lelned?

Azt tapasztaltam, hogy elég zárt közösséget alkottak a kinti diákok, de a közös ebédek, vacsorák, illetve főzések során rengeteg új barátra tettem szert. A kollégiumi folyóson két tunéziai, illetve egy iráni diák lakott mellettem, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot. A hallgatók szerveztek egy nemzetközi estet, ahol a külföldi hallgatók mutatták be az országukat, illetve főztek egy-egy nemzeti ételt – ezen a rendezvényen jobban megismerhettük egymást és sok új barátság kötődött. A tavaszi félévben volt jótékonysági reggae fesztivál, campusok közötti sportverseny, illetve a félév végén egy Grand Gala is, ami a második legnagyobb méretű és presztízsű gála Franciaországban.

             

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

A kinti kutatási projektem műanyag szemüveglencsék bevonatolásáról szólt. Erről ugyan tanultam az egyetemen, de nagyon keveset, ezért ez mindenképpen új volt. Én alapvetően érdeklődő és kíváncsi diák vagyok, ezért szabadidőmben jártam az egyetem többi laboratóriumában is, és megnéztem, hogy ott mivel foglalkoznak. Ha lehetett, kipróbáltam olyan új gépeket, technológiákat is, amik nem kapcsolódtak a kinti projektemhez. Sok olyan dolgot láttam, amiről tanultam a BME-n, de pl. a gyakorlatban nem láthattam, mert a BME-n nem volt olyan berendezés.

Szeptemberben PhD képzésen folytatom a tanulmányaim, így mindenképpen hasznos volt, hogy önállóan dolgoztam egy projekten, illetve számos ott megismert berendezést a későbbiekben is fogok majd használni.

Képek: Gere Dániel

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2018.03.12.