Campus MundiSzakmai gyakorlat

Anita a Campus Mundi szakmai gyakorlat keretében két hónapra bekapcsolódhatott a Landesklinikum Horn kórház mindennapjaiba.

2016 őszén volt szerencsém a két hónapos kötelező sebészeti gyakorlatomat Campus Mundi ösztöndíjasként az ausztriai Hornban eltölteni. Az előző év augusztusát is itt töltöttem Medizinstudenten ohne Grenzen program keretében, ami olyan jól sikerült, hogy úgy gondoltam, visszatérek.

Horn

Horn, a 6000 fős osztrák kisváros, Bécstől északnyugatra 80 km-re található, közel a cseh határhoz. Ugyan apró városnak számít,  mégis igen modern kórházzal rendelkezik, melyet a Bécsben vagy Grazban tanuló orvostanhallgatók szívesen választanak gyakorlataik helyszínéül, sőt, minden évben néhány külföldi hallgató is megfordul az intézményben. Ezen felül sok az ott dolgozó külföldi orvos, főleg magyar, cseh, ukrán, bolgár, román és olasz. Éppen ezért a helyiek hozzá vannak szokva a külföldiekhez, szeretettel fogadják őket.

A gyakorlat

A gyakorlatomat a kórház sebészeti osztályán végeztem. A két hónap alatt számos műtétnél voltam első vagy második asszisztens.

Többek között laparoscopos vakbél és epehólyag eltávolításoknál, pajzsmirigy műtéteknél, visszér és aranyér operációknál. Ezeken felül pedig számos más beavatkozásnál lehettem megfigyelő, kivettem a részem az osztályos munkából is, és minden héten egy napot az ambulancián töltöttem.

Landesklinikum Horn

A szállásom a kórháztól 300 méterre található orvos lakások egyikében volt. Minden lakásban 4 szoba található, egy szoba ára havonta 120 euró. Így egy bolgár, valamint két osztrák hallgatóval laktam együtt. Szerencsére jól tudtunk alkalmazkodni egymáshoz, így nem volt gond az együttélés.

A kórház minden hallgatónak biztosít ingyen étkezési jegyeket, melyeket reggelire, ebédre és vacsorára is fel lehet használni, ez igen nagy segítség volt, mert alig kellett étkezésre költenem. Az osztrák emberek nagyon egészségtudatosan táplálkoznak, minden étkezéshez sok salátát és gyümölcsöt fogyasztanak, valamint az alapanyagaik nagy része bio. Gyakori desszert a joghurt, és csak barna vagy fekete kenyeret esznek. Mindezt nagyon gusztusosan is tálalják, felüdülés volt minden étkezés.

Szabadidő

Első hétvégémen úgy döntöttem, hogy ellátogatok a helyi múzeumba, mely igen gazdag ásvány, őslény, iparművészeti és várostörténeti gyűjteménnyel rendelkezik. Valamint meglátogattam a város templomait és parkját. 

A második hétvégémen Rosenburgba látogattam el, mely méltán híres meseszép kastélyáról.

A harmadik hétvégémen pedig Bécsbe mentem, hogy megnézzem az Albertinában a Van Gogh tárlatot, valamint az állandó kortárs és fénykép kiállításokat is. A többi hétvégén sajnos nem tudtam már utazni, mert hazatérésemkor várt egy sebészet szigorlat, amire sokat kellett készülnöm. De azért így is jutott még időm az ott megismert barátokkal programokat szervezni.

Örülök, hogy a sebészet gyakorlatomat Ausztriában tölthettem. Sokat fejlődött ez idő alatt a német tudásom, és új barátokra tehettem szert.

Fotók: Sejben Anita

A történet szerzője: Sejben Anita 

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2019.06.20.