Campus Mundi

Dózsa Lili a Budapesti Corvinus Egyetemről utazott Koppenhágába. A Copenhagen Business School hallgatóival töltött szemeszteréről mesél nekünk.

Pozitívan Dániában

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál? 

Tanulmányaim kezdetétől terveztem kint tölteni egy félévet valamilyen külföldi egyetemen, így tavaly jelentkeztem az Erasmus programra. Egy egyetemi előadás keretén belül értesültem a Campus Mundi ösztöndíj lehetőségéről, amely nyertes pályázat esetén nagyobb anyagi támogatást jelentett, mint az Erasmus ösztöndíj összege.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

Első lépésként a Campus Mundi pályázati anyagot kellett benyújtanom – erre érdemes időt szánni, mivel sok utánajárást, illetve tervezést igényel. A legnagyobb kihívás egyértelműen a motivációs levél megírása volt, hiszen itt pontosan be kell mutatni a megpályázott külföldi intézmény, valamint a felvenni kívánt tantárgyak szerepét a későbbi karrierút szempontjából. A pályázatom elfogadása után elkezdődött a szálláskeresés és persze a végtelen listaírás arról, miket is kell kivinnem majd Koppenhágába, ahol eltöltök egy szemesztert.

Mesélnél a kinti körülményeidről? 

Nem csoda, hogy a legtöbb boldogságkutatás, a dánokat találja a legboldogabb népnek! Egészen egyszerűen érezni lehet Koppenhága utcáin, hogy kiegyensúlyozott, elégedett lakosok otthona. Számomra ez a pozitív mentalitás a segítőkészségükben is megmutatkozott.  Dániában minden adminisztratív „akadályt” (bár ott nem is tűnt annak) könnyen vettem, semmilyen fennakadás nem volt – sem suli szempontjából, sem mondjuk önkormányzati szinten. 

A Copenhagen Business School minden várakozásomat felülmúlta. A campus gyönyörű rendezett, talán 4-5 épület tartozik a CBS-hez. Persze mindegyik nagyon modern, tipikus skandináv dizájn. Az épületek szombat reggel 8-tól vasárnap délután 5-ig tele vannak gyakorlatilag. Úgy vettem észre, hogy a dán diákok nem csak tanulási célzattal járnak be, sokkal inkább egy élettér az egyetem nekik.
Rengeteg diákszervezet, egészen estig nyitva tartó svéd asztalos menza (az árak meglepően alacsonyak dán viszonylatban, 1200-1600 forintból kényelmesen meg tudunk ebédelni/vacsorázni), mind-mind ezt segíti elő. Sőt, a sulinak még egy saját kávézója is van, a legendás Nexus, ahol akár napközben is lehet csocsózni vagy meginni egy sört! Itt egyébként minden csütörtökön nagy buli van, külön dj-vel, ahová a belépő ingyenes. Szerintem mi a barátinakkal csak egyszer-kétszer hagytuk ki a szemeszter folyamán.

Sikerült barátokra lelned?

Abszolút! Mivel kezdetben senkinek sem voltak ismerősei, mindenki nagyon nyitott és érdeklődő volt, így hamar barátságok születtek. Az, hogy kiléptem a komfortzónámból, nagy önbizalomlöketet adott. Nagyon szerencsésnek tartom magam, mert sikerült egy maroknyi olyan  emberrel szoros barátságot kötnöm, akikre kint teljes mértékben  számíthattam, ők voltak, kint a „családom” gyakorlatilag. Ezen felül az  egész ösztöndíjas közösség olyan volt, mint egy nagy társaság, ahol  szegről-végről mindenki ismert mindenkit. Szuper volt ebben az óriási nemzetközi hálóban lenni. 

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

A CBS egyik jellegzetessége, hogy nagyon széles kurzus kínálatból választhatnak a hallgatók. Kezdve a Brexit okait tárgyaló órától, egészen a divatipari vállalkozás irányításáig mindenféle megtalálható. A kötelező 4 tárgyból kettő annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy elhatároztam ilyen jellegű mesterképzésre jelentkezem majd.
Összességében azt tudom mondani, hogy szakmailag leginkább a későbbi orientáció szempontjából volt lényeges a kint töltött időszak, hiszen olyan tantárgyakba kaphattam bepillantást, amire itthon nem lett volna lehetőség.

 

Fotók: Dózsa Lili, Pixabay

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2018.03.09.