Campus MundiSzakmai gyakorlat

Andrea 2 hónapos Campus Mundi szakmai gyakorlatát töltötte a törökországi Izmirben, melyen tapasztalatairól egy villáminterjúban faggattuk ki

Kutatás Izmirben

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál?

Az egyik nagyon fontos szempont a döntésben a pályázott országban való megélhetés volt. Esetemben az ország, Törökország adott volt. Előző tapasztalataim alapján, az Erasmus+ támogatás csak a minimális költségeimet fedezte volna, a Campus Mundi ösztöndíj jóval több lehetőséget nyújtott, úgy a kutatói tevékenység, mint a kikapcsolódás terén.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

Mivel már volt alkalmam előző évben néhány hónapot az országban tölteni, így a készülés főképp az adott városra korlátozódott. Mindenekelőtt, természetesen, az itthoni teendőimet próbáltam lezárni és a kint elvégzendő kutatásra készülni, ehhez és az ottani fogadó tanáromhoz kapcsolódó fontos információkat gyűjteni. Ezt követően, mivel még soha nem éltem 5 milliós városban, így az ehhez szükséges információkat próbáltam beszerezni: a lakásom és az intézmény közötti távolságra és közlekedésre, a megélhetéshez fűződő alapvető költségekre, a turisztikai helyekre és a város sajátos aspektusára vonatkozólag. 

Mesélnél a kinti körülményekről?

Két hónapot töltöttem Törökországban, Izmirben, szakmai gyakorlatos ösztöndíjjal. Előzőleg sikerült egy apartmant bérelnünk egy török lányal közösen. A lánnyal nagyon hamar megbarátkoztunk és bízom benne, hogy ez a barátság örökre fent fog maradni. A negyed, ahol laktunk, biztonságosnak bizonyult. Sőt, a kintlétem alatt soha sehol nem ért atrocitás. Ellentétben a közvéleménnyel, Törökország nem egy veszélyes hely (tapasztalatom és véleményem szerint), csupa pozitív élményben volt részem. Tény, hogy egy ilyen nagyságrendű városban élni mindenki számára kihívás, de ha igazán nyitottak vagyunk rá, hamar felfedezzük a szépségét. A tömegközlekedés egyik legérdekesebb pontja a hajózás volt. Ahhoz, hogy Izmir egyik partjáról a másikra eljusson az ember, előnyös hajóval közlekedni, ami pont ugyanolyan tömegközlekedési járműnek számít, mint a metró vagy a busz.

Doktorandusz hallgatóként, kinttartózkodásom alatt a kutatói munkára fektettem a hangsúlyt. Az Égei Egyetem, Türk Dünyası Araştırmaları Enstüsü (a Török Világ Kutatási Intézete) keretén belül folytattam tevékenységemet. A fogadó tanárom és a kollégák mind kedvesek és segítőkészek voltak. Úgy szakmai, mint szociális szempontból kiváló helynek bizonyult az intézet.

Tevékenységem további fő pontja a nyelvtanulás volt. Szerencsésnek érezhetem magam, ugyanis részt vehettem Törökország egyik legjobb nyelvkurzusán, aminek keretén belül napi átlag 5 órában tanulhattam és gyakorolhattam a nyelvet.

A hétvégéket az utazásra és szórakozásra szántam. A szocializálódás nagyon könnyen megy Törökországban, nagyon sok barátra leltem, akikkel sikerült Izmir szépségeit felfedeznünk.

Milyenek a helyiek, nehéz volt beilleszkedni?

Amint azt már az előzőekben említettem, nagyon könnyen szerezhet az ember barátokat Törökországban. Az emberek nyitottak, segítőkészek és a vendégszeretetük határtalan. Rengeteg barátot szereztem, akikkel nem csak a szabadidőmet töltöttem együtt, hanem a munkámhoz is nagyban hozzájárultak.

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

Egy idegen környezetben való tanulás, egy idegen kultúrával való megismerkedés már egy élettapasztalatnak számít. Ehhez hozzájárul, természetesen, hogy egy neves egyetemen végezhettem munkámat, kiváló tanárok és kollégák körében. A kutatási eredményeimen túl, a nyelvtudásomat is fejleszthettem.

Véleményem szerint, a megszokott környezetben való tanulás, kutatás vagy egyéb munka végzése össze sem hasonlítható egy ilyen külföldi tapasztalattal. Így minden olyan diáknak ajánlom a Campus Mundi ösztöndíjak bármilyen formáját, aki kicsit is nyitott az új irányába. Meggyőződéssel mondhatom,hogy ehhez fogható élménye az életben az embernek csak néhányszor van.  

 

A történet szerzője: Csilip Andrea
Fotók: Csilip Andrea

 

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

 

Utolsó módosítás: 2018.06.21.