Campus Mundi

Lontai Péter az amerikai szemeszter alatt megismerte Kaliforniát és önmagát.

Amerika visszavár

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál?

Corvinusos hallgatóként ez az ösztöndíj volt a legjobban meghirdetve, mind tájékoztatók, mind internetes hirdetések formájában. Amikor utána is jártam a dolgoknak, rendkívül jónak találtam a feltételeit, valamint az összeget, amit ajánlott. Az Egyesült Államokba a Campus Mundi volt az egyetlen, amely olyan anyagi támogatást nyújtott, amely legalább az alapvető megélhetésemet fedezte a kint töltött négy hónap alatt. Semmilyen más ösztöndíj nem volt erre alkalmas.  

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

Középiskolában már tíz hónapot töltöttem cserediákként az Egyesült Államok keleti partján, így nagyon nagy izgalommal vártam, hogy visszatérhessek – ezúttal a nyugati partra. A rengeteg ügyintézés a kiutazást megelőző hónapokban nagyon megterhelő tud lenni, de mikor megérkezik az ember, rájön, hogy megérte. Alapvetően tervezgetésekkel folyt a félévet megelőző időszak. Megtervezni, hogy milyen tantárgyakat fogok felvenni, a mindennapjaimat, megtervezni az utazásaimat, hiszen annyi minden látnivaló van Kaliforniában és környékén. Mindenkinek azt ajánlom, hogy tervezze meg előre, mit szeretne kint csinálni, ugyanis nagyon gyorsan el tud telni az a négy hónap. A kinti élet teljesen más tempójú tud lenni, mint az itthoni.

Mesélnél a kinti körülményeidről?

A Dél-Kaliforniai Egyetem az egyik legszebb campussal rendelkezik a világon – Los Angeles belvárosában. Pálmafák, szökőkutak tömkelege és decemberben is 25 fok fogad! A campuson minden besétálható távolságban volt: az óráim helyszíne, könyvtárak, kollégium, étterem, bolt. Az egész egy kisebb városnak felelt meg, vagyis közlekedési eszköz nélkül is minden elérhető volt. A kollégiumban két francia és egy dán sráccal éltem együtt, ami nagyon jó élmény volt és szoros barátságot is kötöttünk.
Mindenkinek ajánlom, hogyha teheti, a többi cserediákkal közösen éljen, mert rengeteget ad hozzá az egész élményhez!

A mindennapok nagyon elfoglaltan teltek. Hétfőtől csütörtökig általában a campuson voltam és a tanulmányaimra koncentráltam, de a hét hátralevő részén vagy úton voltam felfedezni a nyugati partot, vagy a barátaimmal töltöttem amerikai foci, kosárlabda meccsek, vagy csak egy buli formájában.

Sikerült barátokra lelned?

A kinti egyetemnek rengeteg partneregyeteme van világszerte, így minden évben 100-150 cserediák érkezik hozzájuk, akik rengetegszer együtt vannak, közös órák, közös bulik, utazások keretében. Sőt, legtöbbünk együtt is lakott a kollégiumban. Így elég könnyű volt barátokra lelni a világ összes részéről. De természetesen az amerikaiak is nagyon nyitottak voltak felénk, velük sem okozott problémát a barátságok kialakítása.

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

Szakmailag nagyon pozitív hatással volt rám ez a félév. Új távlatokat nyitott számomra a nemzetközi közegben való tanulásról, illetve munkáról. Nem csak az amerikai, hanem más kultúrák munkamoráljával, munkavégzésével is megismerkedtem, amely nagy segítség lesz számomra a jövőben, ha hasonló nemzetiségű emberekkel kell együtt dolgoznom. Valamint már nem érzem annyira lehetetlennek, hogy esetleg az Egyesült Államokban dolgozzak, vagy ott végezzek további tanulmányokat. A leginkább azt élveztem, hogy lehetőségem nyílt olyan tantárgy hallgatására, amire itthon nem. Betekintést nyerhettem a hollywoodi színfalak mögé, ugyanis az óra keretein belül a legfrissebb filmeket elemeztük, illetve lehetőségem volt fontos producereket és rendezőket megismerni, és első kézből hallani tőlük hogyan is működik ez az üzlet. Ez hihetetlen tapasztalatot fog jelenteni számomra, ha esetleg a jövőben lehetőségem nyílna Hollywoodban dolgozni!
Mindenkinek azt ajánlom, hogyha lehetősége van, mindenképpen vegyen fel egy olyan tantárgyat a kinti féléve alatt, amely az alapvető tanulmányain kívül esik! Rendkívül fontos új dolgokat fedezhet fel nem csak a világról, de önmagáról is.


Fotók: Lontai Péter

 

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2019.06.20.