Campus Mundi

Babcsány Boglárka reaktorfizikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem doktorandusza és oktatója. A Campus Mundi program támogatásával egy hónapos tanulmányútra mehetett Argentínába, ahol segítséget kapott a doktori kutatásához, és meglátogatta a világ egyik legkülönlegesebb jégmezőjét is.

A Campus Mundiban nincs határ – Atomkutatóként Argentínában

Hogy kerültél erre a pályára?

Messziről indultam, először nemzetközi tanulmányok szakon kezdtem a Budapesti Corvinus Egyetemen. Pedig még középiskolás voltam, amikor részt vettem az UNESCO-Modell diákversenyen, melynek témája a fenntartható energiagazdálkodás, kiemelten az atomenergia volt. Akkor szerettem meg a témát. Később a Corvinus mellett kezdtem el energetikát, specializáltan atomenergetikát tanulni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Főként az volt vonzó számomra, hogy nemzetközi szinten koordinált az atomenergia békés célú felhasználása, ez volt tehát a kapcsolódási pont a két terület között.

Részt vettél egy Campus Mundi alumni találkozón, ahol hangsúlyoztad, hogy az atomtól nem kell félni. Miért tartod ezt fontosnak?

Mostanában elég sok félelemkeltő cikk jelenik meg a témában, pedig Magyarországon is több mint harminc éve működik négy darab atomerőművi blokk, amelyek biztonságosan üzemelnek, és megbízható villamosenergia-ellátást tudnak nekünk szolgáltatni.

Alapvetően nem tűnik ez egy nőies szakmának. Jól gondolom?

Ez inkább egy prekoncepció: amikor hallgató voltam, 50 százalék volt a lányok aránya a szakirányon.

Azt is gondolom, hogy a szakmai előmenetel szempontjából fontos a nemzetközi tapasztalatszerzés. Ez igaz?

Igen, mindenképpen. Nem kell természetesen Dél-Amerikáig menni, Európában is vannak nagyon elismert kutatóintézetek és vállalatok, ahol sokat lehet tanulni, illetve hallgatóként szakmai gyakorlatot végezni. Oktatóknak és hallgatóknak is nagyon hasznos a nemzetközi kitekintés, a tapasztalatszerzés, és a szakmai nyelvtudás bővítésére is lehetőség nyílik.

Te miért éppen Argentínába mentél?

Úgy hozta az élet, hogy megismerkedtem olyan iparági szakemberekkel, akiknek a segítségével ki tudtam menni egy argentin atomenergetikai oktatási intézményhez, illetve egy kutatóreaktorokat fejlesztő céghez. Régóta vágytam rá, hogy eljuthassak oda, de az anyagi feltételeket ehhez meg kellett teremteni. Ebben segített a Campus Mundi program.

Hogy találtál rá a Campus Mundira?

Egy barátnőm ajánlotta, aki nemzetközi koordinátorként dolgozott, így jól ismeri a felsőoktatási ösztöndíj lehetőségeket. Az ő ajánlására pályáztam. Gördülékenyen ment az ügyintézés, mivel vannak már tapasztalataim a pályázást illetően, és szerencsére nem volt probléma a tanszéken sem, a félév végén meg tudtam tartani az óráimat.

Milyen tapasztalatokat szereztél a Campus Mundi ösztöndíjnak köszönhetően?

Nagyon sok kutatási berendezést, illetve saját fejlesztésű technológiát ismerhettem meg. Mind a felszereltség, mind a szaktudás tekintetében magas színvonalon működő intézményekhez volt szerencsém. Ami nagyon érdekes és példaértékű volt, hogy a komoly szaktudással rendelkezők és a fiatal kutatók együttesen dolgoztak egy-egy témán, illetve nem volt jele a nyugdíjba vonulók és a pályakezdők közötti generáció hiányának.

Mi volt a legfontosabb szakmai tapasztalat, amit szereztél ez alatt az egy hónap alatt?

Doktori kutatásom keretein belül végeselemes reaktorfizikai kódfejlesztéssel foglalkozom, melyhez kint jelentős szakmai segítséget kaptam, ami előrelépést jelentett számomra. Másrészt van egy reaktorfizikai számítások című tantárgyunk, amelynek keretein belül most már ezzel a területtel is tudunk mélyebben foglalkozni.

A sok munka mellett volt lehetőséged megismerkedni egy picit az országgal?

Igen, úgy terveztem meg előre a hétvégéimet, hogy kint már ne veszítsek időt a programszervezéssel, így távolabbi nemzeti parkokba és hegyi kirándulásokra is el tudtam menni. Csodás tájakon jártunk, eljuthattam a világörökség részének számító Perito Moreno gleccserhez is, ami egyedülálló élmény volt számomra.

Az interjút készítette: Győrpál Zsuzsanna
Fotók: Babcsány Boglárka

 

 

A Campus Mundi rövid tanulmányút ösztöndíj lezárult, újabb pályázati felhívás nem lesz.
Részképzésre és szakmai gyakorlatra továbbra is lehet jelentkezni, a pályázás folyamatos.

További információk a pályázásról egy kattintásra!

Utolsó módosítás: 2021.03.10.