Campus Mundi

Gergő külföldi részképzését a kínai Tsinghua Egyetemen töltötte világhírű előadók társaságában.

"A lehető legjobb helyre mentem." - Fél év Kínában

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál? 

A cserefélévemet Kínában, az ottani legnevesebb, Tsinghua Egyetemen tölthettem el. Európán kívüli részképzésre tudomásom szerint nem sok ösztöndíj lehetőség van, és a kínai állami ösztöndíjak sem fedezik az ilyen rövidebb távú képzéseket, így a Campus Mundi remek lehetőségnek tűnt és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a félév során valóban a szakmai fejlődésemre fordíthassam a figyelmemet.

 Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

Az ösztöndíjas időszakot megelőzően alapvetően két dologra kellett figyelni. Az egyik a határidők betartása volt, a másik pedig a tanulmányi eredmény, ugyanis nagyjából ezektől függ, hogy sikeres lesz-e a pályázatod. Az utazással kapcsolatosan az én szempontom az volt, hogy minél spontánabb élmény legyen és kalandként igyekeztem felfogni, így az egyetemi adminisztrációkat és repülőjegyeket leszámítva, nem készültem sok mindennel. Ezt egyébként nem is bántam meg, sőt Pekingben a megérkezésemkor meglepődve tapasztaltam, hogy az élet alapvetően rendkívül hasonlít az itthon megszokotthoz, így minden váratlan körülménynek nagyon örültem.

Mesélnél a kinti körülményeidről?

Az egyetem kampuszán az előzetes jelentkezéskor nem kaptam szállást. Óriási túljelentkezés volt, és a helyek másodpercek alatt elfogytak. Ennek következtében, az első hónapot egy kínai családnál töltöttem. Pekingben a magas ingatlanárak miatt gyakori, hogy a családok kiadnak egy-egy szobát, vagy hogy többen összeállnak és szobánként bérlik a lakásokat. A család rendkívül kedves és segítőkész volt, és bár a kommunikáció nehézkes volt a nyelvi akadályok miatt, sokszor kaptam tőlük gyümölcsöt vagy apróbb édességeket. Időközben az egyetem újabb helyeket hirdetett meg a kollégiumban, így az egy hónap elteltével beköltöztem a kampuszra.
A Tsinghua kampusz hatalmas, nagyon szép és hangulatos, rengeteg parkkal, étkezdével, könyvtárral, sportlétesítménnyel és múzeummal van tele. Tulajdonképpen egy egész városrész, ahol mindent megtalálsz, amire szükséged van a mindennapi életed során, így, ha nem akarod, nem is feltétlenül kell elhagynod azt. Mivel Peking egyébként kissé szürke és kevésbé izgalmas város, a kampusz volt az egyik kedvenc helyem gyönyörű szabadtéri területeivel és állandó nyüzsgésével.

 Sikerült barátokra lelned?

Mivel én a CEMS program keretében voltam a külföldi féléven, így adott volt, hogy körülbelül 20 emberrel több közös órám is volt. Rajtuk kívül pedig sok más MBA és egyéb mesterszakos hallgatóval is együtt voltunk az előadásokon, így sok baráti kapcsolat alakult. A CEMS közösséggel többször együtt utaztunk, például a kínai nagy falhoz is, valamint közös vacsorák, sörözések és bulik is gyakran voltak. A legfontosabb és legmaradandóbb kapcsolatot azonban két társammal sikerült teremteni, akikkel az teljes félév során együtt dolgoztunk egy közös projekten. Biztos vagyok benne, hogy velük még fogunk találkozni a világ valamely pontján. Az egyetemi kapcsolatokon túl, néhány kínai barátot a szabadidőmben is sikerült szereznem. Úgy érzem, hogy általuk vált teljessé az élmény, és rajtuk keresztül sokkal jobban megismertem Kínát.

 Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

Peking igazi világváros, és ez halmozottan igaz a Tsinghua Egyetemre. Hatalmas élmény volt azt látni, hogy a világ minden területéről összegyűlnek emberek azzal a céllal, hogy erőfeszítéseik által valamit jobbá tegyenek. Mivel Kína a világ egyik vezető hatalma, mely még számos lehetőséggel bír, és a Tsinghua egyetem tradicionálisan az ország legnevesebb egyetemének számít, így nem volt olyan hét, hogy ne jött volna el előadást tartani valamilyen rangos személy. Az előadók között volt többek között a Nobel-díjas Lars Peter Hansen, és a neves történész Niall Ferguson is, akiknek a munkássága igen releváns az én pénzügy mesterszakos tanulmányaim tekintetében. Az üzleti élet jelentős vezetői közül is sokan, például Mark Zuckerberg (Facebook), Dominic Barton (McKinsey), Jim Breyer (Breyer Capital), Stephen Schwarzman (Blackstone) és Mark Wiseman (BlackRock) is eljöttek előadni, és a lista hosszasan folytatható lenne. Mivel számomra a szakmai fejlődés fontos szempont volt, úgy érzem a lehető legjobb helyre mentem.

Fotók: Kéri Gergő

 

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2018.03.09.