Campus Mundi

Ismétlés a tudás anyja, Campus Mundival még inkább! Csilip Andrea harmadszor vette igénybe az ösztöndíj nyújtotta lehetőségéket. Most rövid tanulmányútja során szerzett tapasztalatait osztja meg.

Campus Mundi reloaded

Miért a Campus Mundi ösztöndíjra pályáztál?

Leginkább korábbi pozitív tapasztalataim miatt választottam a Campus Mundi ösztöndíjat. Ezen kívül anyagilag megfelelő támogatást nyújt, továbbá a pályázat által megszabott időkeret jól passzolt az általam végzett kutatásra szánt időhöz és a lehetőségeimhez.

Hogyan készültél az ösztöndíjas időszakra?

Előző tapasztalataimra hagyatkozva, a felkészülés leginkább az adott városra és ott végzendő munkára korlátozódott. Az itthoni teendőim véglegesítése után igyekeztem a kinti feltételeimet megteremteni, amelyek a lakhatás és az elsődleges kapcsolatok kialakítása voltak. Ezt követően a kint végzendő kutatás előkészítésére koncentráltam.

Mesélnél a kinti körülményekről?

Egy hónapot töltöttem Prizrenben (Koszovóban) rövid tanulmányúton. Előzőleg sikerült egy apartmant bérelnem. A lakást a prizreni kollégák segítségével találtam, ami a központban volt, így teljesen biztonságosnak bizonyult. Sőt, a kintlétem alatt soha nem ért atrocitás. Mivel a lakás és a fogadóintézet is a városközpontban voltak, így tömegközlekedés nélkül is minden könnyen elérhetővé vált.

Doktorandusz hallgatóként a kinttartózkodásom alatt a kutatómunkára fektettem a hangsúlyt. A Koszovói Török Demokrata Párt (Kosova Demokratik Türk Partisi) ífjúsági fórumának keretén belül folytattam tevékenységemet. A kollégák kedvesek és segítőkészek voltak, mind a kutatómunkához, mind pedig a további szakmai kapcsolatok kiépítéséhez segítséget nyújtottak. A kintlétem alatt, a dokumentumelemzés mellett, több interjút is sikerült készítenem a prizreni törökök körében.

Tevékenységem további hozadéka a nyelvtanulás volt. A kint töltött időszak alatt nagymértékben mélyíthettem az előzőleg elsájított török nyelvismeretemet, illetve fejleszthettem azt.

A hétvégéket az utazásra és kikapcsolódásra szántam.

Sikerült barátokra lelned?

A szocializálódás nagyon könnyen ment Prizrenben, nagyon sok barátra leltem. Az emberek nyitottak, segítőkészek és a vendégszeretetük határtalan. Sok barátot szereztem, akikkel nem csak a szabadidőmet töltöttem együtt, hanem a munkámhoz is nagyban hozzájárultak.

Szakmailag mit adott az ösztöndíjas időszak?

A kint töltött időszak alatt végzett kutatói munka nagymértékben hozzájárult a doktori dolgozatomhoz. A koszovói törökök körében való tanulás, kutatás hozzásegített a közösség megismereséhez. A párt keretén belül végzett kutatáson kívül, sikerült tanárokkal, oktatókkal és egyéb szakemberekkel együtt dolgoznom. A kutatási eredményeimen túl, a nyelvtudásomat is fejleszthettem.

Véleményem szerint egy idegen környezetben való tanulás és kutatás különleges élményt és tapasztalatot nyújt. Minden olyan diáknak ajánlom a Campus Mundi ösztöndíjak bármilyen formáját, akik kicsit is nyitottak az új dolgok irányába.

 

Fotók: Csilip Andrea

A Campus Mundi rövid tanulmányút ösztöndíj lezárult, újabb pályázati felhívás nem lesz.
Részképzésre és szakmai gyakorlatra továbbra is lehet jelentkezni, a pályázás folyamatos.

További információk a pályázásról egy kattintásra!

További történetekért kövesd Facebook oldalunkat vagy katt ide!

Utolsó módosítás: 2021.03.10.