LAWrider - Emberi jogok fiatalok tolmácsolásában

2018.07.30.

Projekttükör | Ifjúság

Az emberi jogok ismerete nem képezi szerves részét a középiskolai tananyagnak, ezen szerettek volna változtatni a LAWrider Erasmus+ nemzetközi ifjúsági kezdeményezés résztvevői. A projekt elnyerte az Erasmus+ Nívódíjat.

Az emberi jogok ismerete nem képezi szerves részét a középiskolai tananyagnak, ezen szerettek volna változtatni a LAWrider Erasmus+ nemzetközi ifjúsági kezdeményezés résztvevői. Magyarországi, romániai és horvátországi fiatalok egy-egy csoportja filmes eszközökkel dolgozta fel az emberi jogok témáját, aminek eredményeként tíz kisfilm és a hozzá tartozó óravázlat készült el. Ezeket felhasználva középiskolai környezetben is játékosan, mégis tanulságosan lehet beszélgetni a témáról. Csóti-Gyapjas Dóra és Balla Gábor koordinátorokat kérdeztük a nívódíjjal elismert projektről.

Két hazai szervezet is közreműködött a nemzetközi partnerségben. Hogyan alakult ki az együttműködés, és mi adta az alapgondolatát?

Balla Gábor (G.): A Creative Elephant Studio Kft. 2014-ben jött létre, én vagyok az egyik alapítója. Dórával, a projekt másik koordinátorával régebb óta ismerjük egymást, több Erasmus+ ifjúsági együttműködésben vettünk részt közösen. 2014-ben Angliában egy tíz napos nemzetközi ifjúsági cserén szintén egy filmes workshopot vittünk, én itt kezdtem megismerkedni ezekkel a projektekkel, bár korábban is tartottam filmes foglalkozásokat fiataloknak. Most a koordinátori szerep mellett a filmes szakmai mentor szerepét töltöttem be, ezen kívül trénerkedtem is.

Csóti-Gyapjas Dóra (D.): A szegedi D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont irodájában dolgozom ifjúsági koordinátorként, ide sok fiatal betér iskola után, akik megosztják velünk a napi problémáikat, az őket érdeklő dolgokat. Ilyen beszélgetések közben panaszkodtak arról a középiskolások, hogy az emberi jogok egyáltalán nem szerepelnek a tananyagban, és így kezdtünk el velük közösen egy olyan projekten gondolkozni, ami nemformális módszerekkel, a gimnazisták nyelvén tudná feldolgozni a témát. Gáborral ketten vittük a koordinációt, én coach-ként és trénerként működtem közre. Emellett én intéztem a pályázattal kapcsolatos dokumentációt is.

Hogyan segítettétek a fiatalokat abban, hogy a projekt sikeresen valósuljon meg?

D.: A fiatalok kaptak egy mentort, aki végig szakmailag segítette a munkájukat: átadott nekik filmezéssel kapcsolatos technikai ismereteket, illetve felkészítette őket a színjátszásra, és arra, hogy hogyan szerepeljenek a kamera előtt. Ezen kívül mindent a fiatalok találtak ki, azt a kreativitást és belső motivációt, ami a filmvásznon is megjelenik, ők hozták magukkal.

A kisfilmek elkészítésével járó feladatokat hogyan osztották el a fiatalok egymás között?

G.: Az első nemzetközi partnertalálkozón közösen választották ki a harminc emberi jogból azt a tízet, amiből kisfilm és óravázlat is készült végül. Ebből három-három emberi jogot dolgozott fel a horvát, a romániai magyar és a magyar fiatalok csoportja, egyet pedig az utolsó, hollókői partnertalálkozón készítettek el együtt.

D.: Az emberi jogok kiválasztásakor és a kisfilmek elkészítésekor is nyitott teret hagytunk a közös alkotásnak, nem mi döntöttük el, hogy ki melyik filmben szerepeljen vagy filmezzen. Mindenkit egyformán érdekelt a téma, így a csapatmunka sosem torkollott veszekedésbe.

 

Olvassa tovább az interjút!

További sikeres projektekről is szívesen olvasna? 
Ide kattintva böngészheti projektbemutatókból készült szűrhető adatbázisunkat.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre! >>

Ne maradjon le a Tempus Közalapítvány legfrissebb híreiről, rendezvényeiről, kiadványairól és 
a legfontosabb pályázati információkról!

 

Utolsó módosítás: 2018.07.31.