Digitális készségfejlesztés és szakmai gyakorlat az Erasmus+ segítségével

2018.08.28.

Magazin | Felsőoktatás

Az Európai Bizottság új kezdeményezése lehetőséget biztosít a felsőoktatásban tanulók és frissen végzettek számára, hogy szakmai gyakorlatuk során sajátíthassák el a legfontosabb digitális készségeket.

Az európai fiatalok körében annak ellenére is magas a munkanélküliség, hogy a kontinensen több mint kétmillió betöltetlen álláshely van. Sok kis- és középvállalkozás küzd ugyanis azzal, hogy a munkavállalók jelentős része nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel az információs és kommunikációs technológiák terén.

A digitális készségekre irányuló szakmai gyakorlat – az Erasmus+ program részeként – erre a problémára próbál megoldást nyújtani. A hallgatók és frissdiplomások Erasmus+ szakmai gyakorlatuk során speciális digitális ismereteket sajátíthatnak el többek között a kiberbiztonság, az adatanalitika, a kvantumtechnológia és a mesterséges intelligencia alkalmazások programozása terén.

Továbbá az üzleti életben hasznosítható digitális készségeket is szerezhetnek, tanulhatnak például webdesignt, digitális marketinget vagy akár szoftverfejlesztést. Az ilyen típusú szakmai gyakorlati lehetőségekben a 2018 és 2020 közötti időszakban lehet részt venni.

A gyakornokok célországtól függően 520-620 eurós havi ösztöndíjat kapnak. Jelentkezni az egyetemeken, az Erasmus+ szakmai gyakorlati programmal megegyező feltételekkel lehet. A kezdeményezést az Európai Unió Horizon 2020 programja támogatja. Az ErasmusIntern és az EURES Drop’pin weboldalak segítségével könnyebb lehet a megfelelő szakmai gyakorlati helyek megtalálása.

További információ:

erasmusintern.org
ec.europa.eu/eures/public/hu/opportunities

A cikk a Pályázati Pavilon 2018. tavaszi számában jelent meg.

Utolsó módosítás: 2018.08.28.