Nem csak tudást építünk, hanem közösséget is

2019.01.29.

Projekttükör | Felnőtt tanulás

Képezzük gyakorlatorientáltan azokat, akik termelői és vásárlói közösségeket hoznának létre – ez az ötlet, és annak kiváló kivitelezése Erasmus+ Nívódíjat hozott a Tudatos Vásárlók Egyesületének.

Az általuk kidolgozott tréning során az alapoktól a közösségépítésen át a termelés mikéntjéig sok mindenben fejlődhettek kezdő és gyakorlott gazdálkodók. A külföldi partnerekkel együtt megvalósított képzéssorozat híre pedig még Ázsiába is eljutott. Az eredményekről Perényi Zsófi a koordinátor számolt be.

Miért épp ezen a területen láttátok szükségét egy felnőtt tanulási projektnek?

Egyre többeknek fontos, hogy olyan tiszta élelmiszerhez jussanak, ami megbízható, természetes forrásból származik, lehetőleg kisgazdálkodóktól. Ugyanakkor sok termelőnek létkérdés, hogy mindig legyen vevő a zöldségére, gyümölcsére vagy egyéb termékekre (például hús, tojás). Ezt a párhuzamot sokan felfedezték már, így sorra jöttek létre Magyarországon is az úgynevezett termelő-vásárlói közösségek, amelyekben mindkét fél jól jár. A – többnyire városban élő – vásárlók afféle szerződést kötnek bizonyos kistermelőkkel egész szezonra szólóan, ennek értelmében a gazdálkodók folyamatosan ellátják őket friss áruval. A Tudatos Vásárlók Egyesületének régóta szívügye a fenntartható élelmiszerfogyasztás, és azon belül ez a tevékenység, ezért igyekszünk terjeszteni a szemléletmódot és a vele kapcsolatos információkat. Úgy láttuk, hogy utóbbi még csak-csak elérhető nálunk, de gyakorlati tudásátadással és motiválással kevesen foglalkoznak.

Az ilyen átfogó programoknak az előkészítése, kidolgozása sokszor több időbe telik, mint maga a megvalósítás. Ez ebben az esetben is így volt?

Igen, mondhatjuk, hiszen a négy modulból álló felnőttoktatási képzéssorozat fél éven belül lezajlott, ám azt megelőzően legalább egy éve készültünk rá. Ugyanakkor azt sem mondhatnám, hogy a két rész teljesen elkülönült, hiszen egy tesztprogramról beszélünk, ahol a tematika még menet közben is igen sokat alakult. Egy gazdaságban nagyon sok olyasmi is előkerül, ami csak beszélgetés közben derült ki számunkra is. Épp ez volt a célunk: olyan jól használható oktatási anyagot kidolgozni, amelybe maguk a résztvevők is beleszólhatnak, illetve az első képzés tapasztalatainak felhasználásával alakíthatjuk ki a végső formát.

Milyen jógyakorlatokat vettek át egymástól a résztvevők? Mit tanácsol a TVE azoknak, akik hasonló projektbe vágnának bele?

Olvassa tovább az interjút és nézze meg a projektről készült videónkat!

További sikeres projektekről is szívesen olvasna? 
Ide kattintva böngészheti szűrhető adatbázisunkat.

Utolsó módosítás: 2019.06.27.