Európa helyben van? - Települések európai együttműködése az ifjúságügy fejleszése érdekében

2019.02.26.

Projekttükör | Ifjúság

Az Erasmus+ nemzeti irodák hálózata a helyi ifjúsági munka fejlesztését tűzte ki célul a Europe Goes Local hálózati projektben.

Az Európai Unió tagállamai maguk határozzák meg ifjúságpolitikájukat, ez a szakpolitika tagállami hatáskörben van. Ugyanakkor számos uniós ajánlás, tanácsi határozat gondoskodik arról, hogy az egyes országok közös elveket, célokat kövessenek és stratégiájukat az uniós értékekre alapozzák. A tagállamok többsége rendelkezik nemzeti ifjúsági stratégiával vagy ifjúsági törvénnyel, amelyek a fiatalokkal kapcsolatos álláspontot rögzítik és bizonyos nemzeti szintű rendelkezéseket tartalmaznak.

A nemzeti stratégiák megvalósítása azonban az esetek többségében nem országos szintű akciókon keresztül valósul meg. Szakemberektől sokszor hallani a következő megállapítást, amelyet akár a szakma egyik szlogenjeként is alkalmazhatunk, hiszen jól kifejezi az ifjúsági munka lényegét: ‘az ifjúsági munka helyben történik’. A helyi vagy települési ifjúsági munka számos szereplő munkájának eredménye: a települési önkormányzati testületek képviselői, a területen dolgozó, városházi ifjúságügyi munkatársak, helyi civil szervezetek együttműködése nélkül nem valósulhat meg hatékony ifjúsági munka, és a siker érdekében a szektorok közötti együttműködés sem maradhat el.

helyi ifjúsági munka fejlesztését tűzte ki az Erasmus+ nemzeti irodáinak hálózata, amikor 2016- ban elindította a “Europe Goes Local” hálózati projektet. A projekt egyik ihletője, inspirálója az Európai Ifjúsági Konvenció (European Youth Work Convention) záró dokumentumában megfogalmazott megállapítás, amely szerint az ifjúsági munka megvalósításának felelősei nagyrészt a helyi szinten tevékenykedő szereplők. A Konvenció javaslatot tett egy európai karta létrehozására a helyi ifjúsági munka vonatkozásában, ezzel hozzájárulva e felelősség megfelelő felismeréséhez. 

  • Milyen fejlődési és szakmai együttműködési lehetőséget nyújt a projekt a részt vevő országok helyi ifjúsági munkában érintett szakemberei számára?
  • Hogyan járul ehhez hozzá a Helyi Ifjúsági Munka Európai Kartájának létrehozása?

Olvassa tovább a cikket itt >>

További sikeres projektekről is szívesen olvasna? 
Ide kattintva böngészheti szűrhető adatbázisunkat.

Utolsó módosítás: 2019.05.23.