Új irány a nemzetköziesítésben: Kanada

2019.04.11.

Nemzetköziesítés | Felsőoktatás

Az elmúlt évek során egyre intenzívebbé vált a magyar felsőoktatás Study in Hungary brand által fémjelzett nemzetközi promóciója. A világ legkülönbözőbb pontjain találkozhatnak az érdeklődők a magyar nemzeti standdal.

A magyar felsőoktatás nemzetköziesedése komplex folyamat, a különböző szegmensek közötti szinergia megteremtése kulcskérdés. A minőség és hatékonyság hívószavak, és ez a nemzetközi láthatóság növelésének stratégiai tervezését is alapvetően befolyásolja. Tudatos az építkezés, mely egyre szorosabb szálakkal köti össze a mobilitás fejlesztést többek között a hálózatosodással, a felsőoktatási együttműködések kiterjesztésével, a szakmai elemző tevékenységgel.

A magyar felsőoktatás nemzetközi beágyazottságának növelése egyúttal új célrégiókat is jelent. Ilyen az észak-atlanti térség, Kanada és az Egyesült Államok, melyek világszínvonalú felsőoktatással büszkélkedhetnek, szakmai szervezeteik éves konferenciái és kiállításai (NAFSA, CBIE) a szakma legrangosabb éves eseményei. Mindezek alapján a kanadai-magyar felsőoktatási kapcsolatok intenzív, hosszú távú fejlesztését kezdtük meg egymásra épülő kanadai megjelenések sorozatával.

Az Institute of International Educaton (IIE) „Open Doors 2017” jelentése szerint Kanada a 2016-17-es tanévben az 5. legnagyobb küldő ország volt a világon. A középiskolák és felsőoktatási intézmények is egyre intenzívebben ösztönzik diákjaikat nemzetközi tapasztalatok szerzésére. A cél, hogy az alapképzés során jelenleg évi 25.000 kiutazó diák számát sikerüljön megduplázni.

A Canadian Bureau for International Education (CBIE) Kanada legkiválóbb nemzetközi felsőoktatási konferenciáját és kiállítását nyújtja, melynek Ottawa adott otthont 2018-ban. A rendezvényen a Tempus Közalapítvány is jelen volt és lehetőséget biztosított 11 magyar felsőoktatási intézmény számára a kapcsolatépítésre, illetve tájékoztatást nyújtott minden érdeklődő számára a magyar felsőoktatásról. A konferencia keretében külön szekciót tartott a TKA „Academic cooperation between Canada and Hungary” címmel, melynek célja a magyar felsőoktatás kínálta lehetőségek bemutatása, hírnevének erősítése, valamint további oktatási, kutatási együttműködések kialakításának ösztönzése volt. A megjelenés felkeltette a kanadai szervezet érdeklődését a Közép-Kelet európai régió iránt, így tárgyalások kezdődtek egy magas rangú egyetemi vezetőkből álló kanadai delegáció esetleges hazánkba történő látogatásáról a „CBIE collaboration mission series ” keretében 2020-ban.

Hallgatótoborzás szempontjából is fontos célország Kanada, hiszen a legnépszerűbb szakokra nagy a verseny ezért sokan az országhatáron kívül keresnek tanulmányi lehetőségeket. Erre felkészülve, a TKA 13 felsőoktatási intézménnyel együtt vett részt a Study and Go Abroad elnevezésű vásársorozaton 2019 elején. Vancouverben, Montréálban és Torontóban a kiállításra látogatók mellett az 1956-os forradalom következtében Kanadában letelepült magyarok első és második generációs leszármazottai számára is lehetőség nyílt megismerni a magyar felsőoktatást. Az ő anyaországukhoz fűződő kötődése oly erős, hogy előszeretettel választják hazánkat felsőfokú tanulmányaik idejére.

A Study in Hungary standnál folytatott személyes beszélgetések során kiderült, hogy az orvosi, állatorvosi, gazdasági, társadalomtudományi, mérnöki, zeneművészeti képzések voltak a legnépszerűbbek, de akadtak olyanok, akik a magyar nyelv és kultúra felfedezését kínáló nyári egyetemi lehetőségeket keresték. Sokan örömmel nyugtázták, hogy a hazánkban megszerzett diploma szerte a világban hasznosítható, a képzések ár-érték aránya pedig kimagaslóan kedvező.

A delegáció betekintést nyerhetett a világszínvonalú kanadai felsőoktatás gyakorlati működésébe is; az intézménylátogatások során a vendéglátók számos jógyakorlatot osztottak meg a delegáció tagjaival, felvillantva a sikerességhez vezető kulcsfontosságú elemeket.

A jövőre vonatkozó tervek között szerepel a TKA és a CBIE közötti együttműködés szorosabbra fűzése és az együttműködés spektrumának szélesítése valamint a Study and Go Abroad hallgatótoborzó vásársorozatot kísérő intézménylátogatások és alumni találkozók során kialakított kapcsolatok erősítése. A megszerzett tapasztalatok fényében elmondható, hogy új irányt mutat a nemzetköziesítésben Kanada, mely nem csak a promóció, de a tanulás útja is. Ezt az utat építi tovább a TKA kinyitva a kaput mindenki számára, aki a nemzetköziesítésben a minőséget keresi.

Szerzők:
Dr. Kovács Laura
Tempus Közalapítvány, Study in Hungary egység

Magyar Noémi
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység 

Simon Ágnes
Tempus Közalapítvány, Study in Hungary egység

Utolsó módosítás: 2019.04.30.