Erasmus+ szakképzési mobilitási tanúsítvány - már elérhető az űrlap!

2019.04.18.

Hír | Szakképzés

A kiválósági pályázat elnyerését követően egyszerűsített pályázással tervezhetnek.

A tanúsítványra olyan szakképző intézmények (vagy azok alapítványai) pályázhatnak, amelyek

  • tanulóknak és/vagy munkatársaknak szerveznek külföldi mobilitást,
  • sikeresen lezártak összesen legalább 3 Leonardo da Vinci és/vagy Erasmus+ szakképzési mobilitási projektet,
  • a legutóbb lezárt három mobilitási projektjükben a támogatás felhasználási aránya elérte a 80%-ot.

A pályázatok beadási határideje 2019. május 16. déli 12.00 óra.

Miért érdemes Erasmus+ szakképzési mobilitási tanúsítványra pályázni?

A tanúsítvány lehetővé teszi, hogy tulajdonosai a tanúsítvány elnyerését követő évtől (azaz 2020-tól) egyszerűsített pályázati űrlapon pályázzanak szakképzési mobilitásra az Erasmus+ programban. A tanúsítvánnyal rendelkező intézmények szakképzési mobilitási pályázatai az adott időszakban – a megfelelő minőség és a program szabályainak fenntartása mellett – automatikus támogatásban részesülnek. Mindez azt jelenti, hogy nem kerül sor a mobilitási pályázat minőségi értékelésre (a minőség értékelése a szakképzési mobilitási tanúsítványra való pályázat szakaszában történik), bármely támogatható pályázat (a támogathatósági ellenőrzést követően) támogatásban részesül. Így a mobilitási tevékenységeik biztonsággal tervezhetőek lesznek a 2020-as évben és a tanúsítványuk nagy valószínűséggel meghosszabbítható lesz az új programszakaszban (2021-2027) is. (A meghosszabbításról és annak módjáról, feltételeiről egyelőre még nincs hivatalos információ).

A tanúsítványi pályázatban be kell mutatniuk, hogy az intézmény képes kiváló minőségben külföldi mobilitásokat megvalósítani, ehhez megfelelő kapacitással, átgondolt megvalósítási és minőségbiztosítási folyamatokkal rendelkezik. A tanúsítványi pályázat kiválósági pályázat, a pályázóktól elvárás a magas minőség és a stratégiai tervezés. A pályázatok egyik legfontosabb része a nemzetköziesítési stratégia dokumentum, mely az intézmények nemzetközivé válásának hosszú távú, átgondolt tervezését mutatja be.  

A pályázatok összeállításához sok segédanyag rendelkezésre áll, melyeket erre a linkre kattintva tudnak elérni (2019. szakképzési mobilitási pályázatok). Az online pályázati űrlap már szintén elérhető.

Utolsó módosítás: 2019.04.18.